Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROFITERSTVO

Kriminalci zarađuju na pandemiji: Evo za koliko prodaju lažni negativni test i kolike su kazne

Police measures and sanitary checks at Roissy airport after French borders closed to non-essential travel
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
09.02.2021.
u 08:50

Osim izravno, testovi na koronu i potvrde o cijepljenju prodaju se i preko interneta ili mobilnih aplikacija, upozorava Europol

Nekamo vam se putuje, ali da biste posjetili neku zemlju, treba vam COVID test. No, nemate vremena za to, a mislite i da vam takav test ne treba jer, evo, pandemija traje već gotovo godinu dana, a vi COVID niste dobili. I doista vam se ne da sa svime time gnjaviti. Mi imamo rješenje za vas. Platite li 40-50 eura ili pak 100 funti, dobit ćete negativni COVID test i moći ćete otputovati kamo god hoćete...

Ovako bi nekako mogla zvučati reklama za lažne testove na COVID, kada bi se kriminalci javno oglašavali. No i bez javnog oglašavanja, pokazalo se da je organizirani kriminal lako prilagodljiv i na najnovije svjetske događaje. Prepreka njihovu “poslovanju” nije ni pandemija COVID-a, kojoj su se lako i brzo prilagodili te su počeli trgovati i lažnim lijekovima i zaštitnom opremom. A sada su, upozorava Europol, na red došli i krivotvoreni testovi na COVID.

Francuska: 5 godina zatvora

Naime, Europol upozorava da diljem Europe na aerodromima, kolodvorima te preko interneta pojedinci i kriminalne skupine prodaju lažne COVID testove, odnosno certifikate da ste cijepljeni, koji su tako dobro krivotvoreni da izgledaju kao pravi.

VIDEO: Predsjednik Milanović cijepio se protiv koronavirusa: "Ljudi, cijepite se. To je bolje nego razboljeti se!"

Priča se zakotrljala nakon što je više zemalja EU prijavilo takve pojave, pa je jedan španjolski liječnik tamošnjoj policiji prijavio da kruže testovi sa zaglavljem jednog medicinskog laboratorija koji su, kako je kazao, lažni, ali vrlo uvjerljivi. Francuska policija pak uhvatila je sedam osoba, nakon što je na aerodromu “Charles de Gaulle” u Parizu jedan putnik iz Adis Abebe pri kontroli putovnica pokazao COVID test za koji se pokazalo da je krivotvoren.

Istražujući taj slučaj, francuska policija uhitila je sedam osoba koje su na tom aerodromu prodavale lažne testove, a cijena takvih testova penje se i do 300 eura.

Prema francuskom zakonu, osobama koje su prodavale krivotvorene testove prijeti zatvorska kazna do pet godina zatvora te novčana kazna do 375.000 eura. Osobe koje su prodavale krivotvorene COVID testove uhićene su i na aerodromu u Lutonu u Velikoj Britaniji, a ondje je cijena takvog testa bila 100 funti. Osim izravno na ruke, takvi testovi prodaju se i preko interneta, pa Europol upozorava da postoje i mobilne aplikacije koje takve testove prodaju za 40 do 50 eura. Što je znatno niže od 150 eura koliko stvarni test u prosjeku košta u europskim zemljama.

Nema biometrijske zaštite

U Europolu upozoravaju da će takva vrsta kriminala opstati sve dok na snazi budu restrikcije putovanja, a kažu i da je krivotvorene testove odnosno potvrde o cijepljenju relativno lako napraviti s obzirom na to da su danas svima široko dostupni visokokvalitetni štampači.

Uz to, dokumenti se mogu lako krivotvoriti uz pomoć raznih softvera, a sve je olakšano i time što COVID testovi ili COVID putovnice nemaju biometrijsku zaštitu kakvu primjerice imaju obične putovnice ili osobne iskaznice, koje je puno teže krivotvoriti. Inače, na taj je oblik kriminala osim Europola upozorio i Interpol koji je već u nekoliko navrata izvijestio da razne kriminalne grupacije prodaju lažna cjepiva kao prava te krivotvorenu zaštitnu medicinsku opremu i pri tome zarađuju milijune eura.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
09:11 09.02.2021.

hahahaa! pa cijela pandemija je jedan kriminal svjetskih razmjera!

BO
Bowl
09:03 09.02.2021.

Isto ko PCR testovi?Test koji nije službeno validiran i ima samo ad hoc preporuku SZO-a.Proizvode ga stotine kompanija bez ikakve kontrole.

ST
sexy_trubadur
09:07 09.02.2021.

adezejci se obradovali ..bit ce love ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije