Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ predao liste

Kulušić bez mjesta na listi jer nije htio ravnotežu u HNS-u

Tomislav Karamarko
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
19.10.2015.
u 17:53

HDZ skrojio imena za Sabor, 2. jedinicu nosi M. Tuđman

Čelnici stranaka Domoljubne koalicije (HDZ, HSS, HSP-AS, BUZ, HSLS, Hrast, HDS i ZDS) uručili su DIP-u svoje kandidacijske liste za svih 12 izbornih jedinica, a s njima su došli i kandidati s barjacima. 

– Očekujem uvjerljivu pobjedu, ovo je koalicija koja se dokazala i dokazuje se već tri i pol godine s uvjerljivim pobjedama. Ne vidim razlog da ne pobijedimo, liste su kvalitetne i naše i naših koalicijskih partnera, imamo kvalitetan program, imamo lošu Vladu i ne vidim zašto ne bismo pobijedili. Pobijedit ćemo – siguran je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Očekuje, kaže, osvojiti natpolovičnu većinu u Saboru, odnosno bar 76 mandata. 

– Nastojat ćemo da to bude i više, imam jak teren, kapilarno jako dobro djelujemo – dodao je Karamarko koji nije želio govoriti o kandidatima koji su na listama jer će ih do večeri objaviti. Na listi ipak nije Đuro Glogoški, iako se to nagađalo. 

– Bilo je nekih razgovora, ali se nije realiziralo  zaključio je Karamarko. 

 HDZ-ove izborne liste nisu doživjele prevelike promjene u odnosu na ono što se proteklih dana najavljivalo. Najveće je iznenađenje što će u drugoj izbornoj jedinici prvi na listi biti Miroslav Tuđman, a vrh HDZ-a odlučio je njega istaknuti na to mjesto jer je general Mladen Markač zbog zdravstvenih razloga odbio nositi tu izbornu jedinicu. Njegova je kandidatura simbolična jer je i pokojni Franjo Tuđman na izbore krenuo iz te jedinice, tj. Maksimira i Dubrave.

U desetoj izbornoj jedinici prvi je pak general Damir Krstičević, iako se planiralo da to bude župan Zlatko Ževrnja, no s obzirom na to da je SDP u tu dalmatinsku jedinicu poslao Antu Kotromanovića, HDZ se odlučio za Krstičevića. S Nacionalnog vijeća, koje je usvojilo liste prije predaje Državnom izbornom povjerenstvu, snužden je jučer izišao Ante Kulušić, šef HDZ-a Šibensko-kninske županije. Budući da nije na listi, podnio je ostavku na predsjedničko mjesto u županijskom HDZ-u.

Iako je Kulušić rekao da njegova smjena s liste nema veze sa zbivanjima u Hrvatskom nogometnom savezu, gdje je on jedan od čelnika, to nije tako. Budući da su članovi HDZ-a na istaknutim pozicijama u HNS-u, šef te stranke Tomislav Karamarko, neslužbeno se doznaje, tražio je da se u Nogometnom savezu uravnoteži situacija između sjevera i juga. Poznato je, naime, da u HNS-u vlada dominacija prema sjeveru, odnosno Zagrebu i Dinamu, a da je Hajduk zanemaren. Ante Kulušić kaže kako su potpune neistine da je on od ikoga dobio upute za uspostavljanje ravnoteže u HNS-u te da je on o razlozima zašto nije na listi govorio tamo gdje se o tome i treba govoriti – na stranačkim tijelima. 

U stranačkim se kuloarima čuje da je Karamarko takvu preporuku dao HDZ-ovim ljudima u HNS-u, ali nije naišao na razumijevanje. U kontekstu te odbijenice može se promatrati i Kulušićeva smjena, kao Karamarkov odgovor na “neposluh”. Uoči izbora ne čudi da se šef HDZ-a posebno htio založiti za Hajduk i Dalmaciju jer mu treba pobjeda u tom dijelu Hrvatske. Šuška se da bi ostavku u HNS-u mogao podnijeti i Alojzije Šupraha, a to sve treba promatrati u kontekstu Karamarkovih discipliniranja HDZ-ovaca u tom savezu i uravnoteživanja odnosa.

Iako je bilo planirano da u desetoj izbornoj jedinici na desetom mjestu kao kandidat HSS-a bude Stipe Gabrić Jambo, on je ipak na Karamarkovu intervenciju maknut. U šestu izbornu jedinicu na drugo mjesto, kao odgovor SDP-ovu ministru financija Borisu Lalovcu, ide ekonomist Goran Marić. Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak po svojoj je želji tek četvrti u 5. izbornoj jedinici jer je na taj način htio smiriti borbu za mjesta na listama.     

>> Nema sučeljavanja jer nisam zabavljač javnosti, preozbiljan sam za to

Komentara 91

Avatar juricamesko
juricamesko
18:10 19.10.2015.

pobjednička lista.za Kotromanovića neće u X izbornoj jedinici glasati niti u njegovom rodnom Potravlju.

Avatar BratKrešo
BratKrešo
18:10 19.10.2015.

Maknuo jambu, monopoliste iz hns-a.. što reći nego - Bravo Karamarko!

KN
knjizevnik19
18:09 19.10.2015.

Domoljubna koalicija i HDZ imaju moj glas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije