Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIGRANTSKA KRIZA

Granični prijelaz Maljevac otvoren, migranti se vratili prema Velikoj Kladuši

migranti u Maljevcu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/28
Autori: Hina, Vecernji list
18.06.2018.
u 23:18

Na graničnom prelazu Velika Kladuša – Maljevac raspoređene su i policijske snage koje osiguravaju mjesto događaja

Nakon ubojstva 24-godišnjeg migranta u Velikoj Kladuši, migrantska kriza toj općini BiH doživljava novi zaplet. Migranti su danas organizirano iz smjera Drmaljeva krenuli prema graničnom prijelazu Velika Kladuša – Maljevac kako bi na silu pokušali prijeći hrvatsku granicu, te se tako domogli života u zemljama Europske unije, javlja Radio Velika Kladuša

U nastavku pratite tijek događaja:

23.00 Unatoč cjelodnevnom nastojanju dvjestotinjak migranata da preko graničnog prijelaza Maljevac pješice iz Velike Kladuše (BiH) uđu u Hrvatsku to im bez valjanih dokumenata nije uspjelo pa se pokušaj prelaska pretvorio u cjelodnevni mirni prosvjed, a granični prijelaz je bio zatvoren sve do 20,10 sati, kada su se migranti vratili prema Kladuši.

U prelasku granice migrante su cijeli dan sprječavala tijela sigurnosti BiH, a svoju je snagu, na drugoj strani pokazala i hrvatska policija, doznaje Hina na mjestu događaja.

Načelnik karlovačke policije Josip Ćelić rekao je da bi hrvatska policija, da su migranti probili kordon s bosanskohercegovačke strane „sigurno spriječila njihov ulazak na hrvatski teritorij, jer je hrvatska policija za to spremna“.

Iz sigurnosnih razloga nije želio reći koliko je policajaca, uključujući i dobro opremljene interventne snage, angažirano na zaštiti granice. No, ustvrdio je da je hrvatska policija jedan od najvećih sustava u Hrvatskoj te da se spremna suočiti sa svim izazovima.

Ćelić: Policija ne treba pomoć nikoga pa ni vojske

„Naši policajci svakodnevno rješavaju razne situacije, od najjednostavnijih do najsloženijih te, pošto ovo nije ratno stanje, temeljem sigurnosne procjene mogu ustvrditi da ne trebamo pomoć nikoga pa ni vojske”, rekao je Ćelić. Dodao je da je tome tako zbog ljudstva, zaštitne opreme i tehnike kojom raspolažu, „posebno odnedavno, zahvaljujući MUP-u i ministru Davoru Božinoviću”.

Pokušaj prelaska granice uz povike i naguravanje, pretvorio se tijekom dana u mirni prosvjed stranaca razne dobi, od male djece, mladih ljudi do onih zrelih godina. Novinari su pitali i ne bi li bilo bolje te ljude, koji samo žele proći kroz Hrvatsku, pustiti da odu, a Ćelić je odgovorio da policija prije svega mora poštivati zakone pa i Zakon o boravku i kretanju stranaca.

Karlovačka županija ima s BiH 55.5 kilometara državne granice, a policija na tom području sporadično nailazi i zaustavljaja državljane Sirije, Afganistana, Pakistana i drugih država iz kojih kreću ilegalne migracije.

'Na policiji je da štiti granice'

Ćelić je kazao da je „ovih dana” oko 400 stranaca tražilo azil u Hrvatskoj, iako se većina njih izjašnjava da im je cilj proći dalje u zapadne i sjeverne zemlje.

„Što će se dalje s migracijama događati globalno je pitanje, a na policiji je da štiti granice”, rekao je između ostalog Ćelić i najavio da će i on ostati večeras u Maljevcu, vidjeti daljni razvoj situacije te da će se granicu i dalje čuvati „od 0 do 24 sata”.

Ustvrdio je i kako treba shvatiti da su osobe koje u Hrvatsku uđu bez valjanih dokumenata „u našoj domovini ilegalno” i da će policija provesti sve da to spriječi te da se zakoni poštuju dosljedno prema svakom pojedincu.

18.20 Migranti još čekaju na graničnom prijelazu Maljevac gdje su stigli iz Velike Kladuše u BiH s obzirom da ih hrvatska policija ne pušta preko granice, a to se vidi na snimci objavljenoj na Facebook stranici Granični prijelaz Maljevac. Na snimci se vidi skupina migranata, ali i jake policijske snage koje osiguravaju granični prijelaz.

Korisnici na Facebooku pišu kako je granični prijelaz još uvijek blokiran, no HAK nema nikakve informacije o tome na svojim stranicama.

18.00 Šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter Van der Auweraert objavio je video u kojem se vidi skupina migranata kako pješači iz Velike Kladuše prema graničnom prijelazu.

16.15Migrantska kriza bila je i na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koja je održana u Sarajevu.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predstavio je podatke iz kojih proistječe kako je u BiH od početka godine ušlo nešto više od 6600 ilegalnih migranata  a njih oko šest tisuća je izjavilo kako kani zatražiti azil iako većina to nikada nije učinila.

Novinarima je nakon toga potvrdio kako se poduzimaju mjere ne bi li se osigurali dodatni kapaciteti za smještaj uključujući uporabu jednog od napuštenih tvorničkih kompleksa "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši.

Mektić je kazao i kako se policija u BiH do sada suzdržavala od uporabe sile protiv migranata ali je istaknuo kako je jasno da su neki među njima skloni izgredima te će ih se morati tretirati na poseban način odnosno smještati "u izolaciju" u objekte zatvorenoga tipa.

Najavio je i da će se u Bruxellesu već u ponedjeljak sastati s europskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i zatražiti pomoć kako bi se migrantska kriza učinkovito riješila.

15.00 – Zahtijevamo punu i stalnu prisutnost snaga zakona i reda u gradu. Ukoliko MUP Unsko-sanske županije nema dovoljno kapaciteta za to neka se uključi policija Federacije BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi se građani osjećali sigurnije ali i radi prevencije nemilih zbivanja poput onog u Velikoj Kladuši – bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić na konferenciji za novinare.

Time je podsjetio na činjenicu da je proteklog vikenda u Velikoj Kladuši u međusobnom obračunu migranata jedan od njih podrijetlom iz Maroka ubijen. Policija je nakon toga pretražila objekte u kojima su ilegalni migranti smješteni a lokalni su mediji izvijestili kako je pronađena veća količina hladnog oružja.

Gradonačelnik Bihaća je kazao kako su lokalne vlasti svjesne da se ne smije dopustiti širenje ksenofobije niti poticati neprijateljstvo prema migrantima no građani imaju pravo na zaštitu a vlasti im to moraju osigurati.

14.00 - Nakon završenih prosvjeda nesmetano se prometuje na graničnom prelazu Velika Kladuša - Maljevac.

13.50 - Iz Granične policije BiH za Klix.ba je potvrđeno da je na Međunarodni granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac stiglo blizu 100 migranata iz kampa u Velikoj Kladuši, koji ne posjeduju dokumente za prelazak državne granice i nalaze se 70 metara od graničnog prijelaza, zbog čega je onemogućen promet. Pripadnici Jedinice granične policije Velika Kladuša dobili su podršku od Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-Sanskog kantona čiji su službenici raspoređeni u blizini prijelaza. Trenutno se s migrantima pregovara u cilju poduzimanja mjera s ciljem njihovog udaljavanja od graničnog prijelaza.

13.40 – Grupa migranata koja je pješice krenula nešto prije podne u smjeru graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac zaustavljena je 200-tinjak metara od granice, a daljnji prolazak onemogućavaju im policajci BiH i Hrvatske. Granični prijelaz Velika Kladuša – Maljevac zatvoren je do daljnjeg u oba smjera. 

13.30 – Iako migranti još nisu stigli na mjesto prelaska, granični prelaz je zatvoren, a putnici se zbog predostrožnosti preusmjeravaju na granične prijelaze Izačić i Hadžin potok. 

Na graničnom prijelazu Velika Kladuša – Maljevac raspoređene su i policijske snage koje osiguravaju mjesto događaja. 

migranti u Maljevcu
1/11

 

Ključne riječi

Komentara 176

DU
Deleted user
13:37 18.06.2018.

Hrvatske policijske i vojne snage moraju cuvati granice drzave i nitko ne smije prijeci granicu bez njihove dopusnice.......

Avatar toxic alien
toxic alien
13:46 18.06.2018.

Sve to treba ukrcati na onaj turski brod sto je imao havariju negdje kraj otoka Jabuke..., usmjeriti ga ka Otrantskim vratima... i slusati vremensku prognozu...

JM
ja-ma
13:50 18.06.2018.

Ovo je Turska opsada.Pucaj,nije nam prvi put!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije