Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostao bez pola Vlade

Neizvjesnost: Koji će još ministri napustiti Vladu

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
15.07.2019.
u 21:05

Promjene bi se, nakon ostavki Marića i Kuščevića, mogla svesti na zamjenu za Mariju Pejčinović Burić, koja odlazi za glavnu tajnicu Vijeća Europe, te eventualno Gabrijelu Žalac

Goran Marić podnio je jučer ostavku na dužnost ministra državne imovine i aktivirao zastupnički mandat u Saboru. Na to su ga, kako je rekao, ponukali orkestrirani medijski napadi i pritisak pod kojim se nalazio od samog početka ministarskog mandata.

– Radio sam pod pritiskom u kojem sam postao meta. Medijska orkestracija prioritetnija je u odnosu na ozbiljan posao i proces oživljavanja državne imovine, koja je desetljećima otimana i zapuštana. Uz svijest i spoznaju o nametnutim okolnostima, nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji. Uznemiravanje moje obitelji stavlja potpuno nebitnim sve druge okolnosti koje su dovele do moje ostavke – kazao je Marić. O ostavci je izvijestio pred kamerama, nakon pljeska koji je popratio potpisivanje ugovora o darivanju zemljišta u Novom Vinodolskom.

’Ovo je moj zadnji ugovor’

– Ovo je moj zadnji ugovor – izjavio je Marić i dodao kako je Ministarstvu već vratio službeni mobitel i da zato više neće biti dostupan medijima, ali i poručio kako oni koji su mu željeli pretvoriti život u kaos u tome neće uspjeti.

Rekonstrukcija Vlade koju je najavio premijer Andrej Plenković, zbog čega su se mnogi ministri počeli osjećati nesigurno, počela se tako događati sama od sebe. No, iako su i u krugu sada već bivšeg ministra jučer ponavljali kako mu je jedini motiv za ostavku bio taj da članove svoje obitelji sačuva od pritiska i neugodnosti koje su počeli doživljavati, iz Vlade su priopćili kako je ostavka rezultat razgovora s premijerom prije nekoliko dana te da je on znao da će Marić u ponedjeljak podnijeti ostavku, koju mu je uputio u pisanom obliku.

– Ovo što se jutros dogodilo rezultat je razgovora između premijera i Gorana Marića otprije nekoliko dana. Ministar je dao pisanu ostavku, što je očekivano, dogovoreno i koordinirano – kazao nam je jučer izvor iz vrha HDZ-a. Što se tiče ostalih ministara, ni u stranci ni u Vladi ni jučer nisu otkrivali o kojim se imenima radi, no nastojali su ostaviti dojam da je rekonstrukcija zaokružena te da bi Sabor o njoj mogao glasovati već u petak.

Rekonstrukcija bi se ipak mogla svesti na odlazak ministara koji su sami podnijeli ostavke – Lovru Kuščevića i Gorana Marića, zamjenu za Mariju Pejčinović Burić koja odlazi za glavnu tajnicu Vijeća Europe te eventualno još smjenu ministrice EU fondova Gabrijele Žalac i možda ministra zdravstva Milana Kujundžića. Plenković, čuje se u HDZ-u, neće imati snage smijeniti i Tomislava Tolušića, ministra i potpredsjednika Vlade te potpredsjednika HDZ-a, za kojeg se otkrilo da su mu tvrtke koje su poslovale s Virovitičko-podravskom županijom dok je on bio župan gradile kuću u Virovitici. Tada se otkrilo da je ministar u imovinsku karticu prijavio manje kvadrata novosagrađene kuće, koja pritom ima i 120 kvadrata “roštilja”, nego što u stvarnosti ima, što je naknadno ispravio i ispričao se javnosti. U dijelu HDZ-a, ali i u javnosti, očekuje se i Tolušićeva smjena, ali u HDZ-u se vrlo jasno čuje da bi takav potez premijera izazvao nemire, možda čak i pobunu u Tolušićevoj virovitičkoj bazi. To nam je potvrdilo više izvora iz Predsjedništva HDZ-a, a i Josip Đakić, saborski zastupnik i šef Virovitičko-podravskog HDZ-a, za Večernji je list rekao kako je uvjeren da premijer neće predložiti Tolušićevu smjenu.

– Ministar Tolušić sve je objasnio, ispravio je imovinsku karticu, ispričao se. Premijer zna sve o njegovim takozvanim aferama, ali nemojmo unaprijed, o tome ako se to dogodi – rekao nam je Đakić.

Opoziv Marića, koji je jučer sam otišao, Žalac i Tolušića traži i oporba, pa je i to dijelom razlog zašto se premijer najvjerojatnije neće odlučiti i na Tolušićevu smjenu, koju jedna struju u HDZ-u zagovara, da ne ispadne kako je HDZ popustio svim zahtjevima opozicije. I dok dio sugovornika iz HDZ-a upozorava na pobunu ako se dirne u Tolušića, drugi dio sugovornika smatra da će rekonstrukcija bez njegova odlaska biti samo alibi smjene. HDZ-ov koalicijski partner HNS, koji je inzistirao na odlasku Lovre Kuščevića, neslužbeno je u medijima sugerirao rekonstrukciju Vlade iz koje bi otišli i ministrica Žalac, zbog famoznog Mercedesa iz njezina dvorišta koji je povezan s poduzetnikom koji posluje s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, te ministra Kujundžića zbog slabih poteza i pomaka u resoru zdravstva.

HDZ želi imena prije glasanja

Međutim, ni HDZ ni HDZ-ovi partneri zasad nemaju pojma koga će Plenković zamijeniti. Ministri se, kao i u Predsjedništvu HDZ-a, žale kako vlada potpuna neizvjesnost. Iako je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a Plenkoviću dalo bianco podršku za rekonstrukciju Vlade, u vodstvu te stranke očekuju da prije nego što nove ministre pošalje u Sabor na potvrdu njihova imena obznani na stranačkim tijelima.

– Hoće li glasanje u Saboru proći glatko, ovisi o tome koje će ministre smijeniti – drže pojedini izvori u Predsjedništvu stranke, a sad se već iskristaliziralo da bi u slučaju Tolušićeve smjene Plenković imao problem. Dio sugovornika premijeru je jučer zamjerio aroganciju jer je poručio da će se imena novih ministara doznati kada on kaže da je vrijeme za to.

– Umjesto da spusti loptu na zemlju jer mu situacija nije bajna, on nastavlja u bahatom tonu kao nakon europskih izbora, kada je za loš rezultat optužio članstvo i organizacije na terenu – rekao je naš sugovornik.

A premijera, ma za koji se opseg rekonstrukcije odlučio, čekaju zahtjevi za opoziv ministara za koje su se ovih dana u Saboru prikupljali potpisi, što bi zahtijevalo više izvanrednih sjednica Sabora, no u HDZ-u se mogu čuti i najave da će se zahtjevi oporbe ignorirati. Poručuju kako se, bez obzira na zahtjeve oporbe u skladu s Poslovnikom, zna tko saziva sjednice, a to je predsjednik Sabora Gordan Jandroković pa nije isključeno da će HDZ silovanjem procedure raspravu o oporbenim zahtjevima odgoditi za rujan.

VIDEO Ostavka Gorana Marića

Komentara 65

MO
moškov
06:09 16.07.2019.

Samo je veliki vođa nepogrjesiv ....za ostale lako ...ne vrijedi u vladi dobar u saboru....svasta

MO
morejeslano
09:18 16.07.2019.

Plenković je odgovoran za svoju vladu i kao takav on mora dati ostavku. Sve druge ostavke samo prikrivaju glavni problem.

IB
iva.begovic
09:13 16.07.2019.

Ne razumijem zašto je Murganić loša ministrica? Jučer je baš Puhovski rekao da je po njemu ona najgora minsitrica u Vladi. Pa po čemu je najgora? Ona radi svoj posao najbolje što zna i što joj okolnosti dozvoljavaju. Zbog par nespretnih izjava, izvučenih iz konteksta, zamjerati joj vođenje resora, nije u redu. Ideološki nije bliska Puhovskom, ok, ali to ne znači da je loša minsitrica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije