Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUSTAVA ARBITRAŽNIH POSTUPAKA

Oglasilo se ministarstvo financija oko dogovora s bankama: 'On ne sadrži obveze za proračun niti građane'

Zagreb: 183. sjednica Vlade RH na kojoj će se raspravljati o neopravdanom povećanju cijena
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
09.01.2023.
u 17:51

Svi ti postupci vodili su se u vezi s izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. i 2015., a slijedom kojih je u konačnici izvršena konverzija kredita u švicarskim francima

U povodu teksta objavljenog na portalu Index.hr pod naslovom „Vlada se dogovorila s bankama za švicarac, nagodba je teška 2,5 mlrd. kuna i tajna je“, Ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da postignuti dogovor između države i banaka o obustavi arbitražnih postupaka s danom 30. lipnja 2021. "ne dira odnos kreditnih institucija i građana" te ne sadrži financijske obveze za proračun niti hrvatske građane.

 Vlada RH i OTP Bank Plc, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d., UniCredit Bank Austria AG i Zagrebačka Banka d.d., Intesa Sanpaolo Holding Internacional Luxembourg i Privredna banka Zagreb d.d. te SberbankEurope AG i Sberbank d.d. Zagreb su još 5. srpnja 2021. obavijestile javnost kako su s danom 30. lipnja 2021. obustavljena četiri arbitražna postupka koje su OTP Bank Plc, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d., UniCredit Bank Austria AG i Zagrebačka Banka d.d. vodili protiv Republike Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) te da su se s istim datumom, Intesa Sanpaolo Holding Internacional Luxembourg i Privredna banka Zagreb d.d. te SberbankEurope AG i Sberbank d.d. Zagreb, koje su bile najavile mogućnost pokretanja takvih postupaka, konačno odrekle takve mogućnosti. Navedeno se odnosilo i na postupak koji su Raiffeisenbank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d. vodile na Trgovačkom sudu u Zagrebu, navodi se u priopćenju.

Svi ti postupci vodili su se u vezi s izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. i 2015., a slijedom kojih je u konačnici izvršena konverzija kredita u švicarskim francima. Postupke su pokrenule kreditne institucije protiv Republike Hrvatske, tvrdeći da im je država zakonodavnim izmjenama nanijela štetu i povrijedila prava koja kreditne institucije imaju sukladno međunarodnim ugovorima o zaštiti i promicanju ulaganja, a temeljem svojeg pravnog položaja stranih ulagatelja u Hrvatskoj, kaže se dalje u priopćenju.

Postignuti dogovor ticao se odnosa kreditnih institucija i države te je postignut, kako je na tiskovnoj konferenciji 2. veljače 2021. i rekao tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, u širem kontekstu usvajanja tada novog Zakona o sustavu osiguranja depozita, podsjećaju iz Ministarstva.

Sukladno tome, dogovor ne dira odnos kreditnih institucija i građana. Štoviše, zajednički dokument koji je poslužio kao osnova za poduzimanje koraka temeljem dogovora, niti ne spominje sporove koje su vodili ili vode pojedinačni korisnici kredita s kreditnim institucijama, niti u odnosu na iste, pred bilo hrvatskim, bilo europskim sudovima, bilo kojoj strani nameće ikakve obveze ili očekivanja. Dogovor ne sadrži nikakve financijske obveze za državni proračun, a time - u širem smislu - niti za hrvatske građane.

Uvažavajući uvriježenu praksu u postupcima koji se vode pred ICSID-om, ali i volju svih strana, spomenuti zajednički dokument zaštićen je stupnjem tajnosti sukladno važećim propisima Republike Hrvatske, zaključuje se u priopćenju.

>> VIDEO Vozači satima čekali na graničnom prijelazu: 'Hrvati misle da su bogovi jer su u Schengenu'

Komentara 2

SP
Stari panj
22:47 09.01.2023.

Sad je valjda svima jasna odluka Vrhovnog suda od neki dan.

Avatar kreky_87
kreky_87
10:46 10.01.2023.

Užas. A sa druge strane nije ni čudno. Sve strateški važne resurse (banke, telekomunikacije, energija, trgovine) prodali strancima i mi načelno ne vladamo zemljom nego služimo modernim kolonizatorima. Naravno da u takvim okolnostima naša vlada nema nikakvih mogućnosti zaštiti svojee građane jer bi banke samo zatvorili slavinu sa novcem za daljnje kreditiranje ove vlade (i drugih vlada).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije