Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obuka spašavanja

Izvlačili unesrećene iz ruševina bivše tvornice Jugovinil

vjezba
29.04.2010.
u 19:25

Održana je obuka prve razine, a sudjelovalo je 29 vatrogasaca i djelatnika Državne intervencijske postrojbe.

U ruševinama nekadašnje tvornice Jugovinil u Kaštel Sućurcu održana je obuka urbanog traganja i spašavanja za vatrogasce i pripadnike zaštite i spašavanja, koja se od 2007. provodi u suradnji s Francuskom. Danas je četvrti put održana obuka prve razine, a sudjelovalo je 29 vatrogasaca i djelatnika Državne intervencijske postrojbe.

– Sve počinje potragom za žrtvama koje su zakopane u ruševinama. To rade ekipe sa psima, a u tome nam pomažu kamere te aparati za slušanje. Potom slijedi osiguranje mjesta i nakon toga pristupa se najvećem dijelu, odnosno spašavanju uz pomoć specijalnih metoda. Jedna ekipa mora imati najmanje 11 članova i oni u svakoj situaciji moraju biti u stanju pronaći zadovoljavajuće rješenje. Moraju biti u dobrom fizičkom i psihičkom stanju jer u većini slučajeva u ruševinama su mrtvi ljudi – kazao je Georges Deledda, vatrogasni časnik iz Francuske, koji vodi obuku.

– Cilj je unaprijediti teoretska i praktična znanja, razmijeniti iskustva i postići visoku razinu sposobnosti za spašavanje iz ruševina. Završetkom cjelokupne obuke, koja se održava u tri stupnja, stvaraju se uvjeti da Hrvatska ima vlastite snage koje se mogu upućivati kao pomoć drugim državama tijekom nesreća i katastrofa – kazao je Petar Škorić, pročelnik splitskog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Deledda kaže da postoji pet različitih metoda kojima se spašavaju unesrećeni, a koja će se od njih koristiti, ovisi o terenu na kojemu se radi. Jučer su se vatrogasci obučavali za tri.

– Metoda žičare koristi se kod spašavanja s visokih dijelova objekata i tu je vrlo važno da spasioci nisu klaustrofobični, da se ne boje visine i da nemaju vrtoglavice. Prošli smo i metodu klizanja, kojom se nosila kližu niz ljestve, kao i metodu otklona – kazao je Deledda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije