Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA SE ŠIRI IZ KINE

Koronavirus sije smrt, izvor zaraze je divlja životinja s tržnice

Transport pacijenta koji je zaražen novim korona virusom
Foto: DARLEY SHEN/REUTERS/PIXSELL
1/2
23.01.2020.
u 06:45

Otkazana je tradicionalna molitva za Kinesku novu godinu, događaj koji je inače okupljao 700.000 ljudi. Otkazane su i turističke ture izvan grada

Koronavirus dosad je ubio devet ljudi, a kineske vlasti traže da se iz grada Wuhana, epicentra zaraze, ne izlazi. Uže područje grada broji između osam i devet milijuna ljudi, a izdana je uputa da se izbjegavaju gužve i smanje okupljanja koliko god je to moguće.

Sada se virus proširio i na druge kineske pokrajine, njih čak 13, a pojava je zabilježena i u Sjedinjenim Državama, Tajlandu, Tajvanu, Japanu te Južnoj Koreji. S jučerašnjim danom zabilježeno je 440 potvrđenih slučajeva, no utvrđeno je i izvorište zaraze, tržnica s morskim plodovima gdje su se odvijala i nedopuštena trgovanja divljim životinjama.

Groznica i kašalj

Prema riječima Gaou Fua, ravnatelja Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i člana Kineske akademije znanosti, nakon što se virus na toj tržnici pojavio, mutirao je i dobio sposobnost prijenosa s čovjeka na čovjeka.

– Prema poznatim podacima, izvor virusa je divlja životinja prodana na tržnici s morskim plodovima. Virus postupno mutira – kazao je Gao. Ruta virusa do tržnice još nije do kraja utvrđena pa tako nije do kraja jasno ni na koji je način, odnosno preko koje životinje on tamo dospio. Dokazano je da su svi pacijenti koji su prenijeli virus izvan kineskih granica putovali u Wuhan ili su bili u kontaktu s nekim tko je bio u Wuhanu.

– Jednostavno, nemojte ići u Wuhan. A oni koji već jesu tamo, molimo vas da ne napuštate grad – rekao je kineski doministar zdravstva Li Bin u jednom od prvih javnih obraćanja nakon što je počelo širenje novog koronavirusa. Kineske su vlasti priznale i da su u ''najkritičnijem stadiju'' prevencije i kontrole izboja novog virusa.

Opasnost raste jer će milijuni Kineza otputovati ili su već na putu – ovog je vikenda, naime, Kineska nova godina. Podsjetimo, novi koronavirus pripada istoj obitelji virusa koji je izazvao teški akutni respiratorni sindrom, odnosno Severe Acute Respiratory Syndrome poznatiji kao SARS. Ta je bolest usmrtila 800 ljudi u pandemiji u razdoblju između 2002. i 2003., a također je potekla iz Kine.

Gotovo paradoksalno, svoje je granice prema Kini zatvorila i Sjeverna Koreja. Tajvan traži od svojih državljana da ne idu u Kinu, dok je hongkonška zrakoplovna kompanija Cathay Pacific odobrila svojem osoblju nošenje zaštitnih maski. Najveći dio stranih turista u Sjevernu Koreju dolazi upravo iz Kine, a njihov se broj prošle godine povećao zbog poboljšanja odnosa između dviju susjednih zemalja.

Dakle, od jučer je Sjeverna Koreja privremeno zatvorila granicu svim stranim turistima kao mjeru opreza zbog koronavirusa, objavila je u priopćenju turistička agencija Young Pioneer Tours sa sjedištem u Kini, koja se specijalizirala za putovanja u Sjevernu Koreju. U drugoj agenciji Koryo Tours navode da su informirani “o predviđenim mjerama”, pojašnjavajući da u srijedu čekaju nove informacije.

To nije prvi put da Sjeverna Koreja zatvara granice turistima zbog straha od epidemije. U listopadu 2014. učinila je isto zbog virusa ebole iako nijedan slučaj nije bio zabilježen u Aziji. Ovaj put, međutim, Kim Jong-unovi službenici vjerojatno su u pravu.

– Iako način prijenosa virusa još nije u potpunosti jasan, postoji mogućnost mutacije virusa i rizik širenja epidemije – rekao je Li Bin. Uglavnom, najefikasniji načini prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka su kašalj i kihanje. Novi virus označen kao 2019-nCoV sličan je, dakle, koronavirusu koji je prouzročio SARS, a simptomi su mu respiratorne tegobe, groznica, kašalj, teško disanje te kratak dah.

Jasno, nakon potvrde prvog slučaja u Sjedinjenim Državama oglasio se i Donald Trump, koji je istaknuo da je tamo situacija u cijelosti pod kontrolom, ali i naglasio da vjeruje informacijama koje objavljuju kineske vlasti. A one su navele da je do sada poznato kako je u dodir s virusom stupilo 2197 osoba. Nije, međutim, otkriven ‘superširitelj’ odnosno osoba koja je prenijela virus na više od deset ljudi.

Otvaraju se karantene

Koliko je virus opasan, govori i činjenica da je zaraženo svih 15 medicinskih radnika koji su došli u dodir s njime. Uočit ćete kako Wuhan za kineske prilike nije velik grad, odnosno ne može se uspoređivati sa Šangajem ili Pekingom. Ipak, tek je nešto manji od Londona, a jako je dobro povezan s ostatkom svijeta. Kroz zračnu luku u tom gradu svake godine prođu deseci milijuna putnika. Očito je to i razlog što se virus proširio ne samo izvan kineskih granica, već i na druge kontinente.

Bit će tu i gospodarske štete, jer gotovo polovica od 500 najvećih svjetskih kompanija ovdje je u nešto uložila novac. Svjetska zdravstvena organizacija sastala se jučer kako bi odredila je li širenje virusa takve snage da je potrebno proglasiti ga globalnom zdravstvenom opasnošću. U samom je Wuhanu stanje očekivano, dakle turobno.

Otkazana je tradicionalna molitva za Kinesku novu godinu, događaj koji je inače okupljao 700.000 ljudi. Otkazane su i turističke ture izvan grada. Zhou Xianwang, gradonačelnik Wuhana, apelira da se iz grada ne odlazi te da ga turisti zaobilaze.

– Ne dolazite ako baš ne morate, rekao je za državnu televiziju CCTV. U gradu su postavljene točke za zdravstvenu kontrolu. Gradskim je vlastima odobrena visoka klasifikacija opasnosti virusa, što im omogućuje stvaranje karantena i zatvaranje pogođenih područja.

Iako u ovom trenutku nije poznato točno s koje se životinje proširio smrtonosni virus, znanstvenici s Pekinškog sveučilišta vjeruju da je 2019-nCoV sastavljen od korona virusa koji utječe na šišmire i drugog korona virusa nepoznatog podrijekla. 

Kad je tim znanstvenika analizirao sojeve virusa životinjskog podrijekla, pokazalo se kako su zmije podložne najbližoj verziji korona virusa. Smatra se kako su upravo zmije omogućile korona virusu da ojača i replicira se. 

Zmije se prodaju na tržnici morskih plodova u Huananu i vjerojatno su upravo one poslužile kao 'odskočna daska' virusu, prenosi Daily Mail. 

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar marengoo
marengoo
10:53 23.01.2020.

Jedu sve živo što mrda i pravo je čudo kako do ovoga ranije nije došlo

Avatar pendreck
pendreck
09:34 23.01.2020.

Mislim da je samo pitanje vremena kad će neka pandemija pobiti veći dio čovječanstva. Kao svojedobno kuga, Španjolska gripa itd...na žalost. A nije ni cudo. Pri masivnim uzgon životinja jedino penicilin sprječava masovno prijevremenu smrt životinja, nastaju multirezistentne bakterije...samo pitanje vremena kad će nam se to odbiti od glavu..

5S
505.scrtom
09:05 23.01.2020.

Mislim da se puno pretjeruje, sve dok ne vidim zombije po cesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije