Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjetnički tim

Utjecajni ljudi iz sjene - najvažnijim dužnosnicima pomažu u kreiranju i vođenju politike

11.02.2016., Zagreb - Na trecoj sjednici Vlada RH je, uz ostalo, raspravljala o prijedlogu amandmana Vlade Republike Hrvatske na konacni prijedlog zakona o izmjeni Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasnistvu Republike Hrvatske. Vlaho Orepic,
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.03.2016.
u 18:04

Utjecaj savjetnika najviše ovisi o tome koliko će mu prostora dati političar koji ga imenuje, ali i o njegovu karakteru: neki se pretvore u prave vladare iz sjene

Tri glavna čovjeka u Vladi polako formiraju svoj savjetnički tim koji će im pomagati u kreiranju i provođenju politike. Utjecaj savjetnika ovisi u najvećoj mjeri o tome koliko će mu dati prostora političar koji ga imenuje, ali i o karakteru samog savjetnika. Manje ambiciozni zadovolje se statusom i plaćom, no ima i savjetnika koji se pretvore u prave vladare iz sjene. Izbor savjetnika nije samo puki izbor prvih suradnika nego i dobra prilika da se pošalje prepoznatljiva poruka javnosti.

Iz različitih miljea

Premijer Tihomir Orešković dosad je imenovao tri savjetnika koja dolaze iz različitih političkih i društvenih miljea. Prvo je imenovao dr. Stjepu Bartulicu savjetnikom za vanjsku politiku. Ovaj utjecajni konzervativac s dobrim vezama u Katoličkoj crkvi osoba je od velikog premijerova povjerenja. Dobro se poznaju, a nije nebitno ni to što su obojica povratnici iz dijaspore. Drugo imenovanje izazvalo je buru u javnosti. Savjetnikom za strateške projekte i sva ministarstva imenovan je Jakša Puljiz, koji je bio zamjenik SDP-ova Branka Grčića, bivšeg ministra i potpredsjednika Vlade. Ovo imenovanje nije dobro sjelo Domoljubnoj koaliciji koja je u predizbornoj kampanji kritizirala Grčića da slabo “vuče“ novac iz europskih fondova. Treći je savjetnik u premijerovu timu Davor Huić, a pokrivat će unutarnju politiku.

Foto: VLm

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko imenovao je dosad pet savjetnika. Damir Jugo, dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, postao je poseban savjetnik za društvena pitanja, dok je Ivan Baketa, bivši Karamarkov poslovni partner iz tvrtke Soboli, posebni savjetnik za poslove nacionalne sigurnosti. Zanimljivo je da će ova dva savjetnika raditi za Karamarka bez naknade. Prvi potpredsjednik Vlade Karamarko imenovao je posebnim savjetnicima manje poznate Dražena Muhara, Anu Kosec i Martina Pastuovića. Riječ je o ljudima od posebnog Karamarkova povjerenja koje je želio imati uz sebe i u Banskim dvorima. Karamarko je imenovao ovako velik broj savjetnika jer mu je tako najlakše stvoriti jak ured koji treba služiti potpredsjedniku Vlade. Šef HDZ-a, objektivno, ima veću težinu u Vladi nego što to na prvi pogled pokazuje titula prvog potpredsjednika. Obično mjesto prvog potpredsjednika Vlade pripada slabijem partneru u Vladi. Savjetnik za ekonomiju Martin Pastuović samo će nastaviti posao koji je i dosad radio za Karamarka dok je bio samo predsjednik HDZ-a. Umirovljeni magistar kemije, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u Plivi, uz Karamarka je od početka njegova mandata na čelu stranke.

Vozač i tjelohranitelj

Posebna savjetnica Ana Kosec obavljat će posao predstojnice Ureda prvog potpredsjednika. Prije dolaska u Vladu bila je osobna tajnica predsjednika HDZ-a Karamarka. Kosec je sestra saborske zastupnice HDZ-a Margarete Mađerić. Posebnu pozornost izazvalo je imenovanje Dražena Muhara koji će Karamarka savjetovati o općim poslovima. Do sada je bio poznat kao Karamarkov vozač i tjelohranitelj. Zanimljivo je da je drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov zasad ima samo jednog savjetnika. Njegov savjetnik za unutarnju i vanjsku politiku je Ivica Relković. Nije nebitna razlika između titule “savjetnik” i “posebni savjetnik”. Savjetnici su državni službenici s punim radnim vremenom, a posebni savjetnici nisu klasični državni službenici i ne moraju fizički raditi u Banskim dvorima. Naknada za posebne savjetnike ne može biti viša od 8000 kuna neto, dok je plaća savjetnika oko 13.000 kuna.

>>Još jedan kolumnist Večernjeg na Markovu trgu

>>Bartulica: Nema govora da je Puljiz nadređen ministrima

Komentara 87

TO
torcidaš
18:52 11.03.2016.

Hrvatska ide hrvatskim putem u bolje sutra Poražena komunisticka opcija je prošlost i ova ekipa ce sve uciniti da tako i bude. Do pobjefe

Avatar ČEPlN
ČEPlN
20:10 11.03.2016.

Mediji svijesno potkopavaju novu vlast sireci neistine , to smo imali prilike gledati u predsjednickoj kampanji. Zalosno je da u cijeloj lavini manipulacija njihov kandidat iselio je s Pantovčaka.

DU
Deleted user
18:53 11.03.2016.

Gledam ove premijerove ljevičare, i mislim, kako su Josipovića i Milanovića usrećili, bojim se da ni Tim neće bolje proći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije