Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Natjecalo se za miss i biralo romskog kneza

Romi
12.07.2010.
u 15:19

Svi se pripremamo za taj dan, dajemo sve od sebe, lijepo se odjenemo, idemo u Bosnu po odjeću, takva je naša tradicija već 30 godina, kaže Nikola Đurđević.

Pripreme za Bal Roma trajale su cijeli dan. U romsko naselje u baranjskoj Dardi pristizali su gosti iz cijele Slavonije i Baranje, pa i iz Srbije.
- Svi se pripremamo za taj dan, dajemo sve od sebe, takva je naša tradicija već 30 godina. Lijepo se odjenemo, idemo u Bosnu ili u Osijek kupovati garderobu – kaže  nam Nikola Đurđević - Čingo.

U ovom naselju živi stotinjak obitelji ili oko 400 osoba. Romski bal u Dardi najveći je na ovom području. Na izboru za Miss Romkinja natjecalo se u subotu 50-ak djevojaka, a za titulu kneza borilo se desetak muškaraca.

- Knez mora imati dosta para - smješka se naš sugovornik. Bira se na godinu dana, a njemu se obraćaju ostali u zajednici kad imaju neke probleme.
- Mora biti pristojan prema ljudima, imati malo jaču funkciju - dodaje on. Ulice su u ovom naselju posljednjih mjeseci raskopane. Postavljaju se asfalt i javna rasvjeta. “Urbanizacija”, smješkaju se naši sugovornici.

- Težak je život ovdje, ne radimo, živimo od socijalne pomoći i snalazimo se kako znamo, skupljamo staro željezo i tako dalje. Ali bit će bolje, tako kažu – sliježe ramenima Branko Balog dok u svom dvorištu na ražnju okreće prase za goste na balu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije