Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA U BIH

Bidenov čovjek stigao je riješiti veliku krizu u BiH. Mora ispraviti greške Daytona

28.10.2021.
u 06:30

U prilog uspjehu ove misije svakako ne ide aktualna situacija u BiH jer, osim što nema vidljivog napretka u dosadašnjim razgovorima predstavnika Hrvata i Bošnjaka o izbornoj reformi, ukupna situacija zakomplicirana je odlukom srpskih stranaka da blokiraju rad državnih institucija i započnu proces povratka s državne na entitetsku razinu svih ovlasti koje nisu Daytonskim sporazumom izričito dane državi BiH. Zato je i niz bilateralnih razgovora u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu proteklih dana, osim izborne reforme, bio obilježen i raspravom o toj krizi. Teško je i pobrojiti tko se sve s kim sastao proteklih dana i tjedana. Dragan Čović je u Zagrebu bio kod Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, a potom i kod Aleksandra Vučića u Beogradu. Milorad Dodik je također bio kod Vučića, a potom i kod Milanovića. Bakir Izetbegović je nedavno imao sastanak s Milanovićem u Zagrebu, a najavio je i odlazak u Beograd k Vučiću. Bilo je tu i bilateralnih sastanaka nacionalnih lidera unutar BiH...

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
08:15 28.10.2021.

BiH je trenutno najviše kompleksna drž. tvorevina na svijetu, a novija povijest nas uči da čak i gospodarski vrlo bogate složene države imaju problema - Belgija se skoro raspala zbog pedofilske afere, Kanada je jedva preživjela referendum o odvajanju frankofonog dijela. A BiH je na samom začelju Europe što se tiče standarda pučanstva i tu nema čak ni novca kao ljepila koje bi ih držalo na okupu. Ukratko, a zašto onda i dalje održavati na životu tako neuspješnu državu gdje imate 2 entiteta, 3 naroda (koji su nedavno ratovali po liga sustavu, čak i islamski dio jedni protiv drugih u Kladuši), 3 člana Predsjedništva gdje se izrazito drsko Hrvatima izabere Komšić, koji je trn u oku svima osim kabadahijama iz klana Izetbegović itd. itd. Kako to može uopće opstajati? Međunarodna zajednica treba jamčiti demilitarizaciju prostora BiH i miran raspad jer nema zadovoljnih s trenutnim stanjem u BiH niti nade da će biti bolje...

SI
sisavac
07:46 28.10.2021.

o sudbini bih-a trebaju odlučiti bh narodi, muslimani, srbi i hrvati, koji tamo žive, ne oni koji su se odselili u srbiju, hrvatsku, njemačku. činjenica je da je bio rat, da se stanovništvo podijelilo po etničkom ključu, raselilo se što se htjelo ili moralo. netko tko živi u drugom kraju 30 godina, će ostati tamo, neće se vraćati na ruševine djedovine, na kojoj rastu bukve koje bi svaka pilana poželjela. lako je izdaleka filozofirati, što i kako bi drugi trebali raditi, živjeti. zašto bi bih trebala ostati jedinstvena država? zašto, kad se juga raspala, kad je kosovo odrezano od srbije, zašto bi bosna bila izuzetak? nepromjenljivost granica? to je neki štos? nakon silnih stoljeća u kojima su nastajala i nestajala carstva, države, granice se mijenjale, zar zbilja netko misli da je to sad konačno stanje? nije, nikad nije ni bilo. ako je zapad prihvatio izraelsku okupaciju, naseljavanje okupiranih područja, ako se ga ne kažnjava zbog okupacije dijela sirije, zbog čega bi slučajevi tipa podjele bosne, povratka krima rusiji, neovisna katalonija, baskija, zašto bi ti slučajevi bili zabranjeni, neprihvatljivi? što sad amer, koji je i krivac za sadašnje stanje u bih, ima tražiti tamo? amerika se vraća? pa nikad nije ni otišla, uvijek se petlja gdje joj nije mjesto i radi nove probleme. ako bh srbi neće dobiti traženu autonomiju unutar bih-a, hrvati sigurno mjesto u predsjedništvu bih-a, bih kao država neće opstati, to trebaju shvatiti još samo bh muslimani. rata neće biti.

GO
goran2hr
08:18 28.10.2021.

Od ovog Bidenovog aparatčika Hrvati se ne trebaju nadati ničem dobrom. Već od Dejtonskog sporazuma kojim su Amerikanci temeljito obespravili Hrvate, sada će se ići korak dalje i od lošeg napraviti gore. I to su likovi koje mi danas zovemo svojim "prijateljima" ("partnerima", "saveznicima").

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?