Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Nova školska godina bez nastave u tri smjene, grade se nove škole

matematika
Miro Bošnjak
04.08.2012.
u 08:00

Zagreb ima 107 osnovnih škola, od čega se prije deset godina u čak 23 osnovne škole nastava održavala u tri smjene. Čak osam škola građeno je sredinom ili krajem 19. stoljeća

U novoj školskoj godini u Zagrebu, koji ima najveći obrazovni sustav u državi, trebala bi se potpuno “zaboraviti” nastava u tri smjene, što je uobičajena praksa u još četiri osnovne škole na području grada.

Užurbane pripreme

Đaci osnovnih škola u Svetoj Klari, Pavleka Miškine na Črnomercu, Vrbanima i Brestju u Sesvetama jedini su na području Zagreba koji će i ove jeseni nastavu pohađati u tri smjene. No, dobre vijesti stižu iz Ureda za obrazovanje, kulturu i sport iz kojeg uvjeravaju kako će višesmjenska nastava i u tim obrazovnim institucijama – vrlo brzo postati povijest.

– Radimo užurbano na reorganizaciji nastave, ali i proširenju kapaciteta tih škola te vjerujemo da će se nadogradnjom dodatnih objekata već u drugom polugodištu nastavni program održavati u dvije smjene kao i u svim ostalim školama u Zagrebu – uvjerava Božica Šimleša, zamjenica pročelnika Ureda za obrazovanje.

Višesmjenska nastava jedan je od najvećih tehničkih problema zagrebačkog obrazovnog sustava. Stoga nije čudno da se prije deset godina u svakoj četvrtoj školi u Zagrebu nastava održavala u tri smjene, odnosno u čak 23 škole takva je praksa bila svakodnevica.

Ona se postupno do danas dokidala dogradnjom dodatnih odjeljenja, ali i otvaranjem novih škola.

Višesmjensku nastavu prekinula je i činjenica da se iz godine u godinu smanjuje broj upisanih prvašića u glavnom gradu kao posljedica pada nataliteta.

A osim ukidanja višesmjenskog nastavnog rada, plan je Grada Zagreba i povećanje broja škola.

Danas u Zagrebu ima 107 osnovnih škola prosječne starosti pedeset godina. Čak je osam zagrebačkih škola građeno polovicom ili krajem 19. stoljeća.

Stoga su planovi gradske uprave da do 2019. godine svaka gradska četvrt ima svoju školu.

Obrazovni plan

Provedbom tog plana, koji je ambiciozno postavila gradska uprava, ni jedan zagrebački školarac ne bi morao više od pet kilometara pješačiti do najbliže škole.

– U tom bi se roku trebale sagraditi prijeko potrebne osnovne škole u Hrvatskom Leskovcu, Ivanjoj Reki, Jakuševcu i Kajzerici – najavljuje Šimleša dodajući kako se planira i gradnja škole u Čulincu.

Zasad se za tri škole i to one u Hrvatskom Leskovcu, Jakuševcu i na Kajzerici rješavaju imovinsko-pravni odnosi, a cilj je početi graditi škole čim prije.

Ključne riječi

Komentara 1

TM
TM
19:48 04.08.2012.

Ha-ha u Ivanji Reki skola???? Ta se gradi jos od kako sam ja isao u 2-razred osnovne a sada mi je bijete vec u prvom razredu.Mozda moje unuce dozivi tu skolu,Ako nemate zemljiste javite se darovati cu ga za skolu,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije