Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijerka Kosor zaustavila novinarske upite:

Kosor: Nemojte trošiti moje vrijeme na tračeve i pitanja o Sanaderu

Predaja vlasti
Patrik Macek/Pixsell
16.12.2009.
u 19:17

Teorija da se Sanader vraća u Sabor, što može od sredine siječnja, radi zaštite od istrage klimava je jer se zastupnicima ukida imunitet kad to traži DORH.

– Nemojte trošiti moje vrijeme na tračeve. Vladu čekaju razgovori sa sindikatima, problem s božićnicama, teška situacija u gospodarstvu... To su izazovi i problemi koje moramo rješavati.

Sve ostalo su špekulacije i čak mi se čini pomalo ponižavajuće ponavljati da je potpora u stranci velika – riječi su kojima je danas premijerka Jadranka Kosor zaustavila poplavu pitanja kojima su novinari tražili da komentira navode da je Ivo Sanader primio proviziju od Hypo banke, navodne Sanaderove planove da se kroz Sabor vrati u politiku i ideje da bi ona trebala ojačati svoju poziciju u HDZ-u na prijevremenim stranačkim izborima.

Tajni plan
Sanaderu, naime, sredinom siječnja 2010. istječe šestomjesečni rok u kojemu nije smio aktivirati mandat u Saboru nakon što je odstupio s mjesta premijera. Nakon toga, može se vratiti u saborske klupe kad poželi, samo o svojoj namjeri mora obavijesti predsjednika Sabora. Teorija da je upravo to Sanaderov tajni plan danas se razvijala po političkim kuloarima iako u Klubu zastupnika HDZ-a o tome ne znaju ništa.

Jedna od teza bila je da bi se Sanader vratio u Sabor kako bi se zastupničkim imunitetom zaštitio od istraga. No, to nije realno jer Sabor ukida imunitet zastupnicima kad to zatraži DORH. Druga je interpretacija “tajnih planova” da bi Sanader kroz Sabor poveo udar na šeficu HDZ-a i premijerku Jadranku Kosor. Ako bi Sabor morao glasovati o skidanju imuniteta Sanaderu, gotovo je sigurno da bi se Klub zastupnika podijelio, kažu među HDZ-ovim koalicijskim partnerima.

Adut u rukavu
No, dodaju, premijerka ima ključni adut u rukavu, a to je mogućnost da podnošenjem ostavke dovede do raspada koalicije, pada Vlade i raspisivanja izvanrednih izbora, na kojima HDZ ne bi mogao ponoviti uspjeh.

Sanaderu bliski krugovi u HDZ-u kažu da on jest ostavio otvorenu mogućnost da se vrati u politiku, ali da nema logike u tome da netko ode s čela Vlade da bi se vratio u Sabor. Darko Milinović kaže da za Sanaderov plan ne zna, ali podsjeća da je Sanader prije pet mjeseci rekao da neće aktivirati mandat.

Ključne riječi

Komentara 58

Avatar ljutatrava
ljutatrava
20:21 16.12.2009.

ostavku, neka da ostavku-hdz ne može pobijediti na novim izborima što znači da imamo šansu kazniti sve koji su nas doveli u ovakvu situaciju--a i gdje su novci.

MO
modrulj
20:36 16.12.2009.

Ako Kosor sprijeci njegov povratak u Sabor (i s tim imunitet) i nastavi sa potporom istraga imat ce moje vjecno postovanje

MA
max221
19:37 16.12.2009.

Želimo za božić kriminalca Ivu u zatvoru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije