Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pritisak zbog arbitraže

Ljubljana povukla svoju veleposlanicu iz Hrvatske na konzultacije

Marjan Šarec
EVA PLEVIER/REUTERS/PIXSELL
09.04.2019.
u 12:06

Ova afera dolazi nakon što je u BiH propala afera s optužbom dijela sigurnosnog i političkog sustava BiH da je hrvatska SOA vrbovala BiH radikale na terorističke aktivnosti u BiH

Vađenje iz naftalina afere iz ljeta 2015. nakon koje se Hrvatska povukla iz procesa arbitraže sa Slovenijom oko crtanja morske granice između dviju zemalja, sada izravno utječe na pogoršanje diplomatskih odnosa između Hrvatske i Slovenije.

Kako javlja slovenska agencija STA, slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji. O pojačanoj dramatici govori i službeni poziv hrvatskom veleposlaniku u Ljubljani Borisu Grgiću na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, uz istodobno povlačenje slovenske veleposlanice u Zagrebu Smiljane Knez "na konzultacije u Ljubljanu".

Već se nekoliko dana usložnjava politička situacija oko afere, a premijer Šarec je već i ranije izjavljivao kako ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces. Objavom tog razgovora 2015. postalo je jasno da slovenska agentica sa slovenskim sucem u arbitraži izravno dogovara kako za Sloveniju izlobirati što povoljnije razgraničenje koje bi uključivalo davanje Sloveniji oko 90% morskog teritorija u Piranskom zaljevu/Savudrijskoj vali. Nakon objave tog razgovora, gdje se vidjelo da slovenski sudac lobira kod ostalih sudaca da pogoduju Sloveniji, Hrvatska je arbitražu proglasila nepopravljivo kompromitiranom i u Hrvatskom saboru izglasala odbijanje nastavka procesa. Arbitraža je, međutim nastavljena i bez RH, te Slovenija sada inzistira na tome da RH svejedno prihvati rješenje po arbitraži.

Sadašnje inzistiranje na toj staroj priči iz 2015., gdje Slovenci idu s tezom da imaju dokaze da je razgovore slovenske dužnosnice i suca prisluškivala hrvatska sigurnosno-obavještajna agencija SOA, a ne ona američka ili njemačka kako se bilo tvrdilo, valja staviti u kontekst izbora za EU, gdje Šarecova vlada u kojoj je i ministar Erjavec, inkriminiran u aferi 2015., nastoji osnažiti svoj položaj u javnosti.

Priča je dodatno dramatizirana kada je slovenska POP-TV u ponedjeljak dolila ulje na vatru tvrdnjom da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, inače najviše pozicionirani predstavnik Styrije u Hrvatskoj, navodno pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je Šarec uvažio. Slovenska STA javlja da u kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer "zabrinut zbog pokušaja utjecaja hrvatskih predstavnika na izvješćivanje televizije POP-TV o djelovanju hrvatske obavještajne službe", te da je riječ o "ozbiljnim navodima" koji zahtijevaju "odgovarajuća pojašnjenja". Takvi su pritisci na medije "nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokracije", kažu.

Ova afera dolazi nakon što je u BiH propala afera s optužbom dijela sigurnosnog i političkog sustava BiH da je hrvatska SOA vrbovala BiH radikale na terorističke aktivnosti u BiH. Putem istih medija afera se iz BiH prebacila u Sloveniju, a potom je "podebljana" vađenjem iz naftalina afere iz 2015. U oba slučaja Hrvatska je tretirana kao agresorska strana koja rabi tajnu službu za podmetanja (u BiH) i prisluškivanja (u Sloveniji). Da dio bosanskohercegovačke i slovenske politike počinje surađivati oko pritisaka na RH, vidi se i iz činjenice da je u siječnju ove godine član predsjedništva BiH Željko Komšić posjetio Ljubljanu, uz pomoć ljubljanskog Instituta IFIMES-a, gdje se sastao i s Ernestom Petričem, bivšim predsjednikom Ustavnog suda Slovenije, koji bi navodno trebao bošnjačkom dijelu bosanskohercegovačke politike pomoći oko moguće tužbe BiH protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta.

Slovenija i RH imaju dugu povijest afera zbog međusobnog špijuniranja. Jedan od najpoznatijih događaja datira iz 1998. kada su Hrvati uhitili dvojicu agenata SOVE u kombiju s elektroničkom opremom za špijuniranje. Kombi je dugo bio zadržan u RH, a onda ga je "očišćenog" premijer Ivica Račan vratio Slovencima. Sljedeći je skandal iz 2004., koji je nastao objavom telefonskih razgovora Ive Sanadera s Janezom Janšom, što je otkrilo da je slovenska SOVA ili prisluškivala hrvatskog premijera ili vođu oporbe, što je skandal sam po sebi. Ono što predstavlja najbolniji trn u odnosima RH i Slovenije jest neriješeno pitanje povratka vrha na Žumberku, Svete Gere pod teritorijalni integritet RH. Sa Sv. Gere, naime, slovenski obavještajci već 29 godina prisluškuju hrvatske telekomunikacije, što su nastavili čak i nakon prijama RH u NATO.

Video: Radovi na Pelješkom mostu

Ključne riječi

Komentara 80

IV
ivan3
12:28 09.04.2019.

Treba joj zabraniti povratak u Hrvatsku i prekinuti sva diplomatska djelovanja uvesti im velike poreze za vikendice i naplatiti im za sve sto su radili protiv Hrvatske,a posebno za prisvajanje tudjeg teritorija, pa neka se nauce pameti ti pokvareni janezi.

KO
koraknaprijed
12:33 09.04.2019.

Hrvatska uhvati njohov kombi u Hrvatskoj pun instrumenata za prisluskivanje te ih uhvati u pokusaju korupcje arbitraze i oni sad glume majmune.Najbolje im je da im mistar odbrane Krivokljuni Sup Erajevac proglasi ratno stanje.

MO
modovisisajteMaraschino
12:41 09.04.2019.

zašto Slovenija treba izlaz na more? to vam naši novinari revno prešućuju. Prije nekoliko godina slovenska luka Koper je zaslugom tadašnjeg predsjednika Josipovića umjesto naše luke Rijeka dobila vrlo unosne poslove vrijedne 500 milijuna eura za države članice Višegradske skupine. nitko od naših političara nije reagirao ni protestirao. novinari su šutjeli. začudo mali članak o tome je izašao u riječkom Novom listu. Slovenski političari se bore za svoju državu, naši se bore samo za svoj džep. Novinari plaćeni da šute.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije