Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Događaj bez presedana

Otkaz cijelom orkestru i zboru rimskog kazališta

rim
Foto: Silvije Tomašević
1/2
03.10.2014.
u 13:17

Ako se budu raštrkali i ne budu stvorili samostalni orkestar, rimsko će kazalište angažirati druge samostalne orkestre

Cijeli orkestar i zbor, 182 osobe, dobili su otkaz u rimskom kazalištu, Teatro dell’Opera. Događaj bez presedana. Uprava Teatra dell’Opera donijela je sinoć odluku o davanju otkaza svim članovima orkestra i zbora. Procedura izbacivanja s posla trajat će tri mjeseca za koje će vrijeme glazbenici i koristi dobivati plaću, ali će morati i raditi, a onda svi na cestu.

Mjesecima je trajalo natezanje između uprave i glazbenika, koji su štrajkali jer kazalište nije predvidjelo povećanje broja članova orkestra, odnosno zapošljavanje novih glazbenika. Ljetne operne predstave na prostoru bivših Caracalinih termi održavane su samo uz pratnju klavira, jer je orkestar štrajkao.

Dirigent Riccardo Muti prekinuo je, prije par dana, ugovor s Teatrom jer više nije mogao raditi u takvim uvjetima. Gradonačelnik Rima Ignazio Marino sinoć je najavio kako će svi članovi orkestra i zbora biti otpušteni. Tetro dell'Opera imao je ukupno 460 zaposlenih, od kojih su 182 svirači i koristi. Sada u stalnom radnom odnosu u rimskom kazalištu ostaje 278 osoba. Direktor kazališta Carlo Fuortes kaže kako će se otkazom članovima orkestra i zbora uštedjeti 3,4 milijuna eura godišnje. Pa kako će bez orkestra i zbora djelovati kazalište? Glazbenici i koristi koji su dobili otkaz mogli bi načiniti svoju tvrtku, orkestar i zbor, koju će onda po potrebi angažirati kazalište.

Ako se budu raštrkali i ne budu stvorili samostalni orkestar, rimsko će kazalište angažirati druge samostalne orkestre. To je prvi slučaj u Italiji da se jedno kazalište odriče svog orkestra i zbora. Možda će takvim putom ići i druga kazališta.

>> Bandić u Rimu treći put ove godine, izlaže poslovne prijedloge

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mihic
mihic
16:38 03.10.2014.

bravo kad bi mi barem na razno raznim umjetnicima počeli štedjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije