Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koalicija protiv Hrvatske

Slovenci nam žele nametnuti arbitražu, a BiH zaustaviti Pelješki most

Foto: PIXSELL
1/2
08.04.2019.
u 12:30

SOA je poručila da su navodi izneseni u slovenskim medijima netočni i neistiniti

Priče o “zločestoj” hrvatskoj politici i njezinoj Sigurnosno-obavještajnoj službi (SOA) koja se agresivno ponaša protiv susjedne zemlje ponovljena je, nakon BiH, sada i u Sloveniji. Optužbe su slične, kao i protagonisti s medijske strane, a i politička pozadina napada na Hrvatsku. Pokazalo se da je dio bh. politike i obavještajnog aparata napadom na RH pokušao prikriti paniku zbog prave opasnosti koja prijeti povratkom stotinjak državljana BiH ISIL-ovih boraca. Slovenska politika, pak, uoči EU izbora rado govori o opasnoj RH, koju pritišće da se složi s arbitražnom granicom na moru.

Pala afera u BiH

Kako se ispuhala afera u BiH, tako je u Sloveniji lansirana nova, a reagirao je i slovenski premijer Marjan Šarec. U oba slučaja Hrvatska je tretirana kao agresorska strana koja rabi tajnu službu za podmetanje čak i terorističkih aktivnosti (u BiH) te prisluškivanje državnih dužnosnika (u Sloveniji). Prije dvadesetak dana u BiH je pukla afera kada je internetski portal (Žurnal) lansirao priču, koju je odmah potvrdio i ministar sigurnosti Dragan Mektić, da je “hrvatska SOA pokušala vrbovati državljane BiH koji imaju veze sa selefijskim pokretom da u Hrvatskoj kupe oružje i transportiraju ga u medžlis kod Doboja”.

Prije nekoliko dana tužiteljstvo BiH i službeno je odbacilo aferu te potvrdilo da će pokrenuti istragu protiv Mektića zbog zloporabe položaja i ovlasti, odavanja tajnih podataka i davanja lažnog iskaza. No, sada se aktivira “slovenska fronta” te ponavlja bh. priču, dodaje u nju da je slovenska obavještajna agencija SOVA političarima potvrdila da i iza fijaska arbitraže stoji hrvatska SOA, pa su mediji objavili tajno snimljene razgovore slovenskog suca u arbitraži Jerneja Sekoleca i agentice Simone Drenik. Slovenski portal dobio je od kolege iz BiH čak i presliku fotografije “Davora mehaničara”, djelatnika SOA-e kojega je bh. medij teretio za vrbovanje islamista, a slovenski ga mediji terete da je organizator i afere s prisluškivanjem. Nikada se nije dogodilo da je partnerska obavještajna agencija objavila fotografiju s diplomatske putovnice operativca susjedne države, pa i to govori o profesionalnosti dijela obavještajne strukture u BiH.

Slovenci su pak iz naftalina izvukli aferu iz sredine 2015., kada su razotkriveni nelegalni dogovori protiv RH u arbitraži, nakon čega je RH raskinula arbitražu. Tada se tvrdilo da je tajne snimke RH dobila od američkih ili njemačkih kolega, no sada su Slovenci, kažu, potvrdili da je to radila SOA. Afera je dosad rezultirala političkim istupima premijera Šareca, koji RH nedvosmisleno poručuje da će je očito blokirati u prijamu u Schengen, jer je “Hrvatska još daleko od članstva”. SOA, kao i u slučaju afere u BiH kada se uključio njezin ravnatelj Danijel Markić, reagira i kaže da su “navodi koji se iznose u slovenskim medijima, a koje je prvi iznio list 24ur pozivajući se na izvore iz BiH, netočni i neistiniti”.

Prisluškuju sa Svete Gere

Prema informacijama znalaca, u pozadini “spajanja” dviju afera stoji i spajanje ciljeva slovenske i dijela bh. politike prema RH. Interes je Slovenije i premijera Šareca da uoči EU izbora malo osokoli ministra Erjavca, koji je osramoćen 2015. nakon objave tajnih snimki. Zanimljivo je da je nedavni posjet Željka Komšića Ljubljani, u siječnju organiziran uz pomoć ljubljanskog Instituta IFIMES-a, gdje se Komšić sastao i s Ernestom Petričem, bivšim predsjednikom Ustavnog suda Slovenije, koji će, navodno, pomoći oko moguće tužbe BiH protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta!

Petrič bi bošnjačkoj politici navodno trebao stručno pomoći oko pravnih pitanja kako zaustaviti gradnju mosta te postaviti zahtjev za izlaz BiH na otvoreno more. Što se tiče prisluškivanja, Slovenija i RH imaju već dugu povijest “špijuniranja”, 1998. su Hrvati uhitili dvojicu agenata SOVE u kombiju s elektroničkom opremom za špijuniranje, 2004. izbio je skandal objavom telefonskih razgovora Sanadera s Janšom, što je značilo da je SOVA ili prisluškivala hrvatskog premijera ili vođu oporbe. Naposljetku, s hrvatskog teritorija, Sv. Gere, s koje se Slovenci ne miču 29 godina, njihovi obavještajci prisluškuju hrvatske telekomunikacije.

Marjan Šarec

Ključne riječi

Komentara 79

Avatar nisam_robot
nisam_robot
13:19 08.04.2019.

Interesantno je, u svakome koliko god glupom napadu na Hrvatsku "nasa" ljevica aplauira, insinuira, suradjuje sa napadacima.

DI
Diosiario
13:05 08.04.2019.

Koja je točno razlika između Slovenaca i Bošnjaka osim u državljanstvu.?To je manje više ista nacionalnost, a i imena su im slična, Senad, Ibrahim, Mustafa, Alija itd.

MR
MrkiMedo
12:58 08.04.2019.

A mene bi bilo sram da Hrvatska ne prisluskuje Slovence, jer to inace ne bi bila drzava. To sto su nam do sada cinili (i jos kane ucinitit), treba sprijeciti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije