Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kosor: Nemojte trošiti moje vrijeme na tračeve i pitanja o Sanaderu

Teorija da se Sanader vraća u Sabor, što može od sredine siječnja, radi zaštite od istrage klimava je jer se zastupnicima ukida imunitet kad to traži DORH.
16. prosinca 2009. u 19:17 58 komentara 3 prikaza
Predaja vlasti
Foto: Patrik Macek/Pixsell

– Nemojte trošiti moje vrijeme na tračeve. Vladu čekaju razgovori sa sindikatima, problem s božićnicama, teška situacija u gospodarstvu... To su izazovi i problemi koje moramo rješavati.

Sve ostalo su špekulacije i čak mi se čini pomalo ponižavajuće ponavljati da je potpora u stranci velika – riječi su kojima je danas premijerka Jadranka Kosor zaustavila poplavu pitanja kojima su novinari tražili da komentira navode da je Ivo Sanader primio proviziju od Hypo banke, navodne Sanaderove planove da se kroz Sabor vrati u politiku i ideje da bi ona trebala ojačati svoju poziciju u HDZ-u na prijevremenim stranačkim izborima.

Tajni plan
Sanaderu, naime, sredinom siječnja 2010. istječe šestomjesečni rok u kojemu nije smio aktivirati mandat u Saboru nakon što je odstupio s mjesta premijera. Nakon toga, može se vratiti u saborske klupe kad poželi, samo o svojoj namjeri mora obavijesti predsjednika Sabora. Teorija da je upravo to Sanaderov tajni plan danas se razvijala po političkim kuloarima iako u Klubu zastupnika HDZ-a o tome ne znaju ništa.

Jedna od teza bila je da bi se Sanader vratio u Sabor kako bi se zastupničkim imunitetom zaštitio od istraga. No, to nije realno jer Sabor ukida imunitet zastupnicima kad to zatraži DORH. Druga je interpretacija “tajnih planova” da bi Sanader kroz Sabor poveo udar na šeficu HDZ-a i premijerku Jadranku Kosor. Ako bi Sabor morao glasovati o skidanju imuniteta Sanaderu, gotovo je sigurno da bi se Klub zastupnika podijelio, kažu među HDZ-ovim koalicijskim partnerima.

Adut u rukavu
No, dodaju, premijerka ima ključni adut u rukavu, a to je mogućnost da podnošenjem ostavke dovede do raspada koalicije, pada Vlade i raspisivanja izvanrednih izbora, na kojima HDZ ne bi mogao ponoviti uspjeh.

Sanaderu bliski krugovi u HDZ-u kažu da on jest ostavio otvorenu mogućnost da se vrati u politiku, ali da nema logike u tome da netko ode s čela Vlade da bi se vratio u Sabor. Darko Milinović kaže da za Sanaderov plan ne zna, ali podsjeća da je Sanader prije pet mjeseci rekao da neće aktivirati mandat.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar ljutatrava
  ljutatrava:

  ostavku, neka da ostavku-hdz ne može pobijediti na novim izborima što znači da imamo šansu kazniti sve koji su nas doveli u ovakvu situaciju--a i gdje su novci.

 • modrulj:

  Ako Kosor sprijeci njegov povratak u Sabor (i s tim imunitet) i nastavi sa potporom istraga imat ce moje vjecno postovanje

 • max221:

  Želimo za božić kriminalca Ivu u zatvoru