Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ali Abu Sahin, član političkog vijeća militantne skupine Islamski džihad, prijeti:

Ne zanima nas suživot, Izraelci mogu i u more

obz_aliabu_tx.jpg
import
20.01.2006.
u 19:01

Unatoč povlačenju izraelskih snaga iz pojasa Gaze, nasilje na tom području nije se smanjilo.
Umjesto očekivanog mira, borbe između Palestinaca i Izraelaca nastavljaju se istim intenzitetom. Izraelci ubijaju palestinske militante, a palestinski militanti uzvraćaju raketiranjem izraelskog područja i čestim samoubilačkim akcijama u kojima najviše stradavaju nedužni civili.
Neovisno o zdravstvenom stanju izraelskog premijera Ariela Sharona i unatoč dugogodišnjoj želji SAD-a i Europske unije da se uspostavi mir na Bliskom istoku, sve upućuje na to da mira na tom području još dugo neće biti. Za to su najviše krive skupine ekstremista i s palestinske i s izraelske strane.

Nema kompromisa
Naime, izraelski ekstremisti ne pristaju na kompromis prema kojem bi Jeruzalem postao glavnim gradom palestinske države, a palestinski militanti, na čelu s islamističkim skupinama Hamasom i Islamskim džihadom, smatraju da je mir moguć samo nakon nestanka izraelske države. U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list, o tome nam je govorio Ali Abu Sahin, član političkog vijeća militantne skupine Islamski džihad.

 Palestinu smatramo državom palestinskog naroda, a Židove koji su je naselili smatramo okupatorima koji moraju otići milom ili silom  kaže on.  Jedino primirje na koje ćemo mi staviti potpis bit će kad Palestinu napusti i posljednji Izraelac, a to će ujedno biti naš krajnji cilj.
Slušajući Abu Sahina i njegovu teoriju o miru, sa zaprepaštenjem smo ga upitali vjeruje li zaista u uništenje izraelske države s obzirom na odnos vojnih snaga na Bliskom istoku.
 Potpuno sam siguran da će Izrael s vremenom nestati i da ćemo mi pobijediti, bez obzira na to koliko će trajati te borbe. Pokazalo se da samoubilačkim akcijama unosimo nesigurnost u njihove redove i da već polako razmišljaju o napuštanju Palestine.

Abu Sahina upitali smo kamo bi, prema njegovu mišljenju, trebali otići Izraelci i jesu li ikad razmišljali o suživotu s Izraelcima, u miru.

 Što se mene tiče, Izraelci mogu otići i u more. A zajednički život s njima nikad se neće dogoditi.
U borbi za vlast, zbog povlačenja izraelskih snaga iz pojasa Gaze i u palestinskim redovima izbili su sukobi. U nekoliko navrata sukobile su se palestinske snage sigurnosti i militantne skupine Hamas i Islamski džihad, koje su u tim sukobima pokazale koliko su vojnički jake, pa su čak u mnogim dijelovima pojasa Gaze uspjele potisnuti jake snage palestinske sigurnosti. Da neke od tih skupina nisu samo vojno nego i politički jake, dokazao je Hamas na nedavnim lokalnim izborima na Zapadnoj obali, kad je uvjerljivo osvojio većinu.

Hamas na izborima
Za razliku od Hamasa, Islamski džihad uopće ne razmišlja o ulasku u politički život Palestinaca. Na skore parlamentarne izbore Hamas ulazi na velika vrata, pa smo upitali Abu Sahina hoće li na tim izborima i Islamski džihad imati svoga kandidata.

 Ovi nas izbori ne zanimaju. Jedini izbori na koje ćemo izaći bit će u oslobođenoj Palestini. Ti će izbori biti jedini pošteni i slobodni. Ovi će izbori, na žalost, više štetiti našem narodu nego koristiti, jer kakvi su to izbori koji se održavaju dok traje oslobodilački rat. Doći će vrijeme za političke borbe među samim Palestincima, ali sada je još prerano. Ciljevi Islamskog džihada su oslobađanje Palestine, a ne borba za vlast.

Činjenica je da je predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas suočen s velikim problemima u vlastitim redovima, jer je nemoćan kontrolirati militantne skupine, za razliku od svog prethodnika Jasera Arafata, koji je svojim autoritetom uspio ujediniti sve palestinske militantne skupine.

Mahmud Abbas nemoćan je u razoružavanju tih skupina, a to od njega zahtijevaju SAD i Europska unija, kao uvjet za uspostavu palestinske države. Čak su Abbasovi borci, pripadnici Brigada mučenika Al-Aqse, vojnog krila pokreta Fatah, izvan njegove kontrole jer su u nekoliko navrata zauzeli gradsku skupštinu i ured Palestinske samouprave.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije