Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Punjenje blagajne

Kruh i mlijeko od Nove godine skuplji zbog uvođenja PDV-a?

'CRNIKRUHAD04_SAT_BIH_100910'
''
09.11.2010.
u 22:30

Vlada muku muči kako zadržati proračun na 122 milijarde kuna kad će dogodine samo kamate pojesti 7,3 milijarde kuna, milijardu više nego ove godine.

Prije dvije godine, kamate na državne dugove odnijele su 5,3 milijarde kuna, ove godine ta je financijska obveza narasla na 6,3 milijarde, a iduće, 2011., kamate će pojesti milijardu kuna više – čak 7,3 milijarde.

Dug prevelik teret
Trošak godišnjih izdataka za kamate pretekao je vrijednost svih državnih subvencija tvrtkama ili poljoprivredi te se opasno približio trošku funkcioniranja države i državnih institucija (materijalnim rashodima). Gdje naći dodatnu milijardu kuna za kamate predmet je razgovora i pregovora unutar Vlade i njezinih koalicijskih partnera koji ovih dana moraju izaći s prijedlogom proračuna za 2011. godinu.

>>Prihodi državnog proračuna od poreza

Prema informacijama koje se mogu dobiti iz Vlade, proračun za 2011. godinu ne bi smio ići iz okvira koji su zadani u Vladinim trogodišnjim smjernicama, dakle porezi bi trebali donijeti 108 milijardi kuna, a troškovi stati na 122 milijarde! Rashodi bi tako bili približno pola milijarde manji nego ove godine. Već je sada poznato da se unutar tog zadanog iznosa mora naći milijarda za veće kamate, oko 400 milijuna kuna za veće mirovine, 125 milijuna kuna za popis stanovništva... Još se ne zna koliko će trebati brodogradnji – milijuni ili milijarde?

Stručnjaci sumnjaju da će se porezima prikupiti 108 milijardi jer su porezni obveznici iscrpljeni. Prema našim informacijama, u igri su dvije opcije kako do novca: jedna ide za tim da se već od siječnja 2011. ukine nulta stopa PDV-a (kruh, mlijeko, knjige, lijekovi) i tako se poskupljenjima namakne približno milijarda kuna, a druga da se režu troškovi. Veći PDV bio bi udarac na standard građana, a potaknuo bi inflaciju. Bude li se pitalo HDZ-ova koalicijskog partnera Milorada Pupovca, rješenje se neće tražiti u povećanju poreza, već u preraspodjeli. Jedna su od stavki za štednju i subvencije. Ove godine poljoprivreda je, primjerice, dobila 4,4 milijarde kuna.

– Potrebna je daljnja štednja na svemu, pa i na subvencijama. Na žalost, subvencije poljoprivredi neracionalne su, nedovoljno produktivne i bez odgovarajuće kontrole. Ima prostora da se štedi i na njima – kaže Pupovac.

Neće na plaće i mirovine
Budući da je predsjednica Vlade, na sugestiju guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da se štedi na svemu, od plaća nadalje, odgovorila da neće smanjivati ni plaće ni mirovine, u Banskim dvorima danima traju konzultacije o nultoj stopi PDV-a. Obveze prema EU nalažu Vladi da ove godine odredi datum od kojega će povući nultu stopu PDV-a. Naš izvor kaže da ima zagovornika koji bi to učinili već na početku 2011., ali i onih koji bi čekali 2012.

Prijedlog promjene Zakona o PDV-u već je trebao biti objavljen, no očito se čeka politička odluka o nultoj stopi. PDV na kruh, mlijeko i lijekove ne bi smio biti manji od 5%, ali ima kalkulacija da bi mogao biti i 10.

Ključne riječi

Komentara 59

OB
-obrisani-
00:13 10.11.2010.

hočemo dr.heebranga za premijera....mafija sused,mafija

PI
pipnicar
22:35 09.11.2010.

jos jedna ovca sitnog zuba, gataricka, stavi naslov i iza upitnik. Koliko ja znam upitna recenica pocionje s recimo Da li..........? Ovo je novinarstvo za dobit proljev.

OB
-obrisani-
22:37 09.11.2010.

Kaj sam ja bedak?Mafija sused,mafija HDZ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije