Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Još morate poraditi na građanskom odgoju

U sklopu reforme strukovnog obrazovanja iz Bruxellesa podcrtavaju kako je uvođenje dualnog obrazovanja u pilot-projektu te uspostava 25 regionalnih centara kompetentnosti vrijednih milijardu kuna dobar reformski smjer
17. listopada 2018. u 00:30 12 komentara 595 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Europska komisija, iako u svome izvješću pregleda obrazovanja i osposobljavanja “Školu za život”, koja je u eksperimentalnoj primjeni u 74 škole, zamjenjuje s kurikularnom reformom, hvali hrvatske napore u izmjeni obrazovnog sustava.

Blaž na izbor učenicima Vjeronauk je izborni predmet bez obzira na pisma svih biskupa

Štoviše, pohvale, koje su na neskriveno zadovoljstvo ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i više nego dobrodošle, ne odnose se samo na eksperimentalnu fazu reforme, već i na činjenicu da je u pete i šeste razrede osnovnih škola uvedena obvezna informatika, ali i da je Hrvatska, stoji u izvješću, ostvarila značajan napredak u ostvarivanju jednakih prilika u dostupnosti visokog obrazovanja za studente slabijeg imovinskog stanja osiguravajući im dvostruko veći broja stipendija.

– Prethodna izvješća Europske komisije nisu bila ni približno tako povoljna i zato sam zaista zadovoljna nakon ovog pozitivnog pregleda triju reformskih procesa. Posebno mi je drago vidjeti da je Komisija pohvalila korištenje EU fondova u reformskim procesima. Važno je jednakim tempom nastaviti uvođenje potrebnih promjena i dok god je ovaj tim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, učinit ćemo sve što je u našoj moći da konačno u školama i fakultetima zaživi obrazovanje koje će mladim ljudima osigurati prilike za ostvarivanje ambicija i snova u Hrvatskoj – poručila je ministrica Divjak.

Blaženka Divjak 'Bitni su učenici' Ministrica Divjak poslala poruku profesorima koji su ostali bez satnice u strukovnim školama

Europska komisija istaknula je ujedno i važnost zakonskih izmjena u strukovnom obrazovanju koje su, kažu, otvorile mogućnost reformi strukovnog obrazovanja “koje je dugi niz godina u Hrvatskoj suočeno s problemima kvalitete i povezanosti s tržištem rada“. U sklopu reforme strukovnog obrazovanja iz Bruxellesa podcrtavaju kako je uvođenje dualnog obrazovanja u pilot-projektu te uspostava 25 regionalnih centara kompetentnosti vrijednih milijardu kuna dobar reformski smjer.

– Iako razloga za optimizam ima, u političkom prostoru i određenim interesnim skupinama još ima puno kočničara reformi kojima nije u fokusu opći interes već zaustavljanje progresa i ostvarivanje osobnih probitka – kaže Divjak. Komisija je Hrvatskoj dala i preporuke oko povećanja opsega građanskog odgoja te istaknula da moramo snažnije raditi na promociji cjeloživotnog obrazovanja i predškolskog odgoja i obrazovanja.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • sdpesticid:

    kada će se uvesti predmet ''sorosev naputak'' ?

  • Deleted user:

    gdjo divjak bolje je uvesti seljacki odgoj jer sve sto ne valja u selo je dolazilo iz grada. .. .jadni li smo mi hrvati kad nas hvale tudjinci . .a hvale nas jer radimo za njihove interese ...skola za zivot ... prikaži još!t ...koja ispraznica ....skola za rad je prava skola a ovo sve u hrvtskoj je laprdasenje za nerad ...

  • larala:

    jeste li pokazali što klinci uce iz informatike? sigurno niste, jer da jeste cijela eu bi va se smijala. a, da i ne govorimo o tome kako ste uveli informatiku, napravili knjigu i radnu koje jedna s drugom nemaju vezu. ... prikaži još!. od djece ocekujete da znaju windowsw 10 i office 365 a, da pritom niste ni pitali imaju li klinci te programe doma i imaju li uopce komp. a, niste izostavili ni bubanja o bitovima i bajtovima, romu i ramu...itd...necem što vecini nikad nece trebati.....i, još bi im uvalili građanski odgoj tj. dodatno opterecenje za ispiranje mozgova...e, draga ministrice, necete...osobno nemam namjeru svoje dijete uciti lažima i prljavim politickim igricama, nemam namjeru dopustiti vam da mi od djeteta napravite kretena jer se vama tako hoce. a, građanski odgoj ako je toliko dobar, uvedite skupa s informatikom kao obavezne predmete za vas u vladi i saboru, cisto da vidite do kud vode vaše nebuloze i kakve gluposti tovarite djeci na leđa. za pocetak pretvorite dekadski broj 564 u binarni i odgovorite što znaci žaruljica i gdje cete ju pronaci .....jer to su pitanja iz radne na koja ako moraju znato odgovoriti djeca, morate i vi.