Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPUNIO AMERIČKI SAN

Preminuo Miljenko Horvat, poznati američki bankar podrijeklom iz Hrvatske

Prelog: Bankar Miljenko Horvat održao predavanje u srednjoj školi
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
04.01.2023.
u 22:55

Horvat je rođen 1961. godine u Prelogu. Nakon završene tri godine na Fakultetu političkih znanosti, svoje obrazovanje nastavio je na prestižnom Yaleu odakle je kao jedan od vodećih bankara Citibanka pratio kolanje financijskih tokova po svijetu, a potom osnovao tvrtku danas poznatu kao PressReader.

Miljenko Horvat, poznati američki bankar podrijeklom iz Hrvatske, preminuo je nakon desetomjesečne borbe s rakom. Tužnu vijest o odlasku jednog od osnivača PressReadera objavila je njegova supruga.

"Miljeko je preminuo rano jutros nakon desetomjesečne borbe s rakom. Riječi ne mogu izraziti našu tugu u ovom trenutku. Jako će nam nedostajati", navela je njegova supruga Tracy Kereluk.

"Iskrena sućut cijeloj obitelji u ovom teškom trenutku odlaska divnog prijatelja! Ne mogu vjerovati da je to stvarno!", napisao je bivši međimurski župan Ivica Perhoč.

Ostvario američki san

Horvat je rođen 1961. godine u Prelogu. Nakon završene tri godine na Fakultetu političkih znanosti, svoje obrazovanje nastavio je na prestižnom Yaleu odakle je kao jedan od vodećih bankara Citibanka pratio kolanje financijskih tokova po svijetu, a potom osnovao tvrtku danas poznatu kao PressReader.

Horvat je dao intervju za Večernji list u veljači 2021. godine kad je otkrio do tada nepoznate detalje o svojem životu.

– Ekonomska slika utječe na društvena previranja ne samo u SAD-u, nego i u bilo kojoj drugoj državi. Ekonomija i standard života utječu na društvena previranja u Indiji, Kini ili Rusiji. U SAD-u je to specifično samo po tome što je tamo već dosta dugo standard relativno visok, a kad su osnovne egzistencijalne potrebe pokrivene, ostaje otvoreno pitanje je li to koliko tko ima pravedno i dobro, ima li potrebe za redistribucijom imovine i tome slično. Na takvim se temama dižu emocije. Zahtjevi da se nekima više uzme da bi drugi imali više svakako su kontroverzni i potiču snažne reakcije – kazao je tada Miljenko koji je s obitelji živio u Kaliforniji, nedaleko od Los Angelesa.

Kad 90 posto stanovnika, dodaje, ima donekle riješena osnovna ekonomska pitanja, tada se i problemi poput klimatskih promjena mogu podići do razine egzistencijalne krize.

Posljednjih 16 godina radio je u investicijskom fondu Riverside, u kojoj se okupila skupina privatnih investitora koji ulažu u tvrtke čije poslovanje pokušavaju poboljšati, a onda ih nakon tri do pet godina prodati kao veću i bolju tvrtku. Njihov fond kapitala za investicije iznosi oko 10 milijardi dolara.

Više o njegovom životu, pročitajte OVDJE.

VIDEO: Tko više zarađuje? Ovo su prosječne plaće hrvatskih obitelji i u zemljama u našem susjedstvu

 

Komentara 8

TO
Torabora19
23:24 04.01.2023.

Muljator svjetskog kalibra, slučajno ga znam osobno jer smo iz istog mjesta kao i brata mu koji ima restoran na Crvenom trgu u Moskvi i razne udjele u tvornicama diljem Rusije, povezala se braća sa mafijom i obogatila na zamjeni klirinških dolara 90-ih i sad eto ugledni bankar, a niko ne pita za prvih 10 milijuna dolara.

DU
Deleted user
00:35 05.01.2023.

Znači, po vama ima i bankara svjetskog glasa? Tako kako se regrutiraju posvuduše i starlete koje neprekidno reklamirate, na taj jeftin način "pravite" i bankare?

RA
razvaljujem
06:39 05.01.2023.

Znaci americki san je da umres. Pa za to nije ni trebao ici u Ameriku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije