Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savršen spoj

Deserti s kavom: Tri recepta s popularnom „ciglicom“

Kolači s kavom
Foto: Shutterstock
1/9
17.12.2019.
u 14:25

Savršeno ukusan blagdanski desert uopće ne mora biti kompliciran za pripremu. Pogotovo ako u sastojke dodate kavu

Od djetinjstva pamtimo zamamne kolače s kavom, jer spoj čokolade, kave i orašastih plodova poput oraha pokazali su se kao savršen spoj. Kava izvlači najbolje iz čokolade, produbljuje njen okus i ova dva sastojka se savršeno nadopunjuju. Donosimo vam tri jednostavna recepta za vaš blagdanski stol.

Foto: Shutterstock

Bakine orah kocke s kavom

Sastojci:
Biskvit: 2 žlice oštrog brašna
20 dkg šećera u prahu
4 žutanjka
5 bjelanjaka

Krema: 20 dkg margarina
10 dkg šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 žutanjak
5 žlica crne kuhane Franck Jubilarne Original kave

Za ukras: Polovice cijelih oraha i zrna kave

Priprema: Pjenasto izmiksajte žutanjke sa šećerom. Dodajte mljevene orahe i brašno i izmiksajte u glatku, jednoličnu smjesu. Posebno izmiksajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Snijeg će bolje ispasti ako ga miksate u metalnoj posudi koju ste prethodno ohladili u hladnjaku. Gotov snijeg dodajte u već pripremljenu smjesu. Na dno posude za pečenje stavite masni papir i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dvadesetak minuta. Čačkalicom možete probati kada je biskvit gotov.

Krema: Blago otopite margarin i dobro ga izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Tijekom miješanja, u kremu dodajte žutanjak i pet žlica jake crne kave. Za kremu se preporučuje koristiti Franck Jubilarnu vakumiranu kavu jer ima puniju, intenzivniju aromu koja će vašem desertu podariti poseban okus. Kada se biskvit ohladi, na njega rasporedite kremu i stavite kolač u hladnjak na jedan dan ili preko noći. Za ukras kocke posipite čokoladnim mrvicama ili ukrasite polovicom cijelih oraha i zrncima kave.

Foto: Shutterstock

Sočan kolač od čokolade i kave

Sastojci:
Biskvit: 100 grama oštrog brašna
130 grama šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
60 ml ulja
75 ml mlijeka
40 grama kakaa u prahu
50 grama griza

Preljev: 200 ml mlijeka
200 grama čokolade za kuhinje
6 žlica šećera
3 žlice mljevene Franck Jubilarne Sensual kave

Za ukras: Čokoladne mrvice

Priprema: Izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom. U tu smjesu dodajte ulje, mlijeko, brašno, griz, prašak za pecivo i kakao te sve pažljivo izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Kada se svi sastojci dobro povežu, pustite smjesu da odstoji dvadesetak minuta. Kalup promjera 28 cm obložite masnim papirom i u njega ulijte smjesu za biskvit. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva dvadeset minuta. Čačkalicom provjerite kada je biskvit pečen.

Dok se biskvit peče, pripremite smjesu za preljev. Zagrijte mlijeko dok ne počne kipjeti pa u dodajte šećer, čokoladu i tri žlice Franck Jubilarne kave. Jedinstveni miris i puni čokoladni okus kave dat će neodoljivu jedinstvenu notu vašem blagdanskom desertu. Ostavite kuhati i miješajte dok se sve ne otopi. Vrući biskvit prelijte vrućim preljevom i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pospite čokoladnim mrvicama.

Foto: Shutterstock

Tiramisu od kave

Sastojci:
4 žumanjka
130 grama šećera
200 ml vrhnja za šlag
250 ml sira mascarpone
Šalica od 2 – 3 dcl kuhane jake Franck Jubilarne Intense kave
piškote
po želji malo likera amaretto

Za ukrašavanje: Malo kakaa u prahu

Priprema: Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Na pari pomiješajte žumanjke s pola od ukupne količine šećera (nekih 75 grama) i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađenu smjesu dodajte mascarpone. U drugoj posudi napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka u koji ste, kada je snijeg već napola zgusnut, polako dodavali preostali šećer (oko 75 grama). U ohlađenu smjesu žumanjaka i mascarponea polako miješajući dodajte snijeg od bjelanjaka. Nakon što ste dobro pomiješali obje smjese, stavite je u hladnjak da se ohladi. Skuhajte jaku tursku kavu i pustite da se ohladi. I u ovom slučaju najbolje je koristiti Franck Jubilarnu vakumiranu kavu zbog intenzivne arome koja se savršeno nadopunjuje s kremom. U kavu možete po želji dodati malo šećera, a ako želite da okus vašeg tiramisua poprimi još jaču dubinu dodajte u kavu žlicu likera amaretto. Pritom nemojte pretjerivati kako njegova aroma ne bi nadjačala ostale okuse.

Pripremite niske prozirne čaše. Razlomite piškote i umočite ih u kavu. Pritom pazite da ih ne umačete predugo kako se piškote ne bi raspale. Stavite na dno piškote. Po želji na piškote možete staviti žličicu nougat kreme. Dodajte žlicu kreme, pa na to stavite još jedan red piškote razlomljene na pola i umočene u kavu. Čašu do kraja napunite kremom i pospite kakaom u prahu. Stavite u hladnjak na najmanje dva sata. Prije posluživanja, pospite kremu s još jednom žličicom kakaa u prahu, a ukrasiti ga možete još jednom piškotom koju stavite u čašu.

Naravno, uz kolače savršeno ide šalica fine Franck Jubilarne kave. Podsjetimo, Franck Jubilarna kava na tržištu se pojavila davne 1972. godine, kao mješavina arabica i robusta kave. Tijekom godina mijenjao se dizajn pakiranja pa je deset godina kasnije proizvedena prva kava u vakumiranom pakiranju, a 1993. godine stvorena je legendarna „Ciglica“. Vakumirano pakiranje kave omogućava očuvanje kave od utjecaja kisika, vlage i drugih elemenata iz okruženja i tako duže zadržava svježinu i snagu arome. Za 25. rođendan Jubilarne kave Franck je predstavio dva nova proizvoda – Jubilarna Intense i Jubilarna Sensual.

Foto: Franck

Kao što joj samo ime kaže, Jubilarna Intense se proizvodi od snažne mješavine arabice i robusta kave, sa jakim okusima tamne čokolade i slatkastih začina, a intenzitet okusa je 4.5 na ljestvici do 5. Jubilarna Sensual je kava nježnijeg okusa, od mješavine arabice i robuste te arome mliječne čokolade i lješnjaka, pa je idealna za poslijepodnevni predah s obitelji i prijateljima. Intenzitet arome je 3.5 na ljestvici od 5. Tijekom svih ovih godina koliko je prisutna na tržištu, popularna "Ciglica" postala je idealan poklon i znak pažnje za drage nam ljude. U ovo predblagdansko vrijeme, kada već razmišljamo o kupnji darova, Franck je pripremio posebno iznenađenje koje vam znatno može olakšati potragu. U ponudi je paket Jubilarna Original kava + Jubilarna Intense uz džezvu na poklon. Opskrbite se svojom omiljenom kavom i uživajte u blagdanskom druženju i zajedništvu te u finim mirisima i okusima kave.

Sadržaj nastao u suradnji s Franckom

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije