Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
puno posla

Partizani i Domovinska vojska ulaze u resor ministra branitelja

sjednica vlade (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
Autori: Ivanka Toma, Petra Maretić Žonja, Marko Špoljar
03.01.2012.
u 10:00

Veterani iz II. svjetskog rata dosad su bili u nadležnosti Ministarstva zdravstva

Trećeg siječnja, točno dvanaest godina nakon izborne pobjede koalicije Ivice Račana, nova Vlada neće zasjedati – ali ipak će se u Banskim dvorima okupiti ministri da bi dogovorili teme i prijedloge koji su zreli za sjednicu Vlade koja će se održati u četvrtak, 5. siječnja. To će zapravo biti prva “prava” sjednica Vlade Zorana Milanovića i neće biti dosadna.

Lakše do udomiteljstva

Ministar branitelja Predrag Fred Matić ima pune ruke posla zbog odvajanja branitelja od resora obitelji i međugeneracijske solidarnost. Dodatni će mu posao biti i briga za članove NOB-a, kojima će, po novome, on postati resorni ministar! Dosad se, naime, o partizanskim veteranima brinulo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, koje je bilo nadležno i za pripadnike Hrvatske domovinske vojske.

– Istina je, ja preuzimam i veterane iz II. svjetskog rata. To braniteljima Domovinskog rata ništa ne mijenja na stvari, to je samo dodatni posao meni – kaže ministar Matić. Osim novog ustroja, ministar će ovaj tjedan rješavati i pitanje nove lokacije. Dosad je Ministarstvo branitelja djelovalo na nekoliko lokacija, a u budućnosti bi svi trebali biti pod istim krovom, najvjerojatnije na Trešnjevci. Matić tvrdi i da će njegovi prvi potezi ići u smjeru poboljšanja života branitelja.

– Imam već neke ideje. Ratne veterane želim resocijalizirati. Pa i oni umirovljeni mogu dati svoj doprinos društvu, a oni nezaposleni imat će prednost pri zapošljavanju. Želja mi je vratiti im ponos i izgubljeno dostojanstvo – kaže Matić.

U žestokom ritmu nastavlja i ministar zdravlja Rajko Ostojić – priprema se izmjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

– Prošli sam tjedan promijenio povjerenstvo za medicinski potpomognutu oplodnju koje intenzivno radi na izmjenama zakona. Taj posao mora biti gotov do kraja siječnja, a medicinski potpomognuta oplodnja možda bude tema i na idućoj sjednici Vlade – kaže Ostojić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić paralelno ustrojava svoje novoosnovano ministarstvo i priprema nove zakone.

– Formiram radnu skupinu za izmjene zakona o socijalnoj skrbi. Riječ je o zakonu otprije osam mjeseci koji je previše opteretio sustav i učinio ga neefikasnim. U radnoj skupini za izmjenu toga zakona bit će ljudi koji rade u Centrima za socijalnu skrb i koji će u propis znati pretočiti iskustvo i potrebe iz prakse – kaže ministrica socijalne politike i mladih. Do kraja tjedna Opačić će imenovati i radnu skupinu koja će biti zadužena za pripremu Zakona o udomiteljstvu, a do kraja prvoga radnog tjedna formirat će i radnu skupinu koja će proučiti Zakon o posvojenju i dati stručno mišljenje o tome treba li u njemu štogod mijenjati da bi se ovo područje učinilo boljim i efikasnijim.

Novi Zakon o sportu

Ministar policije Ranko Ostojić u prvom tjednu mandata uspostavio je sustav zaštite svih štićenih osoba u državi.

Nove štićene osobe su premijer Zoran Milanović te predsjednik Sabora Boris Šprem. Uza njih, u prvu kategoriju štićenih osoba spadaju i ministri unutarnjih poslova, obrane, gospodarstva i financija. Na samom početku mandata Ostojić je uspostavio informacijske kanale na relaciji MUP – Vlada te na relaciji Obavještajno komunikacijski centar – ministar. Nije riječ o tome da ministar utječe na rad policije, nego da bude obaviješten o svim važnijim događajima u zemlji te da o njima informira Vladu, objašnjava Ostojić.

Ministar obrane Ante Kotromanović dovršio je plan aktivnosti za cijelu godinu. Vrhovnog zapovjednika OS RH predsjednika Ivu Josipovića upoznao je sa svojim planovima u ponedjeljak, a plan je poslao u Vladu.

– Važan dio posla bit će donošenje strategija. Ponajprije nacionale sigurnosti te obrane. Donijet ćemo i nove Zakone o obrani i o sigurnosnim službama – kaže Kotromanović.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u prvih šest mjeseci svoga mandata planira donijeti četiri ključna zakona – zakon o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu – koji su još lani stigli u saborsku proceduru, ali zbog protivljenja akademske zajednice nikada nisu izglasani – te zakon o sportu.

Komentara 409

IT
i_tata_bi_sine
18:48 03.01.2012.

Kaj si napisal?Daj još jednom.

ME
mellifera196666
12:52 03.01.2012.

Nevjerojatan je broj primatelja partizanskih mirovina 70 godina nakon rata.To treba rasčistiti!

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
17:02 03.01.2012.

Ministre ! Bome si gadno na***o.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije