Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BISKUP ANTUN ŠKORČEVIĆ

'Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje'

Antun Škvorčević
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/2
27.08.2019.
u 08:02

Biskup je žrtvama nasilnih incidenata izrazio svoje suosjećanje.

Požeški biskup Antun Škvorčević osudio je u nedjelju nasilne incidente prema pripadnicima srpske nacionalne manjine koji su se dogodili u posljednje vrijeme, javlja Informativna katolička agencija (IKA). 

Biskup je kazao kada je predvodio slavlje uvođenja novog župnika Zdravka Radoša u crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru kako univerzalnost spasenja ima posebno značenje za djelovanje novog župnika u Daruvaru, gdje žive pripadnici hrvatske, češke, srpske i drugih narodnosti, te on s naslova evanđelja treba promicati - ne samo snošljivost - nego međusobno poštovanje i zajedništvo, vrednujući različitost kao dar Božji i surađivati za zajedničko dobro.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

- Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka te se na križu priznao našim bratom: I hrvatskim i češkim i srpskim i drugim. I upravo zbog toga vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti - rekao je Škvorčević. 

Biskup Antun Škvorčević kazao je kako u tom u duhu osuđuje nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama, Viškovu i nekim drugim mjestima u Hrvatskoj izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti te je žrtvama izrazio svoje suosjećanje. 

- Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ono je sustav vrijednosti u koji su ugrađena i evanđeoska načela, te kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku. Ograđujem se od onih koji spomenute događaje nastoje iskoristiti za svoje političke ciljeve, dajući im značenje koje oni nemaju, podupirući nove podjele i šireći nepovjerenje, što može uzrokovati veće zlo od počinjenog nasilja, kazao je požeški biskup.
 

Komentara 8

Avatar Denis Plamenac
Denis Plamenac
08:36 27.08.2019.

U svemu se slažem s biskupom. Premda mi još uvijek ne znamo tko je i zašto napao te Srbe.

Avatar zd_policija
zd_policija
08:46 27.08.2019.

Kad cemo cuti takve poruke mira iz SPC?

BA
Bakurl
10:30 27.08.2019.

Tako je, biskupe. Ne ćemo krenuti zamjenskom inačicom svetoslavlja kojim je krenulo pravoslavlje u Srbiji. Mi imamo titoslavlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije