Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'želim vam mnogo sreće'

Orešković na zadnjoj sjednici poslao 3 poruke idućoj Vladi

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
12.10.2016.
u 10:25

"Poboljšali smo investicijsku klimu i to se vidi, to se osjeća"

Premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković ocijenio je danas da njegova Vlada onoj idućoj ostavlja dobru startnu poziciju te joj je poručio da ustraje na fiskalnoj disciplini, nastavi s provedbom reformi i poboljša upravljanje javnim kompanijama.

"Ne treba se opustiti nego provesti reforme jer bez njih nema dodatnog rasta", poručio je Orešković na sjednici Vlade koja je, sukladno zakonskim odredbama, pripremila izvješće o svome radu za buduće "stanovnike" Banskih dvora.

Novoj Vladi poručio je da nužno provede porezne reforme i poboljša upravljanje javnim tvrtkama te da velike mogućnosti za uštede ima u javnoj nabavi.

Za svoju je Vladu rekao da je kao cilj imala sređivanje javnih financija i ekonomije te ubrzanje ekonomskog rasta i standarda građana.

"Ono što smo napravili, napravili smo dobro"

"Nismo uspjeli sve što smo htjeli, ali ono što smo napravili, napravili smo dobro i to se danas vidi", istaknuo je Orešković i dodao kako su svi ključni ekonomski pokazatelji bolji od predviđanja.

Pritom je naveo da je BDP u prvoj polovici godine rastao za 2,7 posto, očekuje da će do kraja godine biti gotovo tri posto, a predviđanja su bila dva posto. Raste potrošnja građana, investicije i izvoz, turistička sezona je najbolja ikada, a raste i zaposlenost sa sto tisuća novih radnih mjesta, dok je istodobno nezaposlenost "rekordno niska", napomenuo je.

Navodi kako "čak rastu i plaće, pri čemu je u prvih šest mjeseci ove godine prosječna neto plaća rasla 3,1 posto u odnosu na isto vrijeme lani.

U pogledu javnog duga i deficita, njegovi su ministri "stegli remen i rezultati se danas pokazuju".

"Bolje je punjenje proračuna zbog ekonomskog rasta, smanjen je deficit u odnosu na prvu polovinu prošle godine za 0,7 posto", kazao je Orešković i izrazio nadu da će na kraju godine deficit biti manji od dva posto BDP-a.

Ističe i da je njegova vlada aktivirala oko milijardu kuna "mrtvog kapitala" u vlasništvu države te da je udio javnog duga u BDP-u pao s 86,7 posto na 83,5 posto.

"Poboljšali smo investicijsku klimu i to se vidi, to se osjeća", kaže i navodi dolazak privatnih investitora u Hrvatsku (Lukaps, IBM), a dodaje tome i rast indeksa Crobex već devet tjedana zaredom.

U vezi s vanjskom politikom, nastavio je, sve je bilo u službi zaštite nacionalnih interesa. "U vrijeme migrantske krize uspjeli smo zatvoriti tzv. balkansku rutu kroz pojačanu suradnju sa susjedima, a Hrvatska je aktivno zastupala svoje stavove na sastancima Europskog vijeća", ustvrdio je Orešković.

Novoj vladi ostavljamo dobru startnu poziciju, zaključio je te istaknuo kako je uvjeren da će nova vlada uspjeti osnažiti kreditni rejting države, što je ono, kako je rekao, što njegova vlada nije uspjela.

Bila mi je čast i zahvaljujem svima

Orešković je sjednicu zaključio riječima: "Bila mi je čast i zahvaljujem svima".

Oreškovićeva je Vlada u devet mjeseci mandata održala 41 sjednicu, imala ukupno 641 točku dnevnoga reda, a sjednice su ukupno trajale 34 sata i 30 minuta.

Na prijedloge Vlade Sabor je donio ukupno 33 zakona, a od toga je 13 bilo usklađivanje sa zakonodavstvom Europske unije.

Vlada je donijela ukupno 1303 akta, Saboru je uputila 47 mišljenja, odgovorila na tri interpelacije o svome radu, kao i na 21 zastupničko pitanje.

>> Plenković: Šef kabineta bit će Davor Božinović, a u Vladi će biti više od jedne žene

>> Orešković: Vjerujem u sigurnu bolju budućnost Hrvatske

Komentara 7

ZD
zdepar
12:30 12.10.2016.

orešković: "Nismo uspjeli sve što smo htjeli, ali zatražiti odlazak osobe koja te bez i jednog glasa dovela na mjesto PV, i misliti kako si u pravu, to neodoljivo podsjeća na akcijsku grupu grizli-božinih pacijanata

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:10 12.10.2016.

Oreskovic je mogao i danas biti premijer da nije stao na stranu mosta , podrzao Pusicku i napravio jos nekoliko gresaka , sad moze raditi u tvrtki Zeljke Markic .

PO
pompa1
13:04 12.10.2016.

G. Orešković, hvala Vam i sretno dalje! Pokazali ste Hrvatskoj da je moguće odgovorno voditi javne financije i smanjivati dug, bez čega smo na putu u propast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije