Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zakon o klimi

Macron zabranio letove unutar države, velike kazne za ekocid

FILE PHOTO: French President Macron visits a coronavirus disease (COVID-19) vaccination center in Bobigny
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.07.2021.
u 20:49

Zakon ne uvodi ekologiju u dnevni život stanovništva, kaže Jean-François Julliard

Francuski parlament odobrio je novi zakon o klimi kojem je cilj preobraziti način na koji će Francuzi ubuduće putovati, graditi i proizvoditi, no za koji ekološki aktivisti tvrde da nije dovoljno dobar žele li se doista smanjile emisije ugljika na razini države. Riječ je, tvrde oni, o kompromisnom zakonu koji gotovo ni u jednoj točki ne ide dovoljno daleko kako bi postigao cilj, a to je smanjenje ugljičnog otiska Francuske.

Uključen i ‘građanski odbor’

Zakon promovira sam predsjednik Emmanuel Macron, a odnosi se na razne oblike francuske tradicije – kulturu, ekonomiju, poljoprivrednu proizvodnju, povijesnu zgradu, odnosno njihovu održavanje i očuvanje, industriju zrakoplova i automobila... Sve su to obilježja francuske povijesti. Politička je diskusija o zakonu trajala mjesecima zbog čega je on na kraju sveden na nekoliko bitnih tema, ali kada je napokon usuglašen, brzo je dobio potporu u parlamentu, i u Senatu i u Nacionalnoj skupštini. Njime se ohrabruje razvoj čišćih automobila uz postupno izbacivanje onih s najvećim utjecajem na okoliš, zatim pomoć za energetsku obnovu zgrada koje su u tom smislu deficitarne, zabranjuju domaći letovi koji traju manje od dva i pol sata na rutama koje se može svladati i vlakom. Među ostalim, uvode se i velike kazne za kazneno djelo ekocida za tvrtke i pojedince u iznosima do nekoliko milijuna eura.

Predviđeno je i izbacivanje grijanja domova na fosilna goriva te dobivanje struje iz sličnih izvora. No, ono što je ispalo kao problem jest čvrst Macronov stav o ovoj temi kada nastupa globalno, a sada je jasno da nema ni približno toliko ‘kičme’ kod kuće. Jean-François Julliard šef je Greenpeacea za Francusku, a pojavio se u javnosti ispod parole koja govori ‘Zakon o klimi: upropašten posao’. Bilo je to u svrhu prosvjeda tijekom donošenja zakona u parlamentu, no koji nije privukao velik broj ljudi.

– Zakon je nedovoljan da se nosi s problemom kojim bi se trebao baviti. Ne uvodi ekologiju u dnevni život našeg stanovništva. Morat ćemo nastaviti s neposluhom, prosvjedima i pravnim naporima – rekao je Julliard.

Bio je stvoren i odbor od 150 građana kojima je zadatak bio dati preporuke koje bi bile ugrađene u ovaj zakon. No, sada se Macrona optužuje kako je te prijedloge predsjednik oslabio, a na neke su konzervativni, pa i zastupnici nekih drugih političkih orijentacija, stavili amandmane kada je prijedlog napokon stigao na njihove stolove. Za Macrona je to dosta problematična situacija jer je podupro plan Europske unije predstavljen prošlog tjedna prema kojem emisije stakleničkih plinova treba smanjiti 55 posto do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990. Prosvjednici koji su se okupili u utorak nakon donošenja zakona jasno su upozorili – ovim se zakonom to ne može.

– Zakon je neambiciozan. Prosvjedi se moraju nastaviti kako bi se privukla pozornost na ono što znanstvenici govore o klimatskim promjenama – rekla je za agenciju AP prosvjednica Aurelie Lilith, učiteljica koja je i članica Greenpeacea te Extinction Rebelliona, pokreta koji se protiv loših vladinih politika bori građanskim neposluhom. Naruku ekološkim aktivistima ide i velika tragedija u Njemačkoj u kojoj je zasad 196 poginulih u poplavama koje su pogodile tu državu te Belgiju. Suša i požari na zapadu Sjedinjenih Država, tvrdi se, također su dokaz da se nije djelovalo adekvatno i na vrijeme.

Nije progurao referendum

Macronu nije uspjelo progurati ni referendum kojim bi briga za klimu ušla u francuski ustav. Pao je u gornjem domu gdje konzervativci drže većinu, a oni su to pravdali mogućim gušenjem investicija i poduzetništva što je, kada se o borbi s klimatskim promjenama radi, dosta efikasna sintagma. Sve to svjedoči kako su kod francuskih glasača ekološke teme sada prilično visoko na popisu prioriteta pa će Macron morati uložiti još napora želi li tražiti (i dobiti) drugi predsjednički mandat.

VIDEO Ćorić o planu EK za smanjenje emisije štetnih plinova

Komentara 8

FM
fmica
12:18 23.07.2021.

opet bu popil šamarčinu...

XA
xaron
21:30 22.07.2021.

Rigorozne mjere za smanjenje CO2 u malim ( ispod 100 miliona stanovnika) državama su besmislene, jer Kina ( 1,4 milijarde) , Indija (1,3 milijarde ), US (0.3 milijarde )…proizvode ogroman dio zagađenja.

SI
sisavac
11:09 23.07.2021.

nebuloze. sad je jako moderno biti ekološki aktivist. znate zašto? zato jer dobivaju pozornost medija, njihove teme se dižu na vrh svih događanja, njihove izjave su velikim slovima pisane, i dobivaju naš, javni, novac, za svoj posao. koji i nije posao. ja bih jako volio da na vlast u nekoj većoj eu zemlji dođu zeleni. pa da vidimo nakon par godina ekonomiju te zemlje. kad ju očiste od nafte i plina, ugljena. i dalje me užasava to da nema nikakvog čvrstog dokaza (milijuni članaka koji se pozivaju na jednu te istu stvar to nisu) da je naše trošenje nafte plina ugljena krivo za bilo koje događanje, proces, što već. nema dokaza. jer bliža povijest pokazuje da se i bez čovjeka sa naftom i plin, ugljenom, događale promjene, bila topla razdoblja od par stoljeća, pa onda hladnih par stoljeća. od 14. do sredine 19. stoljeća vladalo je malo hladno razdoblje, doba, i tek prije 150 godina je započelo sa zagrijavanjem. taj trenutak inače ti aktivisti gledaju kao dokaz da su ljudske djelatnosti zaslužne za zagrijavanje. a fora je da su onda rimljani krivi za toplo razdoblje prije 2000 godina?! velika seoba naroda se događala tada kad se mijenjala klima. tko ju je inicirao? bit će fora za 20 godina. dosta toga na struju, baterije će se krasti naveliko. struja isto. kad države ostanu bez prihoda od nafte i plina (porezi, pdv...); kad svaka stvar poskupi jer će energija biti skuplja, e onda ćete tanko pišati. al po zelenoj travi, u tišini, sve eko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije