Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkazi u državnoj službi nemoguća misija

Za nerad i višestruko kašnjenje na posao državni službenik može dobiti tek upozorenje koje će završiti u ladici njegova šefa. Nema ozbiljnih sankcija dok se ne skupe tri takve opomene
11. studenoga 2018. u 20:58 7 komentara 4247 prikaza

Jedno od nezaobilaznih predizbornih obećanja je reforma javne uprave, međutim ni u ovom mandatu kao ni u prethodnima nije došlo do smanjenja broja zaposlenika države i njezinih službi, već upravo suprotno – sve ih je više. Nije pošteno nazivati sve državne službenike uhljebima, ali im je taj pogrdni naziv priskrbila činjenica da je usluga javne uprave vrlo često na nezadovoljavajućoj razini, a njezini zaposlenici zaštićeniji su od najugroženijih životinjskih vrsta.

Konobar Varljiva statistika Crni razlog zašto je manje nezaposlenih u Hrvatskoj

Oni naprosto ne mogu dobiti otkaz, odnosno mogu ga dobiti u izvanrednim okolnostima. Da je tako, potvrđuje i podatak Službeničkog suda u Zagrebu po kojem ove godine još nije zabilježeno izricanje kazne prestanka državne službe, a u posljednje dvije godine zabilježeno je tek šest takvih slučajeva.   

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju

Ne propustite i druge teme:

- Nobilo: Dragičeviću sam dao analizu cijelog slučaja

- Paladino: U Mostaru stvaram tim neurokirurga koji će me nadmašiti

- Najplaćeniji umirovljenici: Bivšim političarima 10.252 kn mjesečno

- Pisma Ive Andrića: Što je pisao prijateljici Eugeniji o internaciji u župnom dvoru

 | Autor :

kafić nedostatak ljudi Dramatičan apel zagrebačkih ugostitelja: Nemamo radnika, zatvarat ćemo lokale!
Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • stefj:

    Državna i javna služba još uvijek su u prošlom sustavu i glavni su kočničari reformi. Jedini su prošli neokrznuti kroz krizu, radi njih su se dizali porezi i izmišljali novi, radi njih imamo jedno od najvećih poreznih opterećenja u tranzicijskim ... prikaži još! zemljama, više smo opterećeni nego tamo 2008. godine. Uostalom, radi njih nam raste rashodovna strana proračuna više nego što nam je rast BDP-a... No i sve to ne bi bilo najgore, da iz tih struktura ne proizlazi nevjerojatna antipoduzetnička klima, da je za njih i dalje glavna zadaća borba protiv građana, a naročito protiv privatnika... Razne ekonomsko-gospodarske ljestvice jasno ukazuju da su oni, što radi nasljeđa, što radi zakonskih okvira, među najgorima na svijetu. Njihov broj stalno raste, ako dodamo paradržavne i pripadajuće strukture, ima ih više nego zaposlenih u realnom sektoru... No i uz sve to, ipak su glavni gutači novaca solidarni mirovinski sustav i zdravstvo. Prvenstveno bi 1. stup trebalo podijeliti i napraviti transparentnim, a HZZO staviti na tržište s ostalim osiguranjima. To bi uštedjelo milijarde i donijelo kvalitetu... Na isti način transparentno bi trebalo urediti i sve ostalo vezano uz državu, jer samo ako se sve zna, ne mogu novci nestajati i puno se teže mogu kupovati interesne grupe... Evo, pogledajte npr. školstvo. Jedan učenik srednje škole košta državu 25.000 Kn + knjige, dok u privatnoj školi morate platiti 30.000 kn. Skoro isto, a razlika nebo i zemlja. Vaučerizacija je jedino rješenje...

  • turimtituki:

    Samo naprijed hdz, sigurno jos ima negdje rodbine za zaposlit. Nemoguce da ste ih bas sve zaposlili.

  • Deleted user:

    Libtardi i leftardi stalno pričaju kako je u jugi bilo bolje.. pa eto vam onda. Ovakvo stanje u državnoj upravi je nasljeđe komunističke ideologije koje se ne možemo riješiti ni 30 godina nakon pada komunizma. U jugi nisi mogao čovjeku ... prikaži još!u dat otkaz niti u državnoj upravi, a niti u tvornici ni za najtežu povredu radnog mjesta.. glavna mantra je bila: jel to tvoje da mi daješ otkaz!?!?! Ok, mogao si dobiti otkaz ako si prokazao nekog šefa (koji je obično bio srbin, ali obavezno član partije na vlasti) da krade.... eto to je bila juga na koju se kunu djeca komunjara danas... sve ono po čemu pljuju i što nas prati iz tih vremen.... , a danas ih zazivaju!!!!