Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o mpo-u

Papa inzistira na suradnji crkvenih i civilnih vlasti u Hrvatskoj

 Alessandro d’Errico,ivo josipović
''
18.07.2012.
u 10:00

Nuncij zastupa crkvene stavove o početku i vrijednosti ljudskog života, ali uloga mu nije nametanje tih stavova, kažu u Crkvi

Nastavljaju se dobri odnosi između Hrvatske i Vatikana. To bi bio kratak sažetak susreta predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i novog apostolskog nuncija u Hrvatskoj mons. Alessandra D’Errica, koji je u Hrvatsku došao s dva akreditacijska pisma. Prvo je, prije deset dana u zagrebačkoj katedrali, predao predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije mons. Marinu Srakiću, a drugo u utorak na Pantovčaku predsjedniku države Josipoviću.

Nikoga nije pritiskao

Premda je s Pantovčaka odaslano samo šturo priopćenje, doznajemo kako je susret predsjednika Josipovića i nuncija D’Errica prošao u iznimno dobrom ozračju punom međusobnog poštovanja, što i nije čudno jer su Josipović i D’Errico u više navrata gradili svoje dobre odnose, posebice brinući se za sudbinu Hrvata i katolika u BiH.

Nuncij je predsjedniku Josipoviću, doznajemo iz naših izvora, prenio riječi koje mu je osobno izrekao papa Benedikt XVI. prije odlaska u Hrvatsku, a izričit je papin zahtjev da nuncij služi dijalogu i suradnji između crkvenih i političkih vlasti.

– To je njegova glavna misija i bilo je tužno vidjeti kada su mediji prenijeli samo dio njegove izjave prije glasovanja o Zakonu o MPO-u, pa je ispalo da novi nuncij nekoga pritišće, a on je isključivo čovjek dijaloga – rekli su nam naši crkveni izvori.

Diplomatski kontekst

– Nuncij je jednostavno htio da se dijalog o toj temi nastavi i požalio je što je došao prekasno pa se, upravo kao čovjek dijaloga, nije mogao uključiti u očito suprotstavljene tabore naših i njihovih – kaže naš crkveni izvor dodajući da nuncij nedvojbeno zastupa crkvene stavove, npr. o početku i vrijednosti ljudskog života, ali da njegova uloga nikako nije nametanje tih stavova drugoj strani, nego ih samo želi približiti i pokušati naći zajedničke točke.

Takav pokušaj nuncija D’Errica u startu su neki osudili kao pritisak na vlast i miješanje u unutarnja pitanja Hrvatske.

– Možda je to nečiji osobni dojam, ali miješanje u unutarnja politička pitanja očito nije bila njegova namjera. Razgovarali smo s nuncijem nakon toga i nitko ne dvoji u njegove dobre namjere. Nema tu ničega neuobičajenog u diplomatskom kontekstu – doznali smo iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova.

Komentara 20

Avatar cannabinoid
cannabinoid
10:52 18.07.2012.

a ovaj sa roza pojasom je kao dosao zaustavit izglasavanje mpo zakona... presmijesno

NI
nikolaus
10:56 18.07.2012.

za vrijeme komunizma u mojoj Prekriškoj fari služila se misa svaki dan a nedijeljom tri a sada samo u nedijelju jedna,i onda mi kreteni kažu da su komunisti progaqnjali vijernike.

TO
Toni50
10:16 18.07.2012.

Papa inzistira na suradnji crkvenih i civilnih vlasti u Hrvatskoj.. Poslušnik se ustroio več da ga ne oputuže za ateizam i da ne završi na demokratsko-religioznoj lomači kao i još neki nepodobni političari domači....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije