Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVARA I UTAJA POREZA

Odvjetnicu terete da je sklopila nagodbu, uzela novac i o tome nije izvijestila stranku

Hrvatske kune
Dubravka Petric/PIXSELL
21.05.2021.
u 09:03

Odvjetnica je svojim klijentima tajila ukupni isplaćeni iznos te im je lažno prikazala da su dobili 109.000 kuna naknade štete

Odvjetnica (50) optužena je za prevaru i utaju poreza, priopćilo je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, ne navevši njezin identitet.

Tereti ju se da je od 5. travnja 2012. do 10. ožujka 2016. u Šibeniku, kao odvjetnica tužitelja u parničnom postupku radi naknade štete; na temelju punomoći na kojoj se nepoznata osoba potpisala imenom i prezimenom jednog od tužitelja, a koji je preminuo; sklopila izvansudsku nagodbu s tuženikom. Na temelju te nagodbe je na  ime naknade štete za svoje stranke, na svoj žiro račun  primila 310.000 kuna i na ime odvjetničkih troškova 180.937 kuna. No o primitku tog novca nije izvijestila svoju stranku ni nasljednike preminule stranke, niti im je proslijedila uplaćeni iznos.

Tereti ju se da je potom na ročištu pred sudom povukla tužbu, a svoje stranke sve do početka 2016. držala u uvjerenju da je sudski postupak još uvijek u tijeku, a potom ih obavijestila kako je sudski postupak okončan. No i dalje im je tajila ukupan iznos uplaćenog  iznosa te im je lažno prikazala da je 109.000 kuna ukupno ostvareni iznos naknade štete. Kazala je njima pripada 9600 eura nakon što se odbije njezina odvjetnička nagrada. Navedeni iznos im je ponudila za isplatu, sve uz uvjet da joj potpišu priznanicu o nepostojanju njihovih daljnjih potraživanja prema njoj.

Nakon što su oštećenici to odbili, jer su saznali za ukupan iznos dodijeljene im naknade štete te nakon što su joj najavili kaznenu prijavu, okrivljenica je na devizni račun nasljednice preminule stranke uplatila 28.569 eura. Pri tom je izdala  i račun za zastupanje na proizvoljan iznos od 273.937 kuna, , a razliku od ukupno ostvarenog iznosa naknade štete, odnosno 93.469 kuna je zadržala za sebe.

Osim toga, odvjetnica je optužena i  za utaju poreza, jer nakon što joj uplaćene novac od izvansudske nagodbe i  za odvjetničke troškove jer  nije sastavila izlazni račun s obračunatim porezom na dodanu vrijednost pa je  oštetila proračun za   66.892 kuna.

Ključne riječi

Komentara 6

JM
jasminko.mandura
09:52 21.05.2021.

Što nema ime i prezime odvjetnice, da je koja kumica sa 20 jaja bilo bi ime i prezime, kurton od novinarstva

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
09:55 21.05.2021.

Naš narod stvarno samo gleda kako ukrasti i prevariti.. Njoj kao odvjetnici nije dosta što ispija krv običnim smrtnicima..mislim stvarno

BR
Brankko
01:46 22.05.2021.

"joj.jao" dao je dobar opis: odvjetniku se vjeruje na riječ. U našem slučaju, suprotni odvjetnik nije davao nikakve dokumente nego je samo "opisivao" (i evidentno lagao), mi davali konkretne dokumente, sve do presuda koje su bile protivne njegovim "opisima" --- i sudac donese rješenje protiv nas! Sudac je ignorirao sve dokumente _(zemljišne knjige, katastar, ugovor, potvrde itd.), ignorirao je pravomoćnu pesudu vlastitog suda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije