Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivne fotke

Milanović se odsad vozi samo u blindiranom BMW-u

\'16.12.2011., Zagreb - Zoran Milanovic od danas uci zivjeti pod 24-satnom zastitom, a na to se moraju naviknuti i njegovi susjedi. Barem znaju, bit ce medju najsigurnijima u Hrvatskoj.Buduci premijer
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
17.12.2011.
u 10:30

Mandatar nove vlade Zoran Milanović od jučer u 8.25 počeo se koristiti zakonom propisanom 24-satnom zaštitom

Mandatar nove vlade Zoran Milanović od jučer je postao štićena osoba i ima policijsko osiguranje 24 sata na dan. Plan njegova osiguranja, kao što je to slučaj sa svim štićenim osobama u Hrvatskoj, izrađen je u Ravnateljstvu policije. Planom osiguranja budućeg hrvatskog premijera bit će obuhvaćena i njegova obitelj. Sigurnost Zorana Milanovića i njegove obitelji bit će za policiju najsloženiji zadatak do sada jer Hrvatska prvi put dobiva premijera koji ima dvoje malodobne djece, na čije će se osiguranje zasigurno morati obratiti dodatna pozornost.

Vozi se u mini tenku

Svi koji su zaduženi za sigurnost štićenih osoba obavljaju svoj posao u najvećoj diskreciji pa pojedinosti i plan osiguranja osoba na koje se odnosi ne smiju dospjeti u javnost.

A fotoreporteri Pixsella ekskluzivno su "ulovili" mandatara vlade Zorana Milanovića u prvom jutru kad mu je dodijeljeno službeno osiguranje. U 8 sati i 25 minuta Milanović je izišao iz svoga stana u Krajiškoj ulici u središtu Zagreba s dvije vrećice smeća koje je odložio u zeleni kontejner na ulazu u stubište. Svaki korak budućeg premijera, ali i svih koji su se u tom trenutku zatekli u njegovoj blizini, budno su pratili policajci iz četiriju automobila.

Jedan od osobnih čuvara otvorio je vrata BMW-a serije 7, a budući premijer "Kukuriku vlade" udobno se smjestio na stražnje desno sjedalo skupocjenog i blindiranog automobila. Stražnje desno sjedalo i u svijetu je mjesto na kojem sjede štićene osobe. Mandatar Milanović tada je krenuo u novi radni dan, u kojem slaže križaljku nove vlade, u pratnji dvaju BMW-a serije 5.

Jedan automobil vozio je ispred, a drugi iza BMW-a serije 7 u kojem će se, dok god bude obnašao dužnost predsjednika hrvatske Vlade, voziti Zoran Milanović. Stupanj osiguranja štićenih osoba mijenja se ovisno o procjeni stupnja njihove ugroženosti koju je policija dužna činiti prema okolnostima.

A koliko je zapravo siguran BMW 7, službeni automobil mandatara nove hrvatske vlade? Taj automobil zapravo je poput mini tenka i zadovoljava balističku zaštitu razine VR7, odnosno riječ je o blindiranom automobilu otpornom na sve vrste projektila iz ručnog oružja te na manje eksplozivne naprave. Riječ je o modelu 750 Li (4,4-litreni V8 motor sa 407 KS, 6-stupanjski automatski mjenjač, od 0 do 100 kilometara na sat ubrzava za samo 7,9 sekundi) ili o modelu 760 Li (6-litreni V12 sa 544 KS, 8-stupanjski automatski mjenjač, od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde). Maksimalna brzina kod obaju modela ograničena je na 210 kilometara na sat. Masa je tih automobila znatno povećana zbog ojačane karoserije i stakala te sigurnosnih sustava. Zbog toga imaju i posebne ojačane amortizere i ovjes.

Karoserija je izrađena od posebnog čelika, a stakla su prekrivena polikarbonatnim slojem i debela su šest centimetara te otporna na metke. Ni gume na ovom blindiranom automobilu meci ne mogu probušiti.

Ugrađen detektor otrova

U premijerovu automobilu, kad je posrijedi posebna oprema, nalazi se komunikacijski sustav s mikrofonom i zvučnicima koji omogućava komunikaciju s ljudima izvan automobila bez otvaranja prozora ili vrata. Od sigurnosnih elemenata, dodani su alarmni sustav u slučaju napada, sustav za gašenje požara sa senzorom temperature u odjeljku motora i ispod vozila te detektor otrovnih plinova u slučaju napada bojnim plinovima. Pametni ventilacijski sustav nadzire kakvoću zraka te reagira zatvaranjem prozora i dovoda svježeg zraka ako je riječ o napadu otrovnim plinom. U slučaju otkrivanja otrovnih plinova, svi se prozori automatski zatvaraju, središnji sustav zaključava sva vrata, zatvaraju se ventilacijski otvori. Dodatna oprema za vlade, diplomate i državne službenike uključuje držače zastava i odjeljke na središnjoj konzoli za pištolje i dva mitraljeza. U tu opremu ulazi i vanjski reflektor koji se postavlja na krov vozila te LED bljeskalice integrirane u prednju masku.

Komentara 288

VZ
veki_zg
13:23 17.12.2011.

jel to žužićev bmw koji je dobio sanader?

FR
fran108
13:48 17.12.2011.

klasali ste za promjene nije više srebrni bmw nego crni.... kukurikuuu !

VU
VukovarCH
12:04 17.12.2011.

17.12.2011. u 11:35h Urar je napisao/la: I kaže se strojnica. Greska, Zokijevi to zovu sarac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije