Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrhunska delikatesa

Kradu nam brend jer su naše vrgoračke jagode ipak najbolje

21.04.2016., Vrgorac - Iako se vec duze vremena na raznoraznim trznicama prodaju
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
25.04.2016.
u 18:15

Kako bi spriječili varanje kupaca, uzgajivači su preko udruge Vrgoračka jagoda naručili gajbe i ambalažu s logotipom i grbom Vrgorca

Vrgoračke jagode najbolje su na svijetu! Imaju intenzivan, pun okus, miris im je snažan i opojan, a boja savršeno crvena. Nije tamna, ni blijeda. Nije mat, već se svijetli. Ovako opisuju vrgorački uzgajivači jagoda svoj proizvod. U njihovoj dolini, kažu, zbog specifičnih mikroklimatskih uvjeta uspijevaju savršene jagode. Makedonske i španjolske jagode u usporedbi s vrgoračkima doimaju se poput plastičnih, ali trgovci čak i s takvim nekvalitetnim proizvodom varaju naivne kupce.

Inspekcija dolazi svako malo

– Berba vrgoračkih jagoda započela je prošle srijede, a prvi dan otkupa bio je u četvrtak. Unatoč tome, već 20 dana tržnice i trgovine preplavljene su jagodama sumnjive kvalitete, koje našima nisu ni sjena, a na njima piše „vrgoračke jagode“. Kradu nam brend i varaju kupce – žali se Drago Pervan iz Kokorića.

Vrgorčani su prve jagode zasadili prije 40 godina. Zaštitili su zemljopisno podrijetlo vrgoračke jagode, ali još se bore protiv krađe imena.

– Kako bismo spriječili varanje kupaca i neovlašteno korištenje našeg imena, preko udruge Vrgoračka jagoda naručujemo gajbe i ambalažu s našim logotipom i grbom grada Vrgorca. Nadali smo se da će to pomoći kupcima u prepoznavanju vrgoračke jagode, ali i nakupci koji ne otkupljuju vrgoračke jagode, koriste naše gajbe – žali se Tomislav Pervan, zvani Miće, predsjednik Mjesnog odbora Kokorića.

Uz poštivanje strogo određenih normi uzgoja i zaštite, Vrgorčani proizvode vrhunsku delikatesu.

– Nama inspekcije dolaze svako malo i kontroliraju uzgoj. Vode računa čime prskamo, koliko i u koje vrijeme. Tako i treba, ali zašto ne odu na tržnicu i kod nakupaca provjere jesu li te jagode predstavljene kao vrgoračke zaista kupljene od nekog OPG-a iz Vrgorca – pozivaju Drago i Tomislav Pervan.

Željko Pralija vrgorački je zet.

– Vlasnica OPG-a je moja supruga Ivana koja ih prodaje na splitskom pazaru, pomaže joj naša kći, a punac i punica su ovdje u Kokorićima i rade na oko 10.000 sadnica. Ja sam svima logistika – opisuje Pralija podjelu zadataka.

Uključene cijele obitelji

A da su zaista cijele obitelji uključene u proizvodnju, uvjerili smo se u Orahu. Pred kućom, za štandom s jagodama zatičemo Blagicu Rešetar. – Ja prodajem jagode, a trojica braće, Ivan, Goran i Ante, pomažu ocu Ivi i mami Gordani u polju. Posla ima puno i raditi moraju svi – kaže nam Blagica.

Posjetili smo i otkupnu stanicu Afrofructusa u Podprologu, najvećeg otkupljivača vrgoračkih jagoda.

– Cijena otkupa prvih vrgoračkih jagoda je 17 kuna po kilogramu pa bi kupac koji u dućanu plati jagode 10 kuna mogao i sam znati da nisu vrgoračke. Ovo je prva cijena, padat će, ali mi želimo i na ovaj način potaknuti i podržati proizvođače i njihovu udrugu – kaže nam Branko Rakić iz Agrofructusa.

Cijena je dobra, ali, primjerice, 2010. prve vrgoračke jagode otkupljivale su za 22 kune. Od tada je cijena repromaterijala skočila za 3 puta. Sve to, uz krađu brenda, dovelo je do toga da je broj uzgajivača vrgoračke jagode sa 160 pao na stotinjak. Država je na potezu. Treba uvesti red na tržištu.

Komentara 6

KD
Knez Drpimir
18:59 25.04.2016.

Znači niš nije dobro osim jagoda iz Vrgorca koje su kako piše u tekstu prvi put posadili tek prije 40 godina? Jako volim jagode i jedem ih kad god mogu, a Vrgoračke jagode nisu niš posebno. U svijetu se godišnje proizvede oko 250 milijuna tona jagoda i jedino kaj valja je baš ovih 2-3 tisuće tona iz Vrgorca :)

SU
suncesmokvemaslina
20:32 25.04.2016.

uspjet ćete i zaraditi samo ako osnujete stranku "Vrgoračke jagode"

Avatar maxist
maxist
21:00 25.04.2016.

dakle bedastoća samo tak........Izmislili su jagodu ? Pa još prije samo 20-ak godina nisu znali što je jagoda i odasvud ih je bilo samo "vrgoračke" ne ! Glupost poput slovenskog svojatanja kulena ili vina !? SVE su jagode jeftinije od njihovih a bogami i bolje vrste (jer "vrgoračka" nije sorta ) . tako da je ovo samo za dizanje tlaka niskotlakašima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije