ŠTO NAKON VLADE

Orešković odlazi u korporaciju, njegovi suradnici vraćaju se na bivše poslove

Tihomir Orešković vraća se u privatni biznis, vjerojatno u inozemstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
18.10.2016.
u 12:05

Dužnosnici ne smiju godinu dana biti na čelnim pozicijama u privatnim tvrtkama. No, ako to ne poštuju, kazne je gotovo nemoguće naplatiti

Još aktualni premijer Tihomir Orešković uskoro će svoju fotelju u Banskim dvorima prepustiti trenutačnom mandataru Andreju Plenkoviću. Tihomiru Oreškoviću dosta je politike pa će se vratiti u privatni sektor. Najvjerojatnije odlazi u inozemstvo u veliku međunarodnu tvrtku. Morat će paziti da ne upadne u klinč Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji mu znatno smanjuje manevarski prostor pri zapošljavanju. Kako nam je rekla Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, bivši premijer u idućih godinu dana ne može biti član uprave ili nadzornog odbora jer to zakon izričito zabranjuje.

Pomogao prijatelju

Premijer mora paziti i na to je li njegova buduća tvrtka sklapala poslove s tijelom vlasti kojem je bio na čelu, što je u ovom slučaju Vlada RH. U tom slučaju premijer se mora obratiti Povjerenstvu da bi doznao smije li uopće raditi za takvu tvrtku. Međutim, kako su hrvatski zakoni nedorečeni, nema nekih ozbiljnih sankcija ako se državni dužnosnik ogluši na upozorenje Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Doduše, domaća tvrtka može biti kažnjena s milijun kuna kazne, ali to se dosad nikad nije dogodilo. Što je još gore, tvrtku koja nema sjedište u Hrvatskoj ne može se ni pokušati kazniti. Tihomir Orešković imao je petero suradnika u Vladi koji će, ako drukčije ne odluči budući premijer Plenković, morati napustiti Banske dvore. No nemaju svi jednake statuse. Državni su dužnosnici Neven Zelić, šef kabineta, njegov zamjenik Tomislav Pokaz i glasnogovornica Sunčana Glavak. Nakon što im završi mandat, imaju pravo šest mjeseci primati punu plaću, a drugih šest mjeseci pola plaće. Zelić je došao u Banske dvore jer je želio pomoći prijatelju Oreškoviću. Ima svoj odvjetnički ured u koji bi se želio vratiti, ali ne može jer bi bio u sukobu interesa. Zelić kaže da je praktično prisiljen godinu dana primati plaću iz proračuna.

Korisno iskustvo

Tomislav Pokaz vraća se u Ministarstvo gospodarstva u kojem je prije dolaska u Banske dvore radio kao načelnik sektora, a Sunčana Glavak nije nam se javljala na telefonske pozive. Savjetnik za unutarnju politiku Davor Huić kaže da se vraća u svoju tvrtku, ali i angažmanu u udruzi Lipa koja se zalaže za smanjenje poreza i racionalniju državnu upravu. Jakša Puljiz i Stjepo Bartulica, savjetnici za europske fondove i vanjsku politiku, imaju status državnih službenika pa bi i nakon odlaska Tihomira Oreškovića imali pravo zarađivati kruh u nekoj državnoj službi. Međutim, obojica kažu da će raditi nešto drugo.

Jakša Puljiz vraća se na Institut za razvoj i međunarodne odnose u kojem će se baviti znanstvenim radom. Stjepo Bartulica, pak, vraća se na Katoličko sveučilište na kojemu predaje političku filozofiju. Ponovno će se angažirati u civilnom sektoru gdje je prepoznat kao jedan od najaktivnijih predstavnika novih hrvatskih konzervativaca.

– Odlazim s jako dobrim iskustvima. Mogu reći sve pohvalno o šefu. Bio je dosljedan i čvrst u svojim ciljevima i znao je voditi tim – kaže Bartulica dodajući da se Orešković kao politički autsajder vrlo brzo snašao na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni.

O Tihomiru Oreškoviću sve najbolje govore i ostali njegovi najbliži suradnici s kojima smo razgovarali. Drže da su napravili dosta s obzirom na to da je Vlada trajala samo pet mjeseci.

>> Orešković: Nadam se da će ovaj saziv imati sadržajnije rasprave od prijašnjeg

Komentara 18

Avatar nula
nula
12:25 18.10.2016.

Trebali ste ga uzeti za ministra gospodarstva

KI
killthesnake
13:22 18.10.2016.

Evo jutros sabor polu prazan ,, nastavlja se nerad državnih funkcionera !

Avatar Cinco
Cinco
12:21 18.10.2016.

Rezultate je ipak imao za razliku od SDP-HNS-ove (6. nagore na svijetu) koja se enormono zadužila i baš ništa nije napravila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije