Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.02.2016. u 07:04

Sramotna politička odluka da bivši predsjednici doživotno uživaju urede ide na dušu Ive Sanadera, jer su on i Mesić dobro trgovali kad su kohabitirali

Treba li ukinuti Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, pitanje je oko kojeg se već dugo lome koplja. Nije to pitanje opstanka Hrvatske, biti ili ne biti, ali je pitanje pravne države, demokracije, odnosa prema novcu poreznih obveznika... Jedno je sigurno, da nema normalne demokratske zemlje u kojoj bivši šef države ima faraonsku poziciju nakon isteka mandata kao što je ima Mesić. I da ima goleme zasluge za Hrvatsku u normalnoj zemlji s normalnim političarima, ne bi se ni na koji način dogodilo da netko kao Mesić uživa sva prava bivšeg predsjednika dok je živ, i to sve na teret novca poreznih obveznika, da mu porezni obveznici plaćaju vilu, osoblje, putovanja, a da on nije dužan podastrijeti izvješća u kojima bi trebalo stajati što je on to napravio za novac koji je dobio od nas.

Pitanje ukidanja njegova ureda opet se potegnulo kod slaganja državnog proračuna. Mesić će šeretski reći da za Hrvatsku nije ništa to što on uzima oko 900.000 kuna za svoj ured, da mu to uvijek spore njegovi politički protivnici, zacijelo domaći i emigrantski ustaše, budući da je on prvi antifašist Hrvatske. Budući da Hrvatska pretendira biti pravna, demokratska država, onda je činjenica da se Mesiću ured ne može ukinuti jer je to njegovo stečeno pravo koje je dobio zakonom. Na žalost, ali tako je. Kad bi mu netko htio ukidati ured, Mesić bi svoje pravo tražio na sudu i dobio, pri čemu bismo mu morali još i kamate platiti. Znači, ako želimo u punom smislu biti pravna država, Mesić, na žalost, svoj ured može koristiti dok je živ.

Cijela ta sramotna politička odluka oko njegova doživotnog uživanja ureda ide na dušu Ive Sanadera jer su on i Mesić dobro trgovali kad su kohabitirali. Tako je i doživotno uživanje Sanader zakonom omogućio Mesiću, a Mesić je lakomo odmah to pravo sebi uzeo. Za to je odgovoran Sanader, ali i HDZ, u kojemu je i danas niz sanaderovaca koji su pljeskali Sanaderu i u trgovanju s Mesićem. Zato bi račun za ovakvu nakaradnu političku trgovinu trebao ići HDZ-u. Ali što je, tu je.

Žalosno je, međutim, da Mesić ni danas ne vidi potrebu da se sam odrekne tog prava kad se vidi u kakvoj je krizi država, kako se gube radna mjesta, kako se štedi na svim stranama... Njemu ne pada na pamet ni da se odrekne ureda ili da barem sam traži smanjivanje troškova na simboličnu razinu kad se već ured ne može ukinuti. To je posebno nakaradno nakon što je zakonom izmijenjeno i vremenski ograničeno pravo uživanja bivšeg šefa države u vlastitom uredu na maksimalno pet godina. Kad bi se gledalo prema zakonskim izmjenama, Mesiću je odavno to pravo isteklo. Ivo Josipović se u ovom slučaju ponio odgovorno pa nije htio konzumirati to pravo, nego se vratio na fakultet. A mogao je bez problema još pet godina uzimati novac poreznih obveznika. Mesiću pak ništa od toga nije važno.

Kad je već tako, onda je jedini način kako Mesića dovesti u realne okvire samo drastično rezanje proračuna njegova ureda. Prvo, uredu treba oduzeti vilu u Grškovićevoj, jer čemu tolika zgradurina za njega? Drugo, oduzeti mu pravo na automobil i vozača. ZET uredno vozi u Grškovićevu. Ili, valjda je dovoljno zaradio u životu da može od svojih prihoda imati vlastiti automobil, pa i vozača kojeg će sam platiti, ako želi takvu komociju. I na kraju, kakva putovanja? Kad smo doznali i jednu informaciju o njegovim putovanjima, kakvi su bili učinci za Hrvatsku? Nikad ništa! On ne vidi ni potrebu da javnost o tome obavijestiti kako bi položio račune poreznim obveznicima. Ali je zato glasan u obrani antifašizma, koji je doista samo floskula kad izlazi iz njegovih usta i usta njemu sličnih uzurpatora javne društvene scene. Jer je antifašizam samo pokriće za sve drugo, a to su novac, interesi, utjecaj, moć... Zato i sva sadašnja halabuka kvaziljevice.

Kad bi Mesić doista bio uvjereni antifašist, znači i demokrat, odgovoran čovjek, tada bi samovoljno napustio državnu vilu i dijelio sudbinu s narodom koji ga je obilato plaćao svih ovih godina. Ali ako on to ne želi, ili ne vidi, tada ga Vlada treba stisnuti u kut i jednostavno ga na taj način maksimalno riješiti, a da mu se ne oduzme stečeno pravo. Dovoljan mu je mali ured gdje može doživotno uživati svoje privilegije. To više što je i on i te kako politički odgovoran za mnoge retrogradne procese u Hrvatskoj čije posljedice trpimo danas, i trpjet ćemo još dugo. Pa da mu još plaćamo uživanje u državnoj vili? Taman posla, dosta je bilo! 

Komentara 13

DU
Deleted user
07:36 29.02.2016.

Neka prvo dogovara za Patriu, z akoju u Finskoj postoje papiri o direktnoj korupciji samo nitko iz HR bas nece po to ici...nema kada je kradja onda nema razlika izmedju njima svi stite jedni druge

NI
nikolaalexanderborota
12:15 02.03.2016.

...niste normalni - a 'đe će onda "naša" precjednica kad joj istekne - neće valjda na ulicu - neće valjda na fakultet...!?

OC
obican covik
01:42 01.03.2016.

PARAZIT BIO , PARAZIT OSTAO !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije