Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.06.2014. u 12:00

Prvi čovjek izvršne vlasti ne može se suočiti s činjenicom da ga u ovom trenutku podupire samo 18 posto birača. Koliko je to loše i jadno, najbolje svjedoči podatak da je njegova prethodnica Jadranka Kosor napustila Banske dvore kada je imala potporu od 29 posto.

Što li je premijer Zoran Milanović iščitao iz posljednjeg istraživanja Crobarometar po kojemu njegovu Vladu podupire svega 13 posto birača? Nebo zna. Ali evo što je rekao: "Mi znamo tko smo, što smo i znamo da smo jedini, hajde da sad to ne zvuči dramatično, jamac normalne, civilizirane, poštene Hrvatske. A drugi se igraju riječima i odgovornošću na svaki način. I vjerujem da će građani to prepoznati". Vjerovali ili ne, ali doslovno je tako rekao Milanović kad su ga novinari pitali za komentar nikad lošijeg rejtinga Vlade, stranke kojoj je na čelu i njega osobno.

Da nije izašlo iz Milanovićevih usta, nego da je to izgovorio netko drugi, zvučalo bi kao teška bezobraština i uvreda naciji. No, kako nas je premijer navikao na svoje verbalne bravure, jasno je da u biti nema blage veze što bi i kako bi. Prvi čovjek izvršne vlasti ne može se suočiti s činjenicom da ga u ovom trenutku podupire samo 18 posto birača. Koliko je to loše i jadno, najbolje svjedoči podatak da je njegova prethodnica Jadranka Kosor napustila Banske dvore kada je imala potporu od 29 posto.

Za razliku od Milanovića, čija je Vlada još prije godinu dana imala podršku 38 posto, Kosor nikada nije uživala pravo povjerenje birača. Pokazalo se – ni hadezeovaca, tj. svoje stranke.

A Milanović je imao oboje. Sam je rekao da se prepao koliko mu je bio dobar rejting. No, nije bio mudar premijer koji bi to iskoristio i proveo promjene nužne za gospodarski oporavak. Proteklih godinu dana potrošio je na besmislene sukobe, svađe, iscrpljujuće ideološke debate koje su raslojavale društvo te na kadrovsku devastaciju ionako slabašnog tima u Vladi. Dok se tako bahatio, kao da je zanemario kako podrška njemu, Vladi i SDP-u iz mjeseca u mjesec pada.

Da vrag bere šalu, Milanović je shvatio tek početkom lipnja, kada se na glavnom odboru SDP-a suočio s činjenicom da u SDP-u ima istu podršku kakvu je Jadranka Kosor imala u HDZ-u prije prošlih parlamentarnih izbora. Razlika je samo u tome što je Milanović još uvijek na vlasti pa je nekoliko glasova koji su se na glavnom odboru izjasnili u njegovu korist bilo motivirano isključivo željom da dobiju još 18 plaća.

A birači koji žele socijaldemokratsku opciju na vlasti samo su se iznova razočarali. Umjesto da rekonstruira Vladu, revidira Plan 21 i realno definira ciljeve do kraja mandata – Milanović se dodatno povukao i postao potpuno defenzivan. Umjesto rekonstrukcije Vlade napravio je rošadu kojoj je cilj bio micanje ministra zdravlja, a u resor znanosti, prosvjete i sporta doveo čovjeka koji je valjda krivo čuo i pogrešno protumačio kakvog je političkog predznaka Vlada u koju je imenovan za ministra. Projekt outsourcinga na kojemu su pojedinci iz Vlade mjesecima radili i pripremali ga, koji je trebao donijeti znatne proračunske uštede te uvesti pravičniji sustav naknada za popratne djelatnosti, nepromišljeno je bačen u vodu. Umjesto da bar neku reformu provede kako spada, Milanović se prepao sindikata, ukopao se i izmislio državnu tvrtku s 24.000 čistačica. Sad tek nitko nije zadovoljan. Dugoročno nije zbrinuo radnike, nije se umilio sindikatima koji su pokrenuli referendumsku inicijativu iz koje će se tko zna što izroditi, a zamjerio se poslodavcima.

A tako je i s drugim temama. Sad je krajnji trenutak za sređivanje izbornog sustava. Nude se gotova rješenja koja valja razmotriti i politički uobličiti, no Milanović ne želi ni čuti. I tako sa svime što dođe na dnevni red.

No, stiglo je ljeto. Možda će Milanović, dok se dio naroda koji još radi i prima plaću bude izležavao na plažama, pripremiti ozbiljnu rekonstrukciju Vlade i ekspresan plan gospodarskog oporavka. Možda nas u rujnu šokira vožnjom u šestoj.

Ako će po starom, trendovi najavljuju zimu s tulumima pod prozorima Vlade. I to s istom ekipom kao i Kosor – prosvjednicima koji traže prijevremene izbore.

Komentara 12

Avatar bosanac1951
bosanac1951
12:56 28.06.2014.

Milanović bi kao nekada J. Kosor mogao dočekati zimu s prosvjednicima pod prozorima............................Reče Ivanka Toma i osta živa....Draga moja Ivanka ne treba čekati zimu....Njemu su prosvjednici pod prozorom veća odavna....E sad jel on te prosvjenike vidi ili ne vidi to valjda on sam zna.....

MR
midnight rose
13:52 28.06.2014.

Milanoviću je definitivno krajnje vrijeme da da ostavku! Pa kada će više shvatiti da ga narod ne želi!

KA
kavicakaka8
13:25 28.06.2014.

no tak njemu planska letvica pada u tim godinama,ali ja se nedam da mi dotični sramoti generaciju-zimu dočekal nebude sa tim svojim bahatlukom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije