Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU u obzoru

Jadranka Kosor: Tražim svoj prvi pravi premijerski mandat

'23.11.2011., Krk - Premijerka RH i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u sklopu kampanje za parlamentarne izbore posjetila je 8. izbornu jedinicu. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
Foto: 'Antonio Bronic/PIXSELL'
1/9
26.11.2011.
u 13:00

Kad bi koalicija i pobijedila, ta bi vlast trajala vrlo kratko zbog sraza golemih taština - kaže Kosor.

HDZ-u mnogi sada mogu biti depresivni i malodušni, ali to sigurno nije i predsjednica stranke Jadranka Kosor. Kratka kampanja za parlamentarne izbore 2011. već je pri kraju, a ona, bez vidnih tragova umora, nastupa i po pet, šest puta na dan, a kabinet u Banskim dvorima zamijenila je izbornim stožerom smještenim u autobusu. U svakom od tih istupa moli, tjera, vabi svoje članove i birače da izađu na izbore i ne glasaju za Kukuriku koaliciju. Smatra da bi to bila velika pogreška koja bi unazadila Hrvatsku. Osim toga, kaže, nije odradila ni jedan "normalni" mandat. I ne postoji nitko tko je može (raz)uvjeriti da nakon 4. prosinca neće biti u poziciji ipak obaviti takav svoj naum.

:: S obzirom na to da sam vidio vaš tempo kampanje, pitam se odakle vam tolika energija; da parafraziram člana vrha stranke Darka Milinovića: Na čemu ste vi?

Riječ je o visokoj motiviranosti. Nekako dobivam i dodatnu snagu kada dođem među ljude. Nešto se dogodilo i među članovima HDZ-a jer zavladala je prava obiteljska atmosfera. Mora te podići kad tisuću puta čuješ i na mnogim mjestima od ljudi: "Izdržite, nemojte se predati."

Sjetite se, još u proljeće ove godine svi su govorili da nećemo uspjeti, od predsjednika RH, koji je izjavio da Vlada, ako se taj posao ne obavi do kraja lipnja, mora dati ostavku i da se moraju održati izvanredni izbori. A rekao je i da, ako uspijemo završiti pregovore, to neće biti neko osobito postignuće. Borba se protiv korupcije razmahala, a to, što god tko rekao, jest postignuće HDZ-a. Činjenica jest da HDZ najviše i trpi zbog toga, no vjerujem da će to dugoročno donijeti rezultate.

:: Vratimo se malo unatrag. Kad je pokrenuta istraga protiv HDZ-a, vidio sam kakva su lica u Predsjedništvu HDZ-a imali. Je li to bila prekretnica u kampanji?

Mislim čak da ne, to je bio jedan od najtežih trenutaka u mom političkom životu. Nikad me nije napustila odlučnost. Radila sam na tome da stranka očvrsne i da se ne ostvare nastojanja mnogih da HDZ ne samo izgubi izbore nego i da nestane s političke scene. Bez snažnog HDZ-a nema snažne i stabilne Hrvatske. I to bi neki morali razumjeti.

:: Je li bilo panike u tom trenutku u vrhu stranke?

Ne. Ne. Bili smo zgranuti medijskim mrcvarenjem HDZ-a. Glupim lažima onih koji su pisali o tome kakva je atmosfera bila u vrhu HDZ-a. U jednom su tjedniku napisali da sam ja hodala bosa po stranci u neko doba noći, naslonjena na zid, potpuno izgubljena. Hrpa glupih laži, a koje samo potvrđuju to nastojanje, medijsko i političko, da nas se iscrpi i potpuno smrvi.

:: Kakva bi nastala politička situacija da HDZ nestane? Pitam vas to zato što i neki teoretičari iz lijevog bloka tvrde da ne bi bilo dobro da HDZ propadne i da Kukuriku koalicija dobije dvije trećine mandata?

Kukuriku koalicija dvije godine ruši Vladu. U Saboru su postavili zahtjev za mojom smjenom točno na dan kada se u sabornicu vratio bivši predsjednik HDZ-a i zatražio aktiviranje mandata.

:: Koja je onda njihova taktika – ostati na vlasti osam, dvanaest godina bez konkurencije?

Dakle, uništavanje HDZ-a značilo bi uništavanje desnog centra. Iz Kukuriku koalicije najavljuju da bi pozvali MMF. Ne čini to Milanović jer ga je strah, nego Čačić. Odmah se javi predsjednik i kaže: "Da, da, njihov dolazak nije ništa strašno." I na samom je početku kampanje poručio za koga treba i ne treba glasovati. Rekao je da ne treba glasati za one koji se bave povijesnim temama. Od velikih se stranaka jedino HDZ bavi povijesnim temama.

:: Smatrate da vlast Kukuriku koalicije ne bi bila uspješna?

Ta bi vlast trajala vrlo kratko. I to zato što je riječ o srazu golemih taština. Mislim da tome pridonosi i priroda Vesne Pusić, koja već najavljuje kakva bi to bila vanjska politika kad bi joj ona bila na čelu, gdje bi se Hrvatska oštro postavila prema, primjerice, SAD-u. Taj je njezin stav izazvao dosta komešanja i u SDP-u. Nama je SAD partner, članica smo NATO-a i iznimno su nam pomogli u pregovorima da se riješi slovenska blokada te u nizu drugih pregovora.


>>Cijeli intervju pročitajte u tjedniku Obzor u subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Komentara 108

Avatar Rambo
Rambo
11:37 27.11.2011.

traži....čorav...iglu u plastu sijena...

OB
-obrisani-
13:14 26.11.2011.

evo.... ....ja tražim da mi predate svijet da mi budete robovi

TR
trias
17:38 26.11.2011.

Ovo je paradni primjer bolesne osobe lišene i trunka realnosti!Okružila se kriminalcima i nada se čudu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije