Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100 godina letenja

Ovo je replika Penkalina aviona CA-10 koji će poletjeti u subotu

Lucko preview (1)
Foto: Marko Lukunić/Željko Hladika/Pixsell
1/12
22.08.2010.
u 19:33

Zaboravite auto! Autobusi ZET-a vozit će svakih 15 minuta od Ine u Novom Zagrebu u Lučko i natrag sve dok bude putnika kojima treba prijevoz.

Glavna atrakcija proslave 100 godina bit će let replike zrakoplova Slavoljuba Penkale kojim je Dragutin Novak poletio u zagrebačkom Črnomercu prije sto godina. Osim za pokazivanja novinarima prošloga četvrtka, konstrukcija koju od smrekovine po nacrtima slavnog hrvatskog inženjera Antona Cvjetkovića gradi ne manje legendarni zagrebački graditelj Marijan Ivanček, letjelica još nije vidjela svjetlo dana izvan hangara na aerodromu.

Od ponedjeljka bi avion, službeno označen kao CA-10 Penkala, trebao ‘kušati’ travnatu pistu u Lučkom, i do subote, 28. kolovoza, kad se održava Zagreb Air Show, trebao poslije kratkih poskoka po tratini “naučiti letjeti”.

– Replika je inspirirana Penkalinim zrakoplovom, a nacrti su nastali prema 11 poznatih fotografija. Iako su napravljene nužne preinake u skladu s aerodinamikom koju Penkala nije poznavao, ne može se znati hoće li zrakoplov i poletjeti – priča Marijan Ivanček dok smo mu “smetali” razgovorom za posljednjih podešavanja letjelice.

– Ima sve što mu treba da poleti, a motor je čak triput jači od originalnog, ali ipak, sve nas muči neizvjesnost hoće li mu to i uspjeti – kaže Ivanček.

Ime pilota koji će pred publikom poletjeti drvenjakom CA-10 Penkala zasad je tajna.

Rulanje i triler - hoće li Penkalin drvenjak uzletjeti, a ako uspije i sretno sletjeti - nije jedina zanimljivost spektakla, cjelodnevne obiteljske zabave Zagreb Air Show pod lozinkom "Glavu gore!". Na toj priredbi publika će imati priliku za panoramske letove, skokove u tandemu, šetnju među 130 parkiranih zrakoplovnih oltajmera na livadi uz pozornicu, gledanje zračne slalomske utrke među golemim čunjevima, skok padobranca koji će u aerodinamičnom odijelu preletjeti Lučko da bi samo 50 metara iznad tla otvorio padobran, nastup akrobatskih letača, stranih borbenih zrakoplova...

Ulaznice u pretplati 50 kuna, na dan održavanja 70, a ulaz mlađima od 16 godina je besplatan. Očekuje se više desetaka tisuća posjetitelja, jer se sto godina ne slavi svaki dan! Nije pametno računati na vlastiti prijevoz automobilom, jer se i na manjim priredbama od parkiranoga automobila pješačilo kilometrima. Zato će ulaznice za Zagreb Air Show vrijediti za autobuse ZET-a koji će voziti svakih 15 minuta s parkirališta kod Ine u Aveniji Dubrovnik i natrag iz Lučkog sve dok bude putnika.

Na kraju dana veliki openair koncert. Nastupaju TRN, S3ngs, KinoKlub, Zadruga, Cinkuši, Majke te Pips Chips & Videoclips.

Više pojedinosti ovdje.

Komentara 5

JS
ja sam gladan
21:31 22.08.2010.

kaj??? \"‘kušati’ travnatu pistu u Lučkom, i do subote, 28. lipnja, kad se održava ??? 28. lipnja???? koje godine? Kaj su to stare novine. Deda, opet si donesel stare novine?

ZE
Zeravica
00:16 23.08.2010.

kao prvo CA-10 je nesto sasvim drugo, Cvetkovic Antuna POZNAM, takodje i veoma dobro Ivancek Marijana, to ce sigurno da leti dobro,Antun je stari konstruktor i veoma uspjesan, dok je Ivancek vrsni SOUMASTER ! ovo sto ce se pojaviti kaoo Penkalina Replika je nesto drugo nego Replika, odstupat ce poprilicno od ORIGINALA za koga osim par Slika nema nista OPIPLJIVO, zivi bili pa vidjeli.

ZE
Zeravica
03:44 23.08.2010.

PENKALA nije Hrvat, Ceh koji je zivio u Kroatiji ! sto ce reci Cesi na ovo slavlje.???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije