Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija:

Još morate poraditi na građanskom odgoju

Blaženka Divjak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
17.10.2018.
u 00:30

U sklopu reforme strukovnog obrazovanja iz Bruxellesa podcrtavaju kako je uvođenje dualnog obrazovanja u pilot-projektu te uspostava 25 regionalnih centara kompetentnosti vrijednih milijardu kuna dobar reformski smjer

Europska komisija, iako u svome izvješću pregleda obrazovanja i osposobljavanja “Školu za život”, koja je u eksperimentalnoj primjeni u 74 škole, zamjenjuje s kurikularnom reformom, hvali hrvatske napore u izmjeni obrazovnog sustava.

Štoviše, pohvale, koje su na neskriveno zadovoljstvo ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i više nego dobrodošle, ne odnose se samo na eksperimentalnu fazu reforme, već i na činjenicu da je u pete i šeste razrede osnovnih škola uvedena obvezna informatika, ali i da je Hrvatska, stoji u izvješću, ostvarila značajan napredak u ostvarivanju jednakih prilika u dostupnosti visokog obrazovanja za studente slabijeg imovinskog stanja osiguravajući im dvostruko veći broja stipendija.

– Prethodna izvješća Europske komisije nisu bila ni približno tako povoljna i zato sam zaista zadovoljna nakon ovog pozitivnog pregleda triju reformskih procesa. Posebno mi je drago vidjeti da je Komisija pohvalila korištenje EU fondova u reformskim procesima. Važno je jednakim tempom nastaviti uvođenje potrebnih promjena i dok god je ovaj tim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, učinit ćemo sve što je u našoj moći da konačno u školama i fakultetima zaživi obrazovanje koje će mladim ljudima osigurati prilike za ostvarivanje ambicija i snova u Hrvatskoj – poručila je ministrica Divjak.

Europska komisija istaknula je ujedno i važnost zakonskih izmjena u strukovnom obrazovanju koje su, kažu, otvorile mogućnost reformi strukovnog obrazovanja “koje je dugi niz godina u Hrvatskoj suočeno s problemima kvalitete i povezanosti s tržištem rada“. U sklopu reforme strukovnog obrazovanja iz Bruxellesa podcrtavaju kako je uvođenje dualnog obrazovanja u pilot-projektu te uspostava 25 regionalnih centara kompetentnosti vrijednih milijardu kuna dobar reformski smjer.

– Iako razloga za optimizam ima, u političkom prostoru i određenim interesnim skupinama još ima puno kočničara reformi kojima nije u fokusu opći interes već zaustavljanje progresa i ostvarivanje osobnih probitka – kaže Divjak. Komisija je Hrvatskoj dala i preporuke oko povećanja opsega građanskog odgoja te istaknula da moramo snažnije raditi na promociji cjeloživotnog obrazovanja i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Komentara 12

SD
sdpesticid
04:18 17.10.2018.

kada će se uvesti predmet ''sorosev naputak'' ?

DU
Deleted user
06:42 17.10.2018.

gdjo divjak bolje je uvesti seljacki odgoj jer sve sto ne valja u selo je dolazilo iz grada. .. .jadni li smo mi hrvati kad nas hvale tudjinci . .a hvale nas jer radimo za njihove interese ...skola za zivott ...koja ispraznica ....skola za rad je prava skola a ovo sve u hrvtskoj je laprdasenje za nerad ...

LA
larala
07:09 17.10.2018.

jeste li pokazali što klinci uce iz informatike? sigurno niste, jer da jeste cijela eu bi va se smijala. a, da i ne govorimo o tome kako ste uveli informatiku, napravili knjigu i radnu koje jedna s drugom nemaju vezu.. od djece ocekujete da znaju windowsw 10 i office 365 a, da pritom niste ni pitali imaju li klinci te programe doma i imaju li uopce komp. a, niste izostavili ni bubanja o bitovima i bajtovima, romu i ramu...itd...necem što vecini nikad nece trebati.....i, još bi im uvalili građanski odgoj tj. dodatno opterecenje za ispiranje mozgova...e, draga ministrice, necete...osobno nemam namjeru svoje dijete uciti lažima i prljavim politickim igricama, nemam namjeru dopustiti vam da mi od djeteta napravite kretena jer se vama tako hoce. a, građanski odgoj ako je toliko dobar, uvedite skupa s informatikom kao obavezne predmete za vas u vladi i saboru, cisto da vidite do kud vode vaše nebuloze i kakve gluposti tovarite djeci na leđa. za pocetak pretvorite dekadski broj 564 u binarni i odgovorite što znaci žaruljica i gdje cete ju pronaci .....jer to su pitanja iz radne na koja ako moraju znato odgovoriti djeca, morate i vi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije