Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubravko Gvozdanović:

Ne bih se čudio da Putin uzvrati jednako i sruši turski avion

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
24.11.2015.
u 23:00

Mjere sigurnosti podignute maksimalno zbog posjeta Joea Bidena. Gvozdanović komentira: “Razlog je tome teroristički napad u Parizu”

Sa stručnjakom za sigurnost Dubravkom Gvozdanovićem razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji u EU nakon napada na Pariz, dolasku američkog potpredsjednika, rušenju ruskog vojnog zrakoplova...

Mjere sigurnosti u Zagrebu podignute su zbog dolaska američkog potpredsjednika Joea Bidena na maksimalnu razinu. Je li tome tako zato što postoji povećani sigurnosni rizik nakon nedavnih napada u Parizu ili bi tako bilo i da se ti napadi nisu dogodili?

Evidentno je da je razlog tome teroristički napad u Parizu i psihoza u Bruxellesu. I u tom kontekstu treba promatrati povećanu razinu sigurnosti u Zagrebu.

Hoće li članice NATO-a ući u rat koji uključuje i kopnene trupe protiv Islamske države u Siriji?

Radi se o nekonvencionalnom ratu protiv ISIL-a, a vidimo već sada koliko se članica NATO-a upetljalo u rat u Siriji.

Turska je potvrdila da je srušila ruski ratni zrakoplov. Dakle, članica NATO-a oborila je ruski zrakoplov. Kako će Rusija odgovoriti na taj napad?

Sasvim je sigurno da će Rusi odgovoriti. Ovo je otvoren šamar ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu od Turske, jedne od najvažnijih američkih saveznica. Poruka je sljedeća: SAD neće dopustiti veću ulogu Rusije u Siriji. Poruka je da sada nastupa SAD koji neće Rusiji dopustiti da čini što hoće u Siriji. Rusija će sigurno odgovoriti jer ima velike interese u Siriji i jedinu ratnu luku na Mediteranu. Vjerojatno će Rusija uvesti i neke sankcije protiv Turske, primjerice restrikciju ili zabranu ulaska turskih putničkih zrakoplova u ruski zračni prostor. U konačnici se ne bih čudio da Putin uzvrati jednakom mjerom i sruši turski ratni zrakoplov. Dakako, to bi bilo ravno katastrofi.

Može li pojačana kontrola na vanjskim granicama EU i zatvaranje granica za ulazak ekonomskih migranata poboljšati sigurnosnu situaciju u EU?

Riječ je o političko-sigurnosnom pitanju ako u obzir uzmemo činjenicu da je EU nastao na ideji slobodnog kretanja ljudi.

Još davno, na početku, stručnjaci su upozoravali da će brisanje granica povećati kriminalne aktivnosti te da će povećati sigurnosne rizike. Veće kontrole na vanjskim granicama Unije i zatvaranje granica za ekonomske migrante u jednom će dijelu povećati sigurnost.

Je li to dovoljno? Nije! Napadi u Parizu trgnuli su europske čelnike i bruxelleske birokrate; Schengen se neće srušiti, ali bit će više kontrola ljudi koji dolaze iz zemalja izvan EU. Međutim, teroristi su građani Unije, mnogi on njih rođeni su u EU, tako da povećana kontrola vanjskih granica ne može i neće spriječiti terorističke napade. 

>> Putin: Turska nam je zabila nož u leđa, ponaša se kao suradnik terorista 

>> Ubijen ruski vojnik koji je tražio pilote. Turska tvrdi da su živi, a turkmenski borci da su ubili pilote

Komentara 162

TE
telefon2
23:17 24.11.2015.

Nikad nisam bio uz Ruse,zadnjih 10-ak godina iz dna duše.Kao prvo oni nisu stvorili ISL,iste naoružavali......surađivali.....nisu rušili nelegalno i bez dozvole UN Irak,Libiju,Siriju...............Rusi su jedini prepoznali ISIL kao ozbiljnu prijetnji civilizaciji.....i prvi počeli s neutraliziranjem...................živio Putin,živjela Risija slavensk narod kao i mi.

SE
senior
23:49 24.11.2015.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je veći islamist od bilo kojeg islamista u Isilu i Alkaidi. Nebi me čudilo da je Erdogan naredio rušenje ruskog aviona da bi pomogao svojoj braći u Isilu. Ovo je pokušaj razbijanja velike koalicije uu rušenju i razbijanju Isila između Rusije, USA, Francuske i Engleske. Vidjevši da će Isil biti totalno poražen Erdogan namjerno ruši ruski avion i uvlači u globalni ratni sukob Rusiju i Nato. Računa da će nato sa Rusijom, ali i obratno Rusija sa NATo-m imati previše posla da bi se bavili u ovim okolnostima sporednom stvari Isilom. Da bi spasio svoju braću po vjerskom uvjerenju Erdogan je u stanju izazvati lll svjetski rat. Ne zaboravimo da je i prvi Svjetski rat počeo jednim ubojstvom u Sarajevu. Erdogana i Tursku dok ju on vodi treba hitno metnuti u "političku i vojnu karantenu" i nedozvoliti da zbog njega i njegove braće iz ISIL-a dođe do svjetske kataklizme.

ST
stomugromova
23:34 24.11.2015.

Sumnjam da će Rusi rušiti turski avion isključivo radi osvete.Naš sigurnjak ne pozna Putina i komentira sa prizemne razine,Rusi će Turcima zatvoriti pristup sirijskoj granici ( zabrana leta već stupa na snagu),a Turci će moći nemoćno gledati kako Rusi uništavajuju turkmenske teroriste.Još puno bolnije će biti da neće moći bombardirati sirijske Kurde ,koje bi Rusi mogli naopružati oružjem koje će Turcima zadati malo jače udarce.Kao npr. kad je Hezbollah isprašio Izrael 2006g.To će biti puno bolnije i žešće od obične osvete oko za oko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije