Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će s njim na Pantovčak

Milanovićev tim i prvi potezi: Za savjetnike želi stručnjake, ne ljude iz SDP-a

Zoran Milanović izabran je za novog predsjednika RH
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/10
06.01.2020.
u 22:34

Orsatu Miljeniću ponuđeno da bude predstojnik Ureda, a Jelić se spominje kao glasnogovornik

Zoran Milanović dobio je vrhunsku novu priliku. Kao političar koji se iz politike povukao nakon bolnog poraza na parlamentarnim izborima i kojeg tri godine nije bilo u političkom javnom prostoru doći i osvojiti predsjedničke izbore nije bio nimalo lagan zadatak. Ali novu priliku Milanović je doslovce zgrabio i samim time dobio i veliku odgovornost. Kakav će biti predsjednik, uvelike će ovisiti i o tome kojim će se ljudima okružiti, koga će izabrati za svoje savjetnike, ali i koje će politike voditi, odnosno koje poteze kani poduzimati.

No, krenimo redom. Tko će s Milanovićem na Pantovčak, pitanje je koje će konačni odgovor dobiti tek idućih tjedana. Do 19. veljače, kada Kolindi Grabar-Kitarović i službeno istječe mandat, novi će predsjednik svakako kompletirati svoju kadrovsku križaljku. No, dobro upućeni izvori kažu kako novi predsjednik u svoj novi ured sigurno neće dovoditi ljude iz SDP-a, pa čak ni svoje bivše ministre. Jedini je takav koji bi mogao na Pantovčak, i to kao predstojnik Ureda predsjednika, Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa, koji je Milanoviću bio i šef izbornog stožera. Naši izvori kažu da mu je Milanović to već ponudio, ali da Miljenić konačnu odluku još nije donio.

Bar jedna žena u timu

– Ono što je sigurno jest da će Miljenić obaviti sve što je potrebno oko primopredaje, organizacije inauguracije i kasnije tranzicije vlasti, a hoće li na kraju pristati i biti predstojnik Ureda, tek će se vidjeti. Moj je stav da će na kraju vjerojatno pristati na tu ponudu – kaže naš izvor blizak Milanoviću.

Sigurno je da na Pantovčak ide i Nikola Jelić, glasnogovornik kampanje, koji je Milanoviću bio glasnogovornik i u Vladi.

Koga će Milanović izabrati za svoje savjetnike pitanje je koje će se rješavati tek idućih dana. Više izvora s kojima smo razgovarali kaže kako među njima neće biti ni saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović, koji je s Milanovićem i u kumskoj vezi, niti bivši ministar obrane Ante Kotromanović, koji je sada u poslovnim vodama.

Imena savjetnika, odnosno kome će Milanović ponuditi tu dužnost i povjerenje, zasad se ne zna, ali je sigurno, doznajemo, da bi trebao imati samo nekoliko savjetnika i da će sve redom biti riječ o nestranačkim stručnjacima iz njihovih područja. Milanoviću su neki njemu bliski ljudi već sugerirali da u svom savjetničkom timu mora imati i barem jednu ženu.

Osim izbora prvih ljudi, bit će zanimljivo vidjeti i koje će prve poteze Milanović poduzeti kao predsjednik države. Izvori kažu da će, kao što je uostalom govorio i u svojim predizbornim govorima, uglavnom biti fokusiran na regiju, odnosno na susjedne zemlje. Posebice na Sloveniju za koju je u svojim govorima više puta kazao kako je, bez obzira na otvorena pitanja, ipak najbliža partnerica Hrvatske, osobito kada je riječ o suradnji u okviru Europske unije, a što su jučer apostrofirali i svi važniji slovenski mediji u svojim izvještajima o Milanovićevoj pobjedi. Ne čudi stoga što je slovenski predsjednik Borut Pahor bio među prvima koji je nazvao novog hrvatskog predsjednika Milanovića i čestitao mu na pobjedi, a isto su, doznajemo, učinili i mnogi drugi predsjednici i premijeri zemalja iz regije, od premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, koji je prije neki dan podnio ostavku, premijera Albanije Edija Rame, kosovskog predsjednika Hashima Thaçija...

Zoran Milanović izabran je za novog predsjednika RH
1/33

Zanimljivo, Milanović se još u izbornoj noći čuo i sa svojom protukandidatkinjom Kolindom Grabar-Kitarović, koja ga je nazvala i čestitala mu na pobjedi, kao što je učinio i premijer Andrej Plenković.

Milanović je u kampanji više puta isticao kako će Plenkoviću biti “najbolji prijatelj”, što bi u prijevodu trebalo značiti da mu nema namjeru raditi ono što je on prolazio kada je svoj predsjednički mandat osvojila Grabar-Kitarović, koja je već prvih tjedana na Pantovčaku tražila da se sazove izvanredna sjednica Vlade, a tražila je i Milanovićevu ostavku.

Put za SDP-u u Zagrebu

Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se Milanović dalje postavljati prema zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, kojeg je žestoko napadao za vrijeme predsjedničke kampanje. Naši izvori kažu kako ne misli biti nimalo blagonaklon prema njemu i kako drži da bi Bandiću bilo najpametnije da, s obzirom na sve afere koje ima i sve što je izišlo u javnost, podnese ostavku. Iz čega se da iščitati da predsjednički izbori, odnosno pobjeda Zorana Milanovića, za Milana Bandića predstavljaju nove probleme. Gotovo pa sigurno je da će Milanović i dalje napadati Milana Bandića, da s njime nema namjeru surađivati, što mu je ponudio sam zagrebački gradonačelnik, i da će SDP-u, stranci koju je vodio devet godina i uz čiju je pomoć danas i postao predsjednik države, prokrčiti put da u Zagrebu dođu ponovno na vlast.  

Komentara 37

XH
XHrvat
00:07 07.01.2020.

Olujno more a Hrvatska bez kormilara. Turbulentno vrijeme.

ST
stefj
22:59 06.01.2020.

Vjerojatno će mu Mesić među savjetnike, a i Josipović se gura... Samo da ne bude loš kao Josipović i ne krene toliko ideološki maltretirati. Onda će se društvo još više podijeliti...

OO
onako_ovlaš
23:09 06.01.2020.

bilo bi dobro da instalira vjerana zuppu pa da mogu u miru pantovčaka vježbati geste i gimase,škola za jalove geste i isprazne grimase

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije