Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uklete zidine?

Mladi turist (20) pao s neosvijetljenih i neograđenih zidina uz noćni klub, unatoč čestim padovima Grad ih nije zaštitio!?

Foto: Frane Šarić
1/4
07.07.2022.
u 12:03

Radeta pretpostavlja da mladić kada je sjeo na zid pomislio da je iza njega ravna površina jer je cijeli prostor u mraku i neosvijetljen

U četvrtak ujutro oko 04,45 sati policija je zaprimila dojavu, kako je u Zadru u Perivoju kraljice Jelene Madijevke pronađena nepoznata muška osoba, koja je  na mjestu događaja preminula.
 
Na mjestu događaja je u tijeku očevid, utvrđivanje identiteta te svih okolnosti navedenog događaja - istakli su tijekom jutra iz zadarske policije potvrđujući da je riječ o mladom turistu u dvadesetim godinama. Kako je i kada je pao s visine od desetak metara tijekom jutra nije bilo poznato, a pojavila se informacija da je tijelo nesretnog mladića u 4.45 sati pronašao djelatnik Čistoće koja tamo ima skladište. Stoga se pretpostavlja da pad nitko nije ni vidio. 

Inače, u  osam godina sa zadarskih bedema s više lokacija palo je devet ljudi. Mahom je riječ o stranim turistima, a poginule su kako navode lokalni mediji i tri osobe. Ostali su teško ozlijeđeni. Posljednji je poginuo Nizozemac 2018.godine i tada su najavljivane zaštitne ograde na svim zidinama, no to se dogodilo nije.

- Još uvijek utvrđujemo okolnosti i razgovaramo s prijateljima poginulog stranog državljanina u dobi od dvadesetak godina - rekli su nam iz zadarske policije.

Dolaskom Večernjakovih novinara kod mjesta tragedije uvjerili smo se da je riječ o jako opasnom mjesto bez ograde, pogibeljnom i zbog činjenice da je u neposrednoj blizini i omiljeno okupljalište mladih. Nerijetko su i pod utjecajem alkohola…S obzirom na to ali i ranije tragedije doista se nevjerojatnom čini činjenica da tu i dalje Grad Zadar ili noćni klub ili kafic u neposrednoj blizini nisu postavili ogradu.

Tragedija se dogodila točno u vrijeme obilježavanja obljetnice svrstavanja zadarskih bedema pod zaštitu UNESC-a. Ljude pak tamo ništa ne štiti od stradavanja uslijed pada sa neograđenih zidina. Mladi turist u dobi od 20 godina u Zadru je bio smješten u hostelu kod gradskog vijećnika SDP-a Daniela Radete koji nam je potvrdio da je riječ o državljaninu Irske u dobi od 20 godina koji je kod njega odsjeo sam, te da je bio izrazito ugodan i da je došao s gitarom u Zadar.

Radeta pretpostavlja da mladić kada je sjeo na zid pomislio da je iza njega ravna površina jer je cijeli prostor u mraku i neosvijetljen. 

- Koliko se još tragedija treba dogoditi da netko reagira na ono što već godinama upozoravam? Nije ovo prvi slučaj, a vjerovatno ni zadnji ako se ovaj problem nastavi ignorirati. Javno sam za govornicom Gradskog vijeća upozoravao na problem nedostatka ograde u Perivoju Kraljice Jelene. Prostor na kojem tisuće mladih traži zabavu potpuno je neprimjeren i nezaštićen. Svaki dan čitamo u medijima kako je tamo netko pretučen, bačen, ubijen....

Inspektor mi je upravo potvrdio kako on zna barem za 6 identičnih slučajeva pada s bedema.

- Danas se nažalost radi o mom gostu, momku od 20 godina koji se u Zadar došao zabaviti. Završilo je tragično.  Momak s gitarom, pun života stradao je zato što netko godinama zanemaruje ovaj problem. On je sada samo još jedna brojka u crnoj knjizi nečinjenja i zanemarivanja. U nacionalnim medijima smo već dobili reklamu o "ukletim zadarskim bedemima", a stvarnost je zapravo puno gora od ukletog i prokeltog. U Zadru postoji Vlast koja će se pozvat na UNESCO i nemogućnost postavljanja ograde, ali će isti na tom prostoru dozvoliti noćni klub, terase, montažne građevine, betoniranje zelenih površina, dinosaure... Ajmo sada, di je moral i di je odgovornost? Di su sad pusti konzervatori, di je gradonačelnik, di su pročelnici... Što sad imaju za reći?  - naveo je na svom fejsbuk profilu predsjednik gradskog SDP-a Daniel Radeta. Zadarska policija nije potvrdila identitet stradalog turista. 

>> VIDEO Strašno: Mladu Britanku ubo komarac, nekoliko dana kasnije preminula

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar gusjenica
gusjenica
13:44 07.07.2022.

Ovi u gradu Zadru su više ergela nego uprava.

PP
Poznavatelj Prilika
12:56 07.07.2022.

direktna kaznena odgovornost načelnika jedinice lokalne samouprave koja je dopustila javno korištenje prostora bez provođenja zakonom propisanih mjera sigurnosti, naravno - UNESCO ne brani provođenje mjera zaštite i osiguranja života i imovine, UNESCO zabranjuje samo uništavanje i gospodin je u pravu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije