Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Ulaganje u obrazovanje

Noćenje u Mandelinoj zatvorskoj ćeliji nudi se na humanitarnoj aukciji

Prikupljeni novac iskoristit će se za financiranje projekta 'Iz zatvora na sveučilište' koji će omogućiti bolje obrazovanje južnoafričkih zatvorenika
05. srpnja 2018. u 10:01 1 komentara 99 prikaza
Cameron meets Nelson Mandela Former South African President Nelson Mandela during his meeting with Conservative Party leader David Cameron at The Dorchester in central London. Johnny Green  Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: PA/Pixsell


 Kako bi se financirao humanitarni projekt za južnoafričke zatvorenike, činilo se logičnim ponuditi na aukciji noćenje u jednoj od najpoznatijih zatvorskih ćelija na svijetu, onoj u kojoj je kaznu služio ikona južnoafričke borbe protiv aparthejda Nelson Mandela.

Tako razmišlja zaklada "CEO Sleepout", koja se proslavila prodajući glavnim direktorima i milijarderima svijeta noćenja na neobičnim mjestima kako bi se financiralo humanitarne projekte za najsiromašnije.

ljepota i umijeće Na Lepoglavu asocira zatvor, ali slavna je i čipka

'Nijedna aukcija tog tipa nije se nikada održala u Južnoafričkoj Republici', navodi zaklada na svojoj internetskoj stranici.

Onaj tko ponudi najviše dobit će čast da provede noć u povijesnoj ćeliji broj 7 u kojoj je Mandela proveo 18 godina', navodi.

Smještena na otoku Robben, ispred Cape Towna, ta ledena betonska ćelija površine 2,4 s 2,1 metara u kojoj je čamio prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike (1994.-1999.) jedna je od najpoznatijih na svijetu.

Neymar 14 I POL MINUTA Ovaj nevjerojatni podatak otkriva zašto se svi rugaju slavnom nogometašu

U ćeliji nije imao ništa osim prostirke na podu i kante za obavljanje nužde. Veći dio tog vremena bio je osuđen na težak rad u kamenolomu te su mu, u početku, dozvoljeni samo jedan posjetitelj i jedno pismo svakih šest mjeseci.

Upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine, zatvor-muzej svake godine posjeti više od 300.000 ljudi.

Nakon što je 2016. organizirala noćenje za poslodavce ispod mosta u Johannesburgu, čime je prikupljen novac za pomoć beskućnicima, zaklada je ove godine odlučila na poseban način proslaviti 100. godišnjicu rođenja Nelsona Mandele koja se obilježava 18. srpnja.

Toni Awobi Toni Iwobi U talijanski parlament ušao prvi crnac, i to iz antimigrantske Lige!

Noćenje u njegovoj ćeliji, predviđeno 18. srpnja, procijenjeno je na početnu cijenu od 250.000 dolara, a po tvrdnjama zaklade na aukciji putem interneta već se nudi 300.000 dolara.

Ime sretnog dobitnika bit će objavljeno po zaključenju aukcije 16. srpnja.

Mihail Saakašvili Mihail Saakašvili Bivši gruzijski predsjednik osuđen u odsutnosti na 6 godina zatvora

Prikupljeni novac iskoristit će se za 'financiranje projekta 'iz zatvora na sveučilište' koji će omogućiti bolje obrazovanje južnoafričkih zatvorenika', rekla je glasnogovornica zaklade, Liane McGowan.

Zaklada Nelsona Mandele kazala je da nije upoznata s tom inicijativom i da ne može biti odgovorna za korištenje ćelije. Muzej na otoku Robben nije bio dostupan za komentar.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • Gustirna:

    Lijepo....terorista dobio zasluzenu paznju....jos ako pronadju spolju gdje je bin laden nocio...