Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Papa inzistira na suradnji crkvenih i civilnih vlasti u Hrvatskoj

Nuncij zastupa crkvene stavove o početku i vrijednosti ljudskog života, ali uloga mu nije nametanje tih stavova, kažu u Crkvi
18. srpnja 2012. u 10:00 20 komentara 7 prikaza
 Alessandro d’Errico,ivo josipović
Foto: ''

Nastavljaju se dobri odnosi između Hrvatske i Vatikana. To bi bio kratak sažetak susreta predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i novog apostolskog nuncija u Hrvatskoj mons. Alessandra D’Errica, koji je u Hrvatsku došao s dva akreditacijska pisma. Prvo je, prije deset dana u zagrebačkoj katedrali, predao predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije mons. Marinu Srakiću, a drugo u utorak na Pantovčaku predsjedniku države Josipoviću.

Nikoga nije pritiskao

Premda je s Pantovčaka odaslano samo šturo priopćenje, doznajemo kako je susret predsjednika Josipovića i nuncija D’Errica prošao u iznimno dobrom ozračju punom međusobnog poštovanja, što i nije čudno jer su Josipović i D’Errico u više navrata gradili svoje dobre odnose, posebice brinući se za sudbinu Hrvata i katolika u BiH.

Nuncij je predsjedniku Josipoviću, doznajemo iz naših izvora, prenio riječi koje mu je osobno izrekao papa Benedikt XVI. prije odlaska u Hrvatsku, a izričit je papin zahtjev da nuncij služi dijalogu i suradnji između crkvenih i političkih vlasti.

– To je njegova glavna misija i bilo je tužno vidjeti kada su mediji prenijeli samo dio njegove izjave prije glasovanja o Zakonu o MPO-u, pa je ispalo da novi nuncij nekoga pritišće, a on je isključivo čovjek dijaloga – rekli su nam naši crkveni izvori.

Diplomatski kontekst

– Nuncij je jednostavno htio da se dijalog o toj temi nastavi i požalio je što je došao prekasno pa se, upravo kao čovjek dijaloga, nije mogao uključiti u očito suprotstavljene tabore naših i njihovih – kaže naš crkveni izvor dodajući da nuncij nedvojbeno zastupa crkvene stavove, npr. o početku i vrijednosti ljudskog života, ali da njegova uloga nikako nije nametanje tih stavova drugoj strani, nego ih samo želi približiti i pokušati naći zajedničke točke.

Takav pokušaj nuncija D’Errica u startu su neki osudili kao pritisak na vlast i miješanje u unutarnja pitanja Hrvatske.

– Možda je to nečiji osobni dojam, ali miješanje u unutarnja politička pitanja očito nije bila njegova namjera. Razgovarali smo s nuncijem nakon toga i nitko ne dvoji u njegove dobre namjere. Nema tu ničega neuobičajenog u diplomatskom kontekstu – doznali smo iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova.

D’Erricu je bilo žao što se

D’Erricu je bilo žao što se nije uspio uključiti u raspravu

Riječi nuncija D’Errica izgovorene u Đakovu – da mu se čini kako je došao “prekasno,” mnogi su protumačili kao dodatni pritisak na Sabor i Vladu u jeku rasprave o Zakonu o MPO-u. Mnogi nisu registrirali drugi dio izjave. – Pomalo mi je žao što sam ovdje u trenutku delikatnih odnosa između crkvene hijerarhije i nositelja političke vlasti, no posao je apostolskoga nuncija promicati dobre odnose između nositelja lokalne crkvene vlasti i političkoga života – rekao je nuncij, žaleći tek što se nije uspio uključiti u tako potreban dijalog.

nakon preseljenja
Ella Dvornik objavila novu fotku supruga Charlesa, ljudi ne prestaju komentirati koliko se promijenio
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
 • Avatar cannabinoid
  cannabinoid:

  a ovaj sa roza pojasom je kao dosao zaustavit izglasavanje mpo zakona... presmijesno

 • nikolaus:

  za vrijeme komunizma u mojoj Prekriškoj fari služila se misa svaki dan a nedijeljom tri a sada samo u nedijelju jedna,i onda mi kreteni kažu da su komunisti progaqnjali vijernike.

 • Toni50:

  Papa inzistira na suradnji crkvenih i civilnih vlasti u Hrvatskoj.. Poslušnik se ustroio več da ga ne oputuže za ateizam i da ne završi na demokratsko-religioznoj lomači kao i još neki nepodobni političari domači....