Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bijeli trag

Na nebu iznad Hrvatske snimljena neobična pojava, evo o čemu je riječ

nebo
Čitatelj
13.06.2023.
u 23:40

Prema ranijim informacijama Hrvatskog astronomskog saveza, kada se StarLink sateliti puste iz rakete, idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome

Na nebu iznad Hrvatske pojedini su građani večeras primijetili neobičnu pojavu. Mnogima nije bilo jasno što predstavlja bijeli trag, no neki su imali svoje teorije. Čitatelj s Lastova, primjerice, pomislio je da je riječ o padu meteora. "Meteor se raspao ili nešto slično. Putovalo je po nebu oko jedne minute i onda nestalo", kazao nam je.

Ipak, bijeli trag nije rezultat pada meteora, nego je riječ o komunikacijskim satelitima Starlink Elona Muska. Astronom Ante Radonić otkrio je za Zadarski.hr detalje.

VEZANI ČLANCI:

 

"Večeras će s pojedinih mjesta biti vidljiva 54 satelita Starlink. Dolaze iz pravca zapada, idu iznad juga pa prema jugoistoku", kazao je. 

Naime, prema ranijim informacijama Hrvatskog astronomskog saveza, kada se StarLink sateliti puste iz rakete, idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok ne stignu svaki u svoju orbitu.

VIDEO Urnebesni oglasi nasmijat će vas do suza: 'Odričem se svoje žene Ivanke'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije