Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
To je moja baka!

Na slici u Večernjaku prepoznala baku koju je tražila 40 godina

elizabeta čavlek  (1)
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/7
25.10.2011.
u 08:00

Priča o odbjeglom paru iz Koprivničkog Ivanca posebno iznenadila čitateljicu iz Dugog Sela

– Uvjerena sam da je Elizabeta Čavlek moja baka koju tražim već 40 godina! Molim vas, javite mi se da preko vas stupim u kontakt s njom – napisala je redakciji Večernjaka Marina Čavlek-Pavlić iz Dugog Sela u četvrtak, na dan kad smo objavili priču o gospođi Elizabeti (90), baki Stanka Židova čija je priča o borbi da zadrži dijete i skrasi se s maloljetnom Matejom ganula javnost.

Nevjerica i priznanje

Marina je u subotu sa suprugom Ivicom doputovala u Koprivnicu. Do bake Elizabete nije mogla jer nema telefon, a nije znala na kojoj adresi živi.

– Stvarno se nadam da je to moja baka. Ne mogu vjerovati... Nakon toliko godina – vidljivo uzbuđena govorila nam je Marina

Ona i suprug automobil su natrpali korisnim darovima – izglačanom i složenom toplom odjećom i kaputom za zimu, voćem, sokovima i hranom. Doznali su da Elizabeta živi skromno u trošnoj kućici bez struje i vode.

– Nema veze ako ispadne da ona nije moja izgubljena baka. Svejedno ćemo joj darovati ovo što smo donijeli, da joj barem malo pomognemo – kazala je Marina.

Kako smo se približavali kući – Elizabeta je već čekala na prozoru – Marinina se nervoza povećavala, a kad je starica vidjela novinare, nije bila raspoložena za posjet misleći da je opet želimo pitati za Stanka i Mateju. No, Marina ju je umirila i razuvjerila.

– Bako, jeste li imali sina Marijana – upitala je.

– Jesam, to mi je bio najstariji sin. Umro je i sad sam ostala sama – odgovorila je baka Elizabeta, a Marini su odmah krenule suze na oči.

– Ja sam Marijanova kći, ja sam vaša unuka, našla sam vas – zajecala je Marina.

Starica isprva kao da nije shvaćala što joj nepoznata žena govori, no i njoj su odmah zasuzile oči.

 – Niste sami, bako. Imate troje praunučadi, dvoje šukununučadi i nas. Neću vas pustiti – obećala je Marina.

– Jako sam sretna što smo se našli. Znala sam da je Marijanova obitelj u Dugom Selu, no nisam imala novca da odem k njima – raznježila se baka. Nakon svih briga koje je imala proteklog tjedna, gledajući slike sinova iz mladih dana koje joj je Marina donijela, baka je bila zbunjena.

Izgubili kontakt

Obitelj se ponovno našla na okupu i svi su zaključili da je to jedino bitno. Marina je objasnila kako su se zapravo razišli i zašto se nisu poznavali. Elizabeta je Marinina oca Marijana rodila 1939. u Kuršancu kod Čakovca. On se kao 15-godišnjak preselio u Dugo Selo i tamo zaposlio. Upoznao je Marininu majku Rozaliju, s kojom se vjenčao, a Marinu su dobili 1969.

Elizabeta se preselila u mjesto pokraj Koprivnice i osnovala novu obitelj, a Marijana je posljednji put posjetila godinu dana prije Marinina rođenja, pa je nikad zapravo nije vidjela. Nakon toga, Marinin otac nije bio u kontaktu s majkom. Tek 1987. godine kada je morao u rodnom mjestu izvaditi potvrdu o državljanstvu, netko od rodbine koju je sreo kazao mu je da je Elizabeta umrla. Zbog toga je Marina dugo vremena mislila da bake više nema...

Komentara 19

FI
fila
19:23 25.10.2011.

nekak mi je to sve čudno,

PI
piranha2
15:52 25.10.2011.

Marina sve najbolje sa bakom :) lijepi pozdrav :)

RO
RobyRoby
08:45 25.10.2011.

bijesna glista p

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije