Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kosor: Opstat će sve općine, gradovi i županije

Jadranka Kosor je kazala kako su sve političke opcije za promjene, ali kada se treba učiniti potrebne mjere, svi joj govore: "Može, ali ovo mi ne diraj".
07. prosinca 2009. u 11:54 82 komentara 9 prikaza
kosor
Foto: VL

Na sljedeće parlamentarne izbore Hrvatska će izaći po novom teritorijalnom ustroju, nakon “ukidanja” općina i gradova koji se ne mogu financirati bez pomoći države. Kazao je to danas nakon okruglog stola o temi lokalne samouprave ministar uprave Davorin Mlakar.

Premijerka Jadranka Kosor najavila je “široku javnu raspravu prije bilo kakve odluke” te istaknula kako političke stranke o toj temi imaju uglavnom isto mišljenje: “OK, može, ali ovo meni ne diraj”.

Predstavnici lokalnih vlasti istaknuli su svoju borbu za europske standarde, kada je riječ o financiranju, odnosno da 30 posto prihoda ide njima, a 70 posto državi, dok je trenutačni omjer 10:90 u korist države.

Na okruglom stolu prezentirana je analiza tvrtke Micro grupa na uzorku Splitsko-dalmatinske županije. Od 55 gradova i općina, mnogi su “u crvenom”. Prema financijskom kriteriju, najuspješniji su gradovi Supetar i Hvar, dok je Split na samoj granici “zelenoga”, a najneuspješniji Komiža i Vrlika. Među općinama, najbolji su Dugopolje i Bol, a najlošiji Prgomet i Lećevica. U kojem je svojstvu tvrtka Micro prezentirala, nije poznato. Ministar uprave kazao je da su još uvijek u pregovorima te da je privatna tvrtka svoje podatke dala – besplatno.

Analiza županija, gradova i općina bit će završena do kraja iduće godine. Zanimljivo, danas se nije govorilo o tome koliko općina i gradova potkraj godine očekuje pomoć države za male komunalne akcije, ali i za plaće.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • mr_brown:

    ova je luda

  • snovakor:

    Još jedan dokaz više kako visoko je korupcija razgranala svoje grane !!! Jadranka je mislila, da ona to može riješiti...može ako odstupi HDZ i da na upravljanje HR nekome drugome...a ne toj korupcijskoj stranci i strankama koje pomažu u tome.

  • cs5.0:

    ukidanje zupanija i opceina samo bi jos pojacalo centarlizaciju hrvatske i ide u korist bagre iz zagrebackog holdinga i njihovih sefova u sdpeu