Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i u odsutnosti

Obljetnica ratnog zločina na Ovčari: Traže suđenja za ratne zločine

U-21 Ovčara
Igor Kralj/PIXSELL
20.11.2014.
u 12:56

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te komemorativnim skupom u krugu Veleprometa, danas su se Vukovarci prisjetili mjesta gdje su građani dovođeni, mučeni i ubijani

Tijekom Domovinskog rata i agresije na Vukovar kroz logor, organiziran u krugu vukovarske tvrtke Velepromet, prošlo je oko 10.000 Vukovaraca te se ovaj logor smatra za najveći logor u Hrvatskoj tijekom Domovinskoga rata.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te komemorativnim skupom u krugu Veleprometa, danas su se Vukovarci prisjetili mjesta gdje su građani dovođeni, mučeni i ubijani.

- Pokazivao sam svima, i novinarima, i policiji i istražiteljima gdje su nas zatočili, odakle smo krenuli i gdje smo završili, ali nitko ništa nije poduzeo da bi se krivci kaznili. Svi sve samo zapišu, a nitko ništa ne poduzima. Samo me dovedu do stanja uzrujanosti, rekao je Mato Gumbović koji je zajedno sa suprugom Katom položio vijenac podno spomen ploče. Oboje su 1991. godine bili zatočeni u Veleprometu kao i njihov sin Mirko (21) koji je odveden i o čijoj sudbini do danas ništa nisu saznali. Preživjeli logoraši iz Veleprometa još jednom su se prisjećali dani neizvjesnosti, straha, odvođenja, batinanja … Kažu kako ih se tuklo bez ikakvog razloga, da je u hangare, gdje su bili smješteni, ulazio kako je tko htio i iživljavao se na zatočenicima. Većina ih je ubrzo autobusima prevezeno u Srijemsku Mitrovicu, Stajićevo i druge logore gdje ponovno prolazili kroz torture.

- Tukli su nas s čime su god stigli. Ja samo ostao bez svih zuba. Kada sam izašao iz logora imao sam 43 kile, rekao je Vjekoslav Knežević. I ovom prilikom predsjednik vukovarske podružnice Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić pozvao je još jednom pravosudna tijela da počnu suditi za ratne zločine počinjene u Vukovaru 1991. godine i u odsutnosti.

– Tako će se spriječiti da u Vukovar i Hrvatsku dođe Vojislav Šešelj i slični ratni zločinci, za što, postoji mogućnost jer je Šešelj slobodan. Zahtijevamo od Vlade i Hrvatskog sabora da ne dozvoli otvaranje pristupnih pregovora oko ulaska Srbije u EU bez pronalaska posmrtnih ostataka nestalih osoba, procesuiranja ratnih zločina u Vukovaru i obeštećenja svih stradalnika i logoraša kroz ratnu štetu, istakao je Komšić. Prema podacima iz HDLSKL kroz logor u Veleprometu, koji je osnovan u rujnu 1991. godine i zatvoren u ožujku 1992. godine, prošlo je oko 10.000 vukovarskih civila i branitelja. Među njima je bilo i dosta djece i žena. U Veleprometu je ubijeno oko 700 osoba, a mnogi se i danas još vode kao nestali. Radi počinjenih zločina nad zatočenim braniteljima i civilima HDLSKL do sada je podnijelo devet kaznenih prijava u kojima je spomenuto oko tisuću izravnih ili neizravnih krivaca.

Danas se u Vukovaru obilježava i 23 godine od zločina na Ovčari gdje je strijeljan 261 ranjenik i civil koji su tamo dovezeni iz vukovarske bolnice. Do sada je na Ovčari pronađeno 200 tijela dok se za 61 tijelom još uvijek traga. Najmlađa žrtva Ovčare bio je 16-godišnji Igor Kačić. U spomen na žrtve Ovčare, ali i sve poginule i nestale civile i branitelje, i ove godine su djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata organizirala Mimohod od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do masovne grobnice Ovčara. Mimohod simbolično spaja dvije najveće masovne grobnice u Hrvatskoj nakon Domovinskoga rata.

- Mi smo danas ovdje, da svjedočimo i ne dopustimo zaboravu njihovu žrtvu, da nikada ne pustimo zaboravu njihovu hrabrost, da nikada ne dopustimo mijenjanje povijesti i omalovažavanje žrtava i branitelja Domovinskog rata, jer samo tako možemo stvoriti budućnost. Neka nas njihova snaga i upornost zauvijek prati i jača na putu dobra, rekla je predsjednica vukovarske Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Jelena Zera Gavrić. Dan će završiti novinarsko književničkim susretom Grad – to ste Vi, a koji se održava u spomen na novinara i književnika Sinišu Glavaševića. Najavljena je i prezentacija dokumentarnog filma Sunčica koji govori o ratnom zločinu nad ženama Vukovara, a potom i svete mise za žrtve masovne grobnice Ovčara. S time će i završiti ovogodišnji Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

>>'Otvorite arhive JNA da se otkrije gdje su tijela ubijenih na Ovčari'

>>Dvaput smo bili na identifikaciji žrtava Ovčare, ali...

Komentara 3

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
15:06 20.11.2014.

Traže suđenja za ratne zločine i smatraju one "Prave" koji su bili na haškoj robiji baš zbog takvih ili ovakvih ratnih zločina za nevine vitezove.

Avatar navijač
navijač
14:50 20.11.2014.

Koliko je Josipoviću i cijeloj vladi stalo do suđenja velikosrpskoj ideji možemo vidjeti i po ovome što piše u ovom tekstu, ali kad treba osuditi branitelje za skidanje dvojezičnih ploča tu su boga mi bili vrlo brzi. Dosta mi je kad se sjetim krainskog policajca koji je izšarao ćirilicom autobus u Vukovaru . već poznatim četničkim parolama , ali to vlastima nije smetalo niti se moglo čuti ni pročitati u medijima.

MI
Milutin
13:58 20.11.2014.

uf, bas ste rasplakali svet, losa vam karma, zaboravljate proslost i dugove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije