Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOVACIJA

Izumio umjetno debelo crijevo, ali ne može naći proizvođača

Mijo Maljković inovator (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/3
07.03.2012.
u 12:21

Mijo Maljković inovacijama se bavi četrdesetak godina, a među desetak izuma za koje je dobio devet priznanja na državnoj razini, posebno je zanimljiv uređaj koji otkriva krađu električne energije

– Kada je moj otac došao iz bolnice 2008. godine nakon operacije karcinoma i odstranjivanja debelog crijeva, uočio sam njegove tegobe zbog vrećice koju je nosio na vanjskom dijelu trbuha i to me potaknulo da pronađem rješenje kako bih mu olakšao život u novonastalim okolnostima – priča nam nezaposleni RTV mehaničar Mijo Maljković (56) iz Dervišage pokraj Požege i tvorac umjetnog debelog crijeva, inovacije za koju je dobio zlatnu medalju na Međunarodnoj izložbi inovacija INOVA u Zagrebu.

Uz potporu grada Požege, posredstvom Razvojne agencije Požeško-slavonske županije, povezao se s Tehnološko-razvojnim centrom osječkog sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera pa je inovacija dospjela u javnost na toj izložbi, no na tome je, nažalost, sve ostalo. Od tada je prošlo dosta vremena, no inovacija nije zaživjela i nitko nije pokazao zanimanje za njezinu proizvodnju i primjenu. Sâm Maljković nema nikakvih primanja već tri godine pa nije u mogućnosti zaštiti autorska prava, što bi stajalo oko pet tisuća kuna, a nema ni novca za izradu prototipa ovog crijeva.

– Umjetno debelo crijevo ugrađuje se u trbušnu šupljinu tako da se na bolesniku izvana ništa ne vidi i ne treba nositi vrećicu, a pražnjenje trbuha tj. obavljanje nužde obavlja se na uobičajeni način i to pomoću komprimiranog zraka – priča u nastavku Maljković dodajući da u svijetu postoji gotovo pet milijuna ljudi kojima je odstranjeno debelo crijevo, a u našoj zemlji petnaestak tisuća. Stoga je siguran da bi se proizvodnja umjetnog debelog crijeva, koje inače radi na mehaničkom principu, brzo isplatila, te bi omogućila lakši život bolesnima, ali i zapošljavanje velikog broja ljudi.

Maljković se inovacijama bavi četrdesetak godina, a među desetak izuma za koje je dobio devet priznanja na državnoj razini, posebno je zanimljiv uređaj koji otkriva krađu električne energije tj. priključenje nelegalnog korisnika prije električnog brojila. – Uređaj se treba priključiti na električnu mrežu kod tavanskog osigurača i pokazat će kada je netko priključen na niskonaponsku mrežu prije brojila, a reagira čak i kada se u trenutku priključenja ne koristi struja – kaže nadalje Maljković. Izum je ponudio HEP-u, no dobio je obrazloženje da oni već koriste takve uređaje, no on smatra da to ne stoji, pa prema tome HEP ne zanima lovac na kradljivce struje.

– Sada radim na poboljšanju tog uređaja kako bi on točno mogao utvrditi udaljenost ilegalnog priključka od mjesta kontrole – zaključio je Maljković izrazivši nadu da će se izum  kad-tad naći u širokoj primjeni. Smatrajući ove inovacije isplativima u kratkom vremenskom roku, Mijo Maljković u više navrata obraćao se predsjednicima naše države i vlade te nadležnim ministarstvima kako bi se potaknula njihova proizvodnja i uporaba jer bi se tako mogle postići ogromne uštede, brojnim bolesnicima olakšati svakodnevni život i otvoriti mnogo novih radnih mjesta.

– Dobio sam mnogo odgovora od nadležnih nakon upućenih pisama, no to se sve odugovlači, jedni te dopise prosljeđuju drugima, pa se godinama ništa ne mijenja i ne pristupa se realizaciji – kaže na kraju Maljković koji razmišlja da svoje inovacije ponudi izvan granica Hrvatske nadajući se da će tako lakše doći u primjenu.

Komentara 6

VI
Vito
08:41 08.03.2012.

Izumio umjetno debelo crijevo, ali ne može naći proizvođača Kad smo prodali \"Pliva\" istraživački labolatorij... Sad će taj izum otići izvan granica Hrvatske pa će naši bolesnici to skupo plaćati... Najgore od svega je to što se u daljnje istraživanjenje i razvoj proizvodnje, možda, ne žele uključiti znanstvenici i akademici, dr.mr. žblj... nekoliko državnih instituta u Hrvatskoj pa tako pomoći svima... No, to nije proizvod njihvog \"mozga\" pa gane žele nti prihvatiti... Ili se ovaj izumitelj nije sjetio pitati državne, skupo plaćene, institute u Zagrebu i Splitu? Ako nije, onda ih treba pitati pa će moje razmišljanje biti ili osporeno, ili potvrđeno... Nadam se da će biti osporeno...

LU
luksa
13:27 07.03.2012.

To je izum baš u pravo vrijeme! Hrvatska bi ga trebala odkupiti i besplatno pokloniti svakom EU funkcionaru jedan metar umjetnog debelog crijeva. Istrošila su im se od Pusićke, Josipovića i ostalih.......

MO
modovisisajteMaraschino
14:51 07.03.2012.

mislim... sjediti doma, kukati novinarima i cekati da nekome u Zagrebu padne na um da investira u njegov izum.... ako je izum pravi i ako stvarno nesto vrijedi, trebao bi ici po vani i sigurno bi nasao investitora i dobro zaradio... ali najlakse po nasem sistemu... sjedit i kukat....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije