Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crni razlog zašto je manje nezaposlenih u Hrvatskoj

Bitno je da se mjere aktivne politike zapošljavanja prošire na osobe čija je zapošljivost najmanja, kaže dr. Predrag Bejaković
02. kolovoza 2018. u 10:37 33 komentara 6438 prikaza
Konobar
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska se ubraja u države EU u kojima je, u usporedbi s prošlom godinom, najviše pala stopa nezaposlenosti, s 11,1% na 9,2%, pokazuju podaci Eurostata. Uz Hrvatsku najveće smanjenje stope nezaposlenosti u lipnju 2018. bilježe Cipar (s 11% na 8,2%), Portugal (s 9,1% na 6,7%), Estonija (sa 6,8% na 4,9%) i Španjolska (sa 17% na 15,2%). Inače, prosječna stopa nezaposlenosti u EU je 6,9%.

Zavod za zapošljavanje Eurostat Hrvatska među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti

Mnogi neregistrirani

Smanjenje stope nezaposlenosti u Hrvatskoj bila bi odlična vijest kad bi se bitno odrazila na povećanje broja zaposlenih, kojih je u lipnju bilo nešto više od 1,43 milijuna, i kad trenutačni broj nezaposlenih (136.204) ne bi imao veze s iseljavanjem i sezonskim poslovima.

Najniža stopa nezaposlenosti u lipnju 2018. zabilježena je u Češkoj (2,4%) i Njemačkoj (3,4%).

Nezaposlenost | Autor :

Najviše stope nezaposlenosti zabilježene su u Grčkoj (20,2% u travnju 2018.) i Španjolskoj (15,2%).

Politolog i ekonomist prof. dr. Luka Brkić ističe da su, nažalost, kod nas ključne komponente koje utječu na smanjenje broja nezaposlenih iseljavanje i sezonski karakter poslova vezanih uz turističku sezonu, koja posljednjih godina bilježi rekorde. Dio se ljudi, dodaje, briše iz registra nezaposlenih jer su izgubili prava, pa su neregistrirani. Drži da nemamo zdravi pad stope nezaposlenosti, koja bi bila posljedica promjena u našem gospodarstvu. Kod nas, kaže, rastu “potrošački porezi” i dobro pune proračun, a porez na dobit je tek na četvrtom mjestu.

Anđelko Akrap Posljedica iseljavanja Traži se radnik: Zatvaraju se obrti, lokali i restorani jer u njima nema tko raditi

Pozitivna kretanja

Dr. Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije ističe da je smanjenje stope nezaposlenosti djelomično posljedica iseljavanja, ali i pozitivnih gospodarskih kretanja. Smatra da je bitno da su se mjere aktivne politike zapošljavanja proširile i još treba raditi na tome da se usmjere na osobe čija je zapošljivost najmanja. Dobro je, zaključuje, da se nezaposlenost smanjuje, ali time nisu riješeni svi problemi na tržištu rada.

I Bejaković se slaže da još imamo malo zaposlenih dodajući da imamo puno mladih umirovljenika jer sustav ne potiče ostanak na tržištu rada.

Od popularnosti se ne živi, ovi BB stanari sada konobare

Konobar
1 / 10
Antonio i Lucija

 

Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • zikaslika:

    Nista nije slucajno. Znalo se da ce cim se otvore granice mladi i pametni da nagrnu put Evrope. Kod vas je katastrofa a i nas u Srbiji to ceka. Sela ce da se isprazne, mladi, skolovani i voljni ce da ... prikaži još! odu bez da se vrate a demografska struktura ce da se nepovratno promeni. Bogati zapad ce dobiti pamet, mladost i civilizovane evropljane a mi cemo dobiti polupismene migrante da popune redove.

  • josip.pivar11:

    Umjesto podatka koliko je manje nezaposlenih puno bi važniji i korisniji bio podatak koliko je više zaposlenih. Jer bi to onda značilo da je privreda krenula.

  • dalibor.hren:

    Lijepim se hvale!? Ili nisu normalni, ili su glupi: nek napišu koliko je broj radno sposobnih, s Burze otišao u inozemstvo! Za pet godina u RH neće biti nezaposlenih, ne zbog zapošljavanja, već zbog odlazaka!!!