Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijeg iz Holdinga

Ivo Čović čeka izbore i bijeg u ministarsku fotelju

Milan Bandić i Ivo Čović
Marko Lukunić/Večernji list
23.05.2011.
u 09:00

Najozbiljniji kandidat za novog šefa Holdinga je Ivo Jelušić. Ne misli micati Čovića, ali kaže da bi bez problema mogao voditi gradsku megatvrtku

Ivo Čović jedva čeka parlamentarne izbore, nadajući se da će nakon pobjede SDP-a i partnera napustiti čelno mjesto posrnulog Zagrebačkog holdinga i zasjesti u ministarsku fotelju. Nekoliko osoba iz vrha SDP-a potvrdilo nam je da će nova Vlada oformiti ministarstvo energetike i da je Ivo Čović vrlo ozbiljan kandidat jer bi prema koalicijskom dogovoru taj resor dobila najjača stranka – SDP.

Milanović mu vraća dug

– Bilo je o tome govora i ne treba nikoga začuditi ako se to dogodi. Čović je po tom pitanju iznimno stručan. U prilog mu ide i činjenica da bi ministarstvo energetike kontroliralo i HEP, tvrtku koju Čović najbolje poznaje jer je dugo godina bio u njezinoj upravi, a u Vladi Ivice Račana bio je i predsjednik uprave – rekao nam je sugovornik iz vrha SDP-a.

Potvrdu da je Čović najizgledniji SDP-ov kandidat za ministra energetike dobili smo i od još jednog esdepeovca koji radi u središnjici stranke na Iblerovu trgu. Smatra da je Čović to zaslužio jer je za šefa stranke Zorana Milanovića odradio dobar posao nakon što je Slobodana Ljubičića naslijedio na mjestu predsjednika uprave Holdinga i bio je protuteža tada iznimno moćnom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Otkad je Čović na čelu Holdinga, ta je tvrtka prestala biti tvornica afera, ali poslovni su rezultati najblaže rečeno vrlo mršavi.

– Istina, Holding je u velikom minusu, ali taj je minus nastao prije. U vrijeme kada su tom tvrtkom upravljali Slobodan Ljubičić i Milan Bandić. Čović je ipak uspio smanjiti broj zaposlenika, a na minimum je srezao i troškove poslovanja s kooperantima koji su prije njega bili enormni – govori esdepeovac koji inače nije uvijek sklon Ivi Čoviću.

Poslijeizbornu kombinatoriku, kao i mogućnost da preuzme ministarstvo energetike, Čović nije želio komentirati. No njegovi bliski suradnici kažu da bi Čović najvjerojatnije prihvatio ponudu da postane ministar energetike. Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić potvrdila nam je da će energetika biti važan resor njihove vlade za pokretanje gospodarstva. No tvrdi da se o nijednom imenu za potencijalnog ministra nije ni razmišljalo, a kamoli govorilo, pa tako ni o Ivi Čoviću.

– Tko to priča? Poručujem onima koji to pričaju da se prime posla. Nitko ne razmišlja o imenima, već se bavimo projektima i programima te tražimo najbolje načine za pokretanje gospodarstva. Sigurno je da resor energetike može pokrenuti posrnulo gospodarstvo i da nam je to iznimno bitno. No, ponavljam, mi s partnerima nismo još uopće sjeli i razgovarali o imenima, ni u izvršnoj niti u zakonodavnoj vlasti – tvrdi Opačić.

Prioritet su izbori

Ako Čović doista ode iz Zagrebačkog holdinga, na mjestu predsjednika uprave mogao bi ga zamijeniti Ivo Jelušić, bivši dogradonačelnik Zagreba.

– To je samo jedna od mnogih špekulacija. Nemam aspiraciju micati Čovića. Ali ako me pitate mogu li voditi Zagrebački holding, odgovor je – naravno! Mogao bih voditi i veći sustav jer imam dovoljno iskustva – rekao je Jelušić. Pobjeda na izborima, dodao je, ipak je prioritet.

Komentara 10

OB
-obrisani-
13:51 23.05.2011.

kako se dijele fotelje a možda je ovo i HDZ-ova propaganda ?

CH
chemica
14:57 23.05.2011.

Nije bio u stanju spasiti Holding pa ga se na ovakav način još misli nagraditi? Vladavina podobnih na štetu sposobnih nas je dovela tu gdje jesmo. Sjašit će \"kurta\" da nas uzjaši \"murta\". Istina, \"murta\" će malo manje krasti, ali ne treba sumnjati da će se i nadalje dešavati sulude situacije da nam ministarstvo prometa vodi agronom ili ministarstvo turizma nekakav pravnik iz HSS-a. Tako će nam, nakon izbora, Ministarstvo energetike voditi lik koji je dokazano nesposoban.

DE
detour
13:23 23.05.2011.

a da se za sefa zg holdinga raspise javni natjecaj pa tamo sjedne NAJKOMPETENTNIJA osoba, a ne da se i dalje smjenjuju likovi iz ove ili one frakcija SDP-a? zagrepcani placaju NAJSKUPLJE koumunalije u hrvatskoj i REGIJI, a za too je odgovorna vlast koja LOSE upravlja gradom i javnim resursima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije