Naslovnica Vijesti Crna kronika

Na 'povlaštenom' upisu u gruntovnici bio i profesor prava

Na pitanje sutkinje: “Zašto je vaš brat, profesor prava, išao s odvjetnikom 
u gruntovnicu radi upisa vlasništva?”, svjedokinja je rekla: “Pa, išao je!”
03. studenoga 2009. u 22:21 1 komentara 69 prikaza
Vesna Škare-Ožbolt
Foto: Anto Magzan/Pixsell

ZAGREB – Stanje u gruntovnici bilo je kaotično, zatekli smo 360.000 riješenih a neotpremljenih predmeta te ih se samo pola odnosilo na zagrebačku gruntovnicu.

Kad je riječ o požurnicama, postojale su samo napismene u spisu, a usmenih nije bilo – svjedočila je danas bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u postupku koji je pokrenula bivša odvjetnica Jerina Malešević protiv RH, jer joj je povrijeđeno pravo prvenstva u zagrebačkoj gruntovnici.

Primijetila nedisciplinu

J. Malešević 2004. kupila je stan u Berislavićevoj na koji je isti dan kada je njezina vježbenica predala papire, upisana druga osoba. Vjeruje da je pogodovano drugom kupcu. U lipnju te godine V. Škare Ožbolt pokrenula je reformu zemljišnih knjiga jer je Svjetska banka htjela povući novac za reformu.

Uslijedila je akcija “Rujanska oluja“. U rujnu je gruntovnica informatizirana. – Uveden je redomat, ali i videonadzor kako bismo kontrolirali rad. Još u lipnju zapazila sam nedisciplinu. Najveći je udar bio na zagrebačku, splitsku i osječku gruntovnicu. Stranke su se žalile na referente, dugotrajne postupke i malverzacije.

– Bilo je prijava za prekoredno rješavanje spisa, a ako bi se ustanovile nepravilnosti, slijedile bi smjene – kazala je V. Škare Ožbolt.

Kako je tako brzo riješeno

Danas je ispitana i upisana vlasnica stana u Berislavićevoj, docent Zvjezdana S. (43): – Tog jutra 5. srpnja moj brat (profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu) i odvjetnik podnijeli su prijedlog za upis prava vlasništva u moje ime u gruntovnici.

Tada sam znala za pokušaj dvostruke prodaje jer mi je javljeno da je prodavatelj Vladimir Debeljački prevarant. Znala sam i da stan ima teret – rekla je, a na pitanje sutkinje: “Zašto je vaš brat išao s odvjetnikom u gruntovnicu?”, odgovorila je: “Pa, išao je!”

U njezinu spisu požurnice nema pa tužiteljicu i 60 kolega odvjetnika koji je solidarno zastupaju zanima kako je moguće da je spis tako brzo riješen.

Elipso