Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA VLADA

Vani su vikali 'Goebbels', u Saboru se grlili ili - izbjegavali

sabor
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
23.01.2016.
u 15:23

Ministar Hasanbegović bježi aktivistima, pa se otvori pušačima na terasi, novinari lutaju za ministrima koje ne poznaju, Karamarko grli Krstičevića, Petrina se rukuje sa svima, Orešković je zvijezda

Sramite se, buuuuuuu... orilo se u rano jutro ispred zgrade Hrvatskog sabora. Nagurani uz zidove crkve sv. Marka, pedesetak aktivista građanskih inicijativa smrzava se i čeka. Među njima i viđenija lica poput Sanje Sarnavke, Vilija Matule, Vesne Teršelič, s njima je i Bojan Glavašević. Oštro prosvjeduju protiv dvojice ministara, onih što će voditi resore branitelja i kulture, posebice ovog potonjeg. Ogorčeni su zbog izjave Zlatka Hasanbegovića koji antifašizam smatra floskulom, ljutiti na Miju Crnoju zbog najave registra izdajnika, čega nema, čuje se, ni u Sjevernoj Koreji. U iščekivanju svojih meta, za ugrijavanje im je “naletio” HDZ-ov Darko Milinović, potom i Darinko Kosor. Zatečeni zvižducima, šmugnuli su u sigurnost dobro čuvanih i još uvijek mirnih hodnika parlamenta. Tko zna kako bi prošao Tihomir Tim Orešković. Uveli su ga na sporedni ulaz. Naposljetku, eto Hasanbegovića. Buka je zaglušujuća. “Goebbels!”, viču dok prozvani ministar šutke bježi u Sabor. Sredovječni prolaznik im dobacuje: “Gdje vam je Savo Štrbac? Samo vam on fali”. Oni mu pak spominju Sanadera, ali policija koja sve promatra izbliza, ipak neće imati posla. Saborska sjednica koja samo što nije dala legitimitet novoj hrvatskoj vladi, mogla je otpočeti.

No, prije nego će se predsjednik Reiner obratiti zastupnicima i javnosti, još pokoja intrigantna scena. Netom pristigao, sa saborskih stepenica Branimir Glavaš još će se jednom okrenuti prema glasnoj skupini aktivista i pokazati im - srednji prst.

A gore pred sabornicom, bitno kulturniji prizor. SDP-ov Igor Dragovan srdačno čestita novom ministru vanjskih poslova Miri Kovaču. Barem tako djeluje. Scenu sa strane pomalo odsutno promatra dojučerašnji šef parlamenta Josip Leko. Pa, kako je, predsjedniče? “Opušteno”, otpovrne kratko. “Bio sam, pa nisam više. Sada je puno lakše”.

Rusak izbjegavala Prgometa

Zanimljivije od toga tko se s kime srdačno pozdravlja možda je samo ono suprotno – tko je koga izbjegavao. Među uočljivijima je Gordana Rusak, dojučerašnja Prgometova uzdanica, prethodno i Mostova, koja je netom prebjegla liberalima. Premda jedno od drugog udaljeni tek nekoliko fotelja, prilično se koncentrirala izbjeći očni kontakt sa šefom Hrida. Najbolje se zabavlja Stipe Petrina. Poput hiperaktivna djeteta, rukuje se sa svima, smije se, unaokolo dijeli verbalne packe. No, zvijezda dana je ipak samo jedna: Tihomir Orešković, čiji ulazak u sabornicu izaziva stampedo praćen kamerama i fotoaparatima. Stoga, pomalo je ispod radara prošao zanimljiv detalj, srdačni stisak ruke potom i zagrljaj Tomislava Karamarka sa svojim nesuđenim ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Ovaj neshvatljivi poraz general je ipak primio vojnički pa je, umjesto na poziciju predviđenu za Oreškovićeve ministre, pomirljivo sjeo u zastupničku klupu.

Istodobno, deseci novinara pomalo izgubljeno lutaju hodnicima: traže ministre čija lica pa ni imena još nisu upamtili.

Crnoja se jedini prekrižio

Galerija s koje se pruža pogled na sabornicu prilično je popunjena. U loži predviđenoj za diplomatski kor - pustoš. Tek dvojica stranaca naoružanih slušalicama u iščekivanju prevoditelja. U loži za građane su sindikalac Krešo Sever i Ivan Pernar, siva eminencija Živog zida, koji odozgo prati svaki pokret svog stranačkog šefa. Čini se kao da mu mobitelom ponešto suflira na daljinu. Ivan Vilibor Sinčić možda je i jedini zastupnik koji se cijelog dana nije pomaknuo iz klupe, odlučan da zaradi svoju plaću.

“Dobro jutro, kolegice i kolege”, otpočeo je akademik Reiner naposljetku. Nakon himne, samo se jedan ministar gotovo neprimjetno prekrižio. Mijo Crnoja, novi prvi čovjek braniteljskog resora. Cijeloga dana izbjegavao je novinare, a zbog najave objave registra nacionalnih izdajnika nema onog koji ga nije čekao.

Puno ležerniji bio je drugi najtraženiji ministar iz Timova tima: Zlatko Hasanbegović. Brže no što to nalaže pristojnost, nikotinska kriza odvela ga je na terasu za pušače – ravno među naoštrena novinarska pera.

Nakon pokušaja da pojasni svoja promišljanja o antifašizmu trenutku se iznenada predao, duboko uzdahnuo i kazao: “Možda nisam svima prihvatljiv, ali nisam idiot”. No, što ćemo s registrom izdajnika, koji najavljuje njegov novi kolega, pitamo. “Ma, to je folklor”, odmahuje rukom. Ispostavilo se da mu je izvan sabornice puno zanimljivije, no oporba je javno spočitnula premijeru da mu ministra kulture nema puna tri sata. I da to nije nimalo kulturno. U nastavku sjednice, klasika, red Bleiburga, red Šukerove košarke (?), red zavjere krupnog kapitala.

Za izjavu dana jaka je konkurencija. U srazu Josipe Rimac (HDZ) koja na novinarsko pitanje kako tumači malen udio žena u novoj vladi odgovara da su “za to krivi mediji” i SDP-ove Ingrid Antičević-Marinović koja je premijera Oreškovića optužila za masoneriju prilikom slaganja programske piramide, pobjedu u konačnici odnosi ova potonja. “Oko koje nedostaje” nedvojbeno je novi viralni hit. Koncem dana koji u Saboru nije trebao biti posve običan, “najbolji među nama” sve su glasniji bili – u kafiću.

Na galeriji najžilavijom se pokazala saborska doajenka Dorica Nikolić, sa istom frizurom, čeznutljivo gledajući prema klupama iz kojih je jednom iščeznula. Dvojica stranih diplomata nisu dočekala ni da grički top svojim pucnjem prepolovi dan, nestajući u bespućima hrvatske neozbiljnosti.

>> Potvrđena Vlada s 83 glasa za, izvršena primopredaja vlasti. Orešković: Idemo raditi

>> Orešković: Izazovi su ispred nas, ali moj tim je spreman. Milanović: Želim mu sve najbolje

Komentara 69

CV
CENZURIRANO_VL
15:47 23.01.2016.

Haha, kako su ljudi naivni. Pa šta vi mislite da Sarnavke, Matule i Teršeličke prosvjeduju zbog neke ideologije ili principa? Naravno da ne, oni to rade iz sasvim jednostavnog razloga - sve zbog love koja im bude srezana!

DU
Deleted user
15:47 23.01.2016.

Ljuta trava na ljutu ranu.

LI
Livi
15:51 23.01.2016.

Da je Terselicka ulozila onoliko energije u pronalasku i prokazivanju zlocina srpskih malitanata tijekom srpske agresije na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo koliko je ulozila u pronalazenju i optuzivanju hrvatskih branitelja, bila bi puno vjerodostojnija. No "savjest Hrvatske" i nositeljica priznanja vidi da dolazi netko tko ce ih argumentima pobijediti. Ma odgovorite vec jednom, zasto se ne pozivate na najveceg ANTIFASISTU STALJINA! Ostavite se zapadnog tipa antifasizma koji je Europi donio pravi mir, a onaj "vas antifasizam" je donio pokolj bez sudenja i 50-godisnji teror koji manje vise traje u vasim glavama i dan danas nas terorizirate sijanjem vase ljubavi prema razlicitom od vaseg "antifasizma".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije