Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadnja debata

Obama se bori za drugi mandat, Romney mu i dalje za petama

'President Barack Obama (L) and Republican presidential nominee Mitt Romney share a laugh at the end of the first presidential debate in Denver October 3, 2012.       REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES
'JASON REED'
21.10.2012.
u 21:00

Izborna temperatura se povećava u oba stožera gdje spremaju svoje kandidate za treću i posljednju televizijsku debatu koja će se održati sutra na Floridi

"U Americi je 23 milijuna nezaposlenih, 47 milijuna građana živi siromašno ili na rubu preživljavanja. Od dolaska Obame na vlast 800 tisuća ljudi godišnje proglašava bankrot , zatvoreno je 500 banaka pa stoga ne čudi što će 7 od 10 vlasnika tvrtki zaokružiti na izborima Mitt Romneya. Američki dug se popeo na 16 trilijuna dolara, a cijena benzina je u manje od četri godine narasla skoro dva i po puta. Eksperiment demokrata s Obamom je završen i nije uspio." Tim statističkim brojkama koje su točne i potvrđuju da Ameriku još čeka dugi put izlaska iz krize Romneyevi republikanci svakodnevno zasipaju glasače koji se nisu odlučili koga će zaokružiti na predsjedničkim izborima 6.studenoga.

Predsjednik Obama promptno uzvrača i tvrdi da njegov protukandidat pati od "romnezije" kako je nazvao njegovo mentalno stanje jer stalno mijenja mišljenje. Romney je pak Obami poručio da neće dobiti šansu za drugi mandat jer se njegova kampanja svodi na "smiješne igre riječima i bijedne napade". Izborna temperatura se povećava u oba stožera gdje spremaju svoje kandidate za treću i posljednju televizijsku debatu koja će se održati sutra na Floridi. Obama i Romney će odgovarati na pitanja iz vanjske politike pa će sigurno biti oštrih riječi zbog događaja u Bengaziju u kojem je ubijen američki veleposlanik, a službeni Washington još nije završio istragu tog terorističkog napada. Ankete pokazuju da je samo dva tjedna prije izbora rezultat i dalje neizvjestan te se vodi mrtva utrka na nacionalnoj razini, ali i u najvažnijim saveznim državama. Dok Obama ne želi odgovoriti na pitanje što će raditi ako ne pobijedi. Mitt Romney i njegova supruga Ann su najavili da će se oboje povući iz javnog života ne bude li izabran za predsjednika.

– Biti će to kraj političke karijere za mog supruga – poručila je gospođa Romney.

Voditelj Obamine kampanje Jim Messina pohvalio se da će poznati glazbenik Bruce Springsteen sudjelovati na izbornim skupovima u važnim držvama Ohio i Iowa.

– Bruce dijeli s predsjednikom iste životne vrijednosti a to su poštenje, vrijedan rad i integritet. Za pobjedu 6.studenoga Obami i Romneyu nisu dovoljni samo glasovi birača nego u Ovalni ured ulazi onaj tko dobije i najveći broj "elektoralskih glasova". Svaka američka savezna država bira onoliko elektorskih glasova koliko ima predstavnika u Senatu i Zastupničkom domu. To znači da svi glasovi idu onom kandidatu koji je pobijedio u saveznoj državi koju elektori predstavljaju. Većina od 270 elektorskih glasova odlučuje o pobjedniku izbora. Izuzetak su Nebraska i Maine, gdje se elektorski glasovi dijele proporcionalo među kandidatima s obzirom kakav rezultat osvoje i izbornim jedinicama tih saveznih država. Američke teritorije koje nemaju status savezne države daju tri elektora a sve skupa ih je 538.

Kroz demokratsku povijest Amerike predsjednički kandidati koji su dobili većinu glasova birača dobivali su i većinu elektora glasova a izuzetak je bila 2000. godina kad je Al Gore dobio više od pola milijuna glasova birača od George W. Busha ali nakon ponovnog prebrojavanja glasova na Floridi Vrhovni sud je presudio i dao 25 elektronskih glasova republikanskom kandidatu koji je nakon Billa Clintona ušao u Bijelu kuću. Novinar Rich Lowry tvrdi da je Obama nespreman ušao u kampanju jer je vjerovao da neće imati problema na putu do drugog mandata te je previše vremena potrošio na ukazivanje Romneyevih nesposobnosti za vođenje zemlje umjesto da Amerikancima kaže što planira raditi slijedeće četiri godine. Debata će sigurno će pomoći onima koji se dvoume za koga glasovati jer će biti zanimljivo čuti kako Obama i Romney razmišljaju o budućim odnosima s Rusijom, događanjima na Bliskom istoku, u Afganistanu a vjerojatno će biti i pitanja o jugoistoku Europe, promjeni Daytonskog ugovora i koje su države prijatelji Americi u tom, našem dijelu svijeta.

Komentara 1

DU
Deleted user
07:37 22.10.2012.

Ovaj "nobelovac"ne bude vise precident,kraj price......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije