Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTEMELJEN NA RUSKIM ENERGENTIMA

Krah njemačkog modela ekonomije: Najveće europsko gospodarstvo ugrožava cijelu Europu

Olaf Scholz Njemačka
REUTERS
17.08.2022.
u 08:29

Željko Lovrinčević: Zbog odluka EU ekonomisti će jednom današnje razdoblje zvati velikim ekonomskim suicidom

Ključne riječi

Komentara 76

ST
stefj
10:57 17.08.2022.

Davno se Njemačka ekonomija prestala bazirati na kvalitetnoj proizvodnji i svela se na kupi jeftino pa prodaj skupo. To je najjednostavniji opis ovisnosti o Rusiji i Kini... Istovremeno je politika svojom željom ostanka na vlasti stvorila skupo civilno društvo, glomaznu birokraciju i nerazumnu, neodrživu socijalu... Pa smo onda dobili zelene kao državnu religiju, sa mnoštvom okretača papira koje moraju uzdržavati potplaćeni uvezeni radnici... Znaju Nijemci kuda to vodi, trebala je biti rasprava u parlamentu oko problema da Njemačka već desetljećima nije iznjedrila niti jednog globalnog tehnološkog lidera, no onda je trebalo ostati na vlasti, došla je koalicija sa SPDom, pa se umjesto doga dobila rasprava koji dodatni porez izmisliti... EU je pak drugi problem, to je hrpa birokrata pod paskom raznih lobija, pa se sve svodi na to kako uništiti vanjsku konkurenciju da se uzme što veći kolač internog tržišta. Obično to završi s onim tko bolje plati... Dugo već razni stručnjaci i institucije upozoravaju da je zaostajanje Njemačke, a time i EUa za Amerikom i Azijom najveći problem, no to se stalno skriva pod tepih. Rješavaju se drugi problemi, makar i izmišljeni u stilu tražim ključeve tamo gdje je svjetlo, a ne gdje su pali...

Avatar NasaPosla
NasaPosla
09:43 17.08.2022.

Možda smo trebali odgoditi uvođenje eura na godinu dana,a sredinom 2023. smo mogli ponovo razmotriti situaciju.S obzirom na broj stanovnika,te na naš drvni potencijal,vjerujem da ćemo i u najcrnjem energetskom scenariju,pregrmiti zimu bez smrzavanja (uz grijanje na drva).Za milionske gradove po Europi nisam optimista.

UG
ugroženi
10:18 17.08.2022.

Nisu promišljali strateški kao mi. Mi smo odavno shvatili da je turizam nesigurna gospodarska grana i ekonomiju smo, unatoč njemu, najviše temeljili na proizvodnji, visokim tehnologijama i poslovima koji donose visoku dodanu vrijednost. Prvenstveno smo se htjeli dokazati kao narod visokih kreativnih potencijala a ne samo nacija koja novac stječe, makar bio i pristojan, mijenjanjem posteljine strancima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?