Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AEROKLUB

Od vratolomija u Vjetrovima rata do pilota bez aviona i aerodroma

'21.09.2010., Aerodrom, Varazdin, Avion Cessna aerokluba Varazdin godinama stoji vani i ne odrzava se Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
1/3
21.09.2010.
u 17:40

Dio članova Aerokluba Varaždin tvrdi da ih Winair sustavno tjera s aerodroma. Iz Winaira pak poručuju da su bezočne laži da se Aeroklub tjera te da vlasnici drugih zrakoplova ne mogu očekivati jeftinije letove na račun kluba

Uz slavnog Roberta Mitchuma u seriji Vjetrovi rata, snimanoj 1983. godine u Hrvatskoj, vratolomije su izvodili i varaždinski piloti, stasali u 80-godišnjem Aeroklubu Varaždin. Letjeli su i u civilnom i ratnom zrakoplovstvu bivše države te Hrvatske. No ti su dani slave prošlost, Aeroklub je na izdisaju, a dio članova optužuje Winair Davora Patafte da ih sustavno tjera s aerodroma i sprječava ih u normalnom radu.

Stvorili aerodrom

- Više od 40 godina bili smo na ovom aerodromu. Mi smo ga stvarali. U našoj organizaciji napravila se pista, zgrada, hangar... Bilo je tu živo, škole letenja, aeromitinzi, modelarstvo, padobranstvo... Godine 1997. u dogradnju smo uložili 420.000 kuna! No nakon što je Winair dobio od Varaždina aerodrom, na 99 godina, nama je onemogućen rad. Ništa nam nije dodijeljeno. Uništili su zrakoplovstvo - teške su riječi Zlatka Vdovića, člana izvršnog odbora Aerokluba Varaždin.

Klupska cessna već dvije zime stoji vani. Winair im, kaže, želi naplatiti hangar, a i svako polijetanje i slijetanje.

– Zrakoplov je uništen, spojevi se razdvajaju. Prije smo imali i ured, dvoranu za pripremu, pola hangara... A sad dio restorana, natkriven strehom - kaže Vdović.

To nam je potvrdio još jedan visokopozicionirani član kluba, iz nadzornog odbora, koji ne želi da mu se otkriva identitet.

- To je točno. Stjerani smo u sitni prostor. Ne možemo djelovati, vodila se igra da nas se marginalizira. Aerodromske pristojbe odbile su i druge aeroklubove, koji su ovdje slijetali - kaže.

Laž i podmetanja

U ime Winaira odgovorio je Željko Pavlek, voditelj korporativnih komunikacija Pataftine T7 Grupe.

– Tvrdnje nekih "članova" da ih se želi otjerati su bezočna laž i podmetanja. Aeroklub nema zrakoplov pripremljen za letenje. Motor njihove cessne nema dva cilindra. Njezin smještaj u hangaru nije moguć jer iz njega curi ulje. Na raspolaganju su im čak tri prostorije u zgradi, koje mogu koristiti besplatno - kaže Pavlek.

Dodaje da su neosnovane želje da vlasnici drugih zrakoplova na ime Aerokluba dobiju popust na sletne pristojbe. Ako poprave cessnu ili Aeroklub nabavi novi zrakoplov, kaže, članovi će moći letjeti u pola cijene.

U prostorije uza zaštitara?

- Istina je da nude te prostorije. Ali uz najavu i pratnju zaštitara! Četrdeset godina neograničeno smo koristili aerodrom, koji smo i sagradili - kaže član NO-a.

No dio je krivnje, smatra, i na vodstvu kluba, koje je bilo inertno i nije ugovorima riješilo status na vrijeme. - Lani nam je istekao ugovor s prijašnjim Diamondom. Trebalo ga je produljiti s Winairom. Oni sad mogu reći da je i to što dobivamo njihovom milošću. I mi među sobom trebamo napraviti red - smatra član NO-a, no nada se da se u dogovoru s gradom i Winairom to još može riješiti. Vdović pak kaže da su bili obmanuti. Kad je dolazio Winair, kaže, obećan im je i novi motor, čak i avion, samo da ih podrže. A sad, kaže, Winair koristi i tri benzinska aparata koje je Ina davno dala Aeroklubu.

Ključne riječi

Komentara 4

US
Uman SS
19:33 22.09.2010.

Patafta = lopov

MP
mpusiu0107
09:21 23.09.2010.

To je to Čehok šiša Patafti ženu a u zamjenu mu poslovno pogoduje i to je jedna velika sretna familija

FR
franc
17:46 29.09.2010.

Čehok je, kak gradonačelnik i donedavni predsjednik Aero kluba, svojem pajdašu Patafti zapravo poklonil varaždinski aerodrom i to pod uvjetima koji su mu omogućili da uništi rad i razvoj gradskog zrakoplovnog centra. Zar nije glupo da su i meteorologe istjeralili s aerodroma? Što će tek biti sa obradom smeća u Brezju koje je Čehok bez javnog natječaja dao Patafti? Pored gradskogh smeća na rub Varaždina dopremat će se uskoro - po Pataftinom razvojnom planu osobnog bogaćenja - i smeće iz obližnjih gradova i Međimurja. Ima li tu posla za USKOK? Ima,ima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije